Atleisti FNTT vadovai skundžiasi teismui (papildyta)

Iš pareigų atleisti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovai trečiadienį pranešė skundžiantys teismui tokį vidaus reikalų ministro sprendimą.

Iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo pareigų atleistas Vitalijus Gailius pareiškė patyręs politikų spaudimą atstatydinti savo pavaduotoją.

„Patyriau politikų spaudimą atstatydinti pavaduotoją (Vytautą Giržadą)“, - trečiadienį spaudos konferencijoje sakė V.Gailius.

„Aš neturėjau jokių duomenų apie jo nusižengimą ar kitų duomenų, kurie man suteiktų pagrindą nepasitikėti šiuo pareigūnu“, - tvirtino buvęs FNTT vadovas.

Paklaustas, ar prezidentė Dalia Grybauskaitė ragino atleisti V.Giržadą, V.Gailius atsakė: „Susilaikysiu nuo atsakymo“.

„Pirmiausia - ar ragino, tai, be abejo, buvo raginimas, tai žinau tiesiogiai iš savo vadovo, buvo raginimas tų pačių pusių, kurios ir pasisako, kad tai yra teisingas aktas, kas šiandien įvyko“, - savo ruožtu pridėjo V.Giržadas.

V.Gailius tvirtino tikįs FNTT pareigūnais, kurie pratęs jau vykdomus tyrimus dėl energetikos ir komunalinių įmonių veiklos bei su partijomis susijusių įmonių veiksmų.

„Manau, kad pratęs pradėtus tyrimus dėl Lietuvoje veikiančių monopolizuotų energetikos ir komunalinio ūkio įmonių. Šiuose tyrimuose nustatyti stambaus sukčiavimo atvejai, gryninami pinigai ir žinome, kam jie bus panaudojami ne už ilgo“, - sakė buvęs pareigūnas.

„Galime daryti tokias prielaidas“, - paklaustas, ar turėjo omenyje, kad pinigai bus panaudoti ateinančiuose Seimo rinkimuose, sakė buvęs FNTT direktorius.

„Taip pat atliekami tyrimai dėl dosniausių partijų remėjų - ūkio subjektų, kurie per 2 metus laimi viešųjų pirkimų iki 500 arba bendros beveik 2 mlrd. litų vertės daugumoje finansuojami iš ES paramos ir valstybės biudžeto“, - kalbėjo V.Gailius.

Jis netiesiogiai užsiminė, kad jo pavyzdžiu kitiems teisėsaugos institucijoms vadovams gali būti daromas spaudimas.

„Manau, mano pavyzdžiu bandoma parodyti kitų statutinių įstaigų vadovams, kad nepaklusniems atrandami naujadarai. Nežinau tokių patirčių, kad be tarnybinio patikrinimo, mano atžvilgiu nebuvo atliekamas joks tarnybinis patikrinimas, būtų priimti tokie sprendimai“, - teigė V.Gailius.

V.Giržadas sakė, kad FNTT atlieka tyrimus dėl galimai Liberalų ir centro sąjungą (LiCS) rėmusių asmenų.

„Taip, tyrimai buvo ir dėl jų (...) Vienas iš tyrimų, pavyzdžiui, yra dėl jums visiems žinomų grybų realizacijos“, - sakė jis.

FNTT 2011 metų pabaigoje pranešė apie išaiškintą Dzūkijoje veikiantį nelegalų grybų ir uogų prekybos tinklą, valstybei padariusį daugiau kaip pusę milijono litų žalos.

Perklaustas, ar šiame tyrime įtariami asmenys rėmė LICS, V.Giržadas sakė: „Vienas iš asmenų, mano nuomone, galimai, buvo, gal ir yra“.

V.Gailius tvirtino jau paprašęs vidaus reikalų ministro pateikti informaciją, pagal kurią jam buvo atimtas leidimas dirbti su slapta informacija.

Seimo opozicija Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų atleidimo istoriją vadina keista ir ketina ją aiškintis su vidaus reikalų ministru Raimundu Palaičiu.

Opozicinės Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys trečiadienį BNS sakė, kad FNTT direktoriaus Vitalijaus Gailiaus ir jo pavaduotojo Vytauto Giržado atleidimo istorija jam atrodanti keista bei patvirtino, kad frakcija kviesis vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį, kad jis paaiškintų savo sprendimo motyvus.

„Visa šita istorija yra keista ir jau reikia ją ištraukti iš po paklodės į viešumą, nes jei prasidėjo aiškinimaisi per žiniasklaidą, reikia įvardinti viešai, dėl ko šie pareigūnai atleisti, nes kai visa istorija baigiasi slapta Valstybės saugumo departamento pažyma, mes tampame tarsi savo nežinojimo įkaitais“, - tvirtino V.Gapšys.

„Arba reikėjo viską padaryti teisės aktų numatyta tvarka ir ne per žiniasklaidą, o dabar reikia į visą šią istoriją įnešti skaidrumo“, - sakė „darbiečių“ frakcijos seniūnas ir pridūrė, kad jis negina nė vienos pusės. Jei padaryta nusikalstama veika, pareigūnų veiksmai turi būti įvertinti.

„Man atrodo keistokai viskas, kas vyko tarp FNTT, VRM ir Vyriausybės, - trečiadienį kalbėjo didžiausiosios opozicinės Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Butkevičius. - Jeigu yra pažeidimai, kažkam turi būti keliama baudžiamoji byla.“

Anot jo, iškėlus baudžiamąją bylą, įtariamieji nušalinami nuo pareigų. Tokiu būdu būtų baigti vieši debatai dėl FNTT vadovų veiksmų.

Opozicijos lyderis „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis sakė, jog mėnesį užtrukęs vidaus reikalų ministro ir FNTT vadovybės santykių aiškinimasis per žiniasklaidą kenkia FNTT, esančios statutine organizacija, darbui.

„Aš manau, kad visas šitas skandalas turėjo baigtis kiek galima greičiau, nes viešas santykių aiškinimasis tarp vidaus reikalų ministro, FNTT vadovų ir premjero, kai kalbama apie statutinę organizaciją, toks procesas daro žalą. Kita vertus, šiek tiek keista, kad ministrui argumentų pakanka, o premjerui atrodo, kad nepakanka“, - BNS sakė V.Mazuronis.

NSGK komitete dirbantis parlamentaras taip pat tvirtino, jog VSD pažyma ar kokia kita rašytinė informacija dėl minėtų FNTT pareigūnų antradienį posėdyje nebuvo pateikta, tačiau ministras ir VSD generalinis direktorius Gediminas Grina „pakomentavo esamą situaciją“.

Krikščionių partijos frakcijos vadovas Vidmantas Žiemelis taip pat tvirtino, kad jam neaišku, kodėl buvo atleisti V.Gailius ir V.Giržadas, todėl vidaus reikalų ministras laikinajai „Snoro“ komisijai turės tai paaiškinti.

„Tuos pareigūnus žinau kaip gerus darbuotojus, jie buvę kriminalistai, tai policijos elitas“, - kalbėjo V.Žiemelis.

FNTT vadovų atleidimo eigą jis pavadino blogu precedentu.

R.Palaitis praėjusią savaitę pareiškė nepasitikėjimą FNTT vadovais, antradienį panaikino V.Gailiaus ir V.Giržado leidimus dirbti su slapta informacija, o trečiadienį juos atleido iš pareigų. Ministras sakė, kad leidimą dirbti su slapta informacija panaikino gavęs Valstybės saugumo departamento (VSD) teikimą.

FNTT direktorių skiria ir atleidžia vidaus reikalų ministras, jo pavaduotoją - taip pat ministras, tačiau prieš tai jis turi būti gavęs tarnybos vadovo teikimą.

Abu pareigūnai dar anksčiau tikrinti poligrafu.

BNS žiniomis, patikrinimai buvo susiję su atliekamu tyrimu dėl informacijos nutekinimo apie banką „Snoras“. Aiškinamasi, kokiu būdu duomenys apie rengiamus pareigūnų veiksmus pernai lapkritį pateko „Snoro“ akcininkams.


Šiame straipsnyje: FNTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Varna

Varna portretas
pats pasitikriAr ne,Palaitink ne poligrafu,o pas Dieva,ar esi tyras kaip kristolas? Palaiciui reikia paciam pasitikrinti-jei jau apie tai...

NA NA

NA  NA portretas
konservatoriai demonstruoja savo galia ,visi kas bandys skalbti ju nesvarius baltinius ,bus atleisti ,kaip tautos isdavikai .paleiskit visa teisesauga ,tegu partijos kaunasi be taisykliu .gryztam i komunizmo laikus

hm

hm portretas
manau anksčiau ar vėliau tikrasis š....išplauks į paviršių.Dikltatūrai ne. Parsidavėlių klanui ne.Ne veltu šiandien šventasis Čaplikas ( kitu nuomonė jam nesvarbi) pritarė ACTA.Šalin partinę diktatūra.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių