Atlikėjai protestą išreiškė dainomis

Vilniuje vykusiame žinomų atlikėjų protesto koncerte muzikantai piktinosi valdžios sprendimais didinti mokesčius. Į muzikantų nemalonę pateko ir Seimo pirmininku tapęs buvęs jų kolega. Arūnas Valinskas iš buvusių bendražygių sulaukė priekaištų, kodėl juos pamiršo.

Apeliavo į A.Valinsko sąžinę

Seimo aikštėje surengtame koncerte „Mūsų nebereikia?!“ atlikėjai dainomis ir prašymais kreipėsi į Seimą ir Vyriausybę ragindami nežlugdyti kūrybinių žmonių.
„Tikiuosi, kad Seimas mus išgirs ir ypač asmuo, anksčiau buvęs mūsų pusėje", - prieš pradėdama dainuoti į parlamentarus netiesiogiai kreipėsi Rūta Ščiogolevaitė.

Neabejojama, kad žinoma atlikėja omenyje turėjo buvusį pramoginių laidų vedėją A.Valinską, kurio vadovaujama Tautos prisikėlimo partija pritarė valdančiosios koalicijos siūlymams už autorinius kūrinius gaunamas pajamas apmokestinti 20 proc. tarifu. Šiuo metu kūrybiniai darbuotojai dirbantys pagal autorines sutartis moka 15 proc. pajamų mokestį.

Dainos - su politine potekste

Koncerte skambėjusios kai kurių atlikėjų dainos taip pat turi tam tikrą politinę potekstę. A.Valinsko bičiulis dainininkas Žilvinas Žvagulis dainavo apie lietuvių emigraciją, A.Valinsko vestame muzikiniame realybės šou išgarsėjęs „Kelio į žvaigždes“ dalyvis Vudis - apie meilę tėvynei.

Koncerte pasisakęs Žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius pabrėžė, kad valdžios planuojamas mokesčių didinimas labai skaudžiai palies visus kūrybinius darbuotojus, dirbančius pagal autorinę sutartį.

Nuo 13 val. vykusio koncerto šūkis - „Mūsų nebereikia?!“. Kaip rašyta organizatorių pranešime spaudai, toks šūkis – tai atviras ir viešas kreipimasis į valdžios žmones nežlugdyti kūrybinių žmonių skubotai įvedamais papildomais mokesčiais, be jokio pereinamojo laikotarpio ir būtinos diskusijos, įsiklausymo į argumentus. Pasak renginio organizatorių, tokia trumparegiška politika, kuri kultūrą sulygintų su verslu ir užkrautų jai neproporcingai didelę naštą, taptų beprecedente visoje Europoje.

Baiminasi, kad teks keisti veiklą

Protesto akcijoje dalyvavo gausybė grupių ir atlikėjų - Andrius Mamontovas, Vytautas Juozapaitis, SKAMP, N.E.O., „Delfinai“, „69 Danguje“, Merūnas, Žilvinas Žvagulis, Irena Starošaitė, Rūta Ščiogolevaitė, Eglė Jurgaitytė, Simona, Gabrielė, Ruslanas Kirilkinas, Vaidas Baumila, Soliaris, Yva, Sasha Son, Alanas Chošnau, Andrius Rimiškis, Milanno, Vudis, Fuego, Justas, „Kastaneda“, „Patruliai“, „Blogos Mergaitės“, Lukas ir Goda, „Faina“, „Šokoledas“, „Mexicano“, Indraja, Taja, Donata ir daugybė kitų. Renginio metu buvo raginama pasirašyti bendrą kreipimąsi, kuris bus įteiktas Seimui.

Atlikėjai tikino, kad siūlymai papildomai apmokestinti autorinius honorarus ir padidinti PVM tarifą kultūros sektoriui reiškia, jog šiuo metu jau prasidėjęs sunkmetis kūrybos žmonėms gali priversti juos mesti savo kūrybinę veiklą ir ieškotis duonoAs išgyvenimui kitur. Labiausiai dėl tokios politikos nukentės jauni kūrėjai, atlikėjai, kurie gauna nedidelius honorarus ir dar tik skinasi sau kelią.

Atlikėjai piktinosi, kad savo kūrybinę energiją atiduodantys žmonės ne tik neturi teisės į socialines garantijas, bet šiandien jų sąskaita bandoma spręsti neveiksmingos buvusios valdžios klaidas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių