Atleidžiamas teisėjo vardą pažeminęs Pasvalio teismo vadovas

  • Teksto dydis:

Teisėjų taryba penktadienį vienbalsiai nusprendė patarti prezidentei atleisti savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą Pasvalio rajono apylinkės teismo pirmininką Vitalijų Šidagį.

Teisėjų taryba konstatavo, kad šio teismo vadovas pažeidė Teisėjų etiko kodekso reikalavimus ir pakenkė teismų autoritetui. Taip pat nustatyta, kad V.Šidagis ignoravo rekomendacijas, nesiėmė priemonių nustatytiems vidiniams pažeidimams pašalinti, neinicijavo drausminių bylų pavaldinimas.

Už tai balsavo visi dalyvavę 20 narių.

V.Šidagis posėdyje dėl jo atleidimo klausimo nedalyvavo, jis iš anksto pranešė sutinkantis trauktis iš pareigų.

„Vadovaudamasis 1994 metų gegužės 31 dienos Lietuvos Respublikos teismų įstatymo Nr. 1-480 90 straipsnio 1 dalies 1 punktu, prašau mane atleisti iš Pasvalio rajono apylinkės teismo teisėjo pareigų“, - rašoma V.Šidagio prašyme.

Minėtas įstatymo punktas numato, kad teisėjas gali būti atleidžiamas iš pareigų savo noru. Tuo metu šalies vadovė V.Šidagio atleidimą inicijavo savo poelgiu pažeminus teisėjo vardą.

„Nėra jokio pagrindo atleisti savo noru - nėra prezidento dekreto“, - sakė prezidentės patarėja Rasa Svetikaitė.

Ji sakė, kad tiek Panevėžio apygardos teismui, tiek Teisėjų tarybai V.Šidagis teikė neišsamius duomenis apie ilgiau nei metus nagrinėjamas bylas ir klaidino išorinį administravimą atliekančius pareigūnus. Pasvalio teismo vadovas buvo nekartą buvo įspėtas, kad į pažeidimus bus reaguojama griežtai ir principingai.

Kaip skelbė Prezidentūra, pažeidimai Pasvalio rajono apylinkės teisme paaiškėjo po Panevėžio apygardos teismo pirmininko pavedimu atlikto patikrinimo.

Per jį nustatyta, kad teisėja Dalia Stankevičiūtė per ketverius metus neišnagrinėjo net 75 administracinių teisės pažeidimų bylų bei slėpė jų vilkinimą tyčia klastodama duomenis, taip sudarydama sąlygas pažeidėjams išvengti administracinės atsakomybės, o V.Šidagis dangstė aplaidžiai dirbančią teisėją. Dėl paaiškėjusių klastojimo faktų kreiptasi į Generalinę prokuratūrą. D.Stankevičiūtė jau atleista iš pareigų.

Patikrinimas atskleidė ir tuo metu Pasvalio rajono apylinkės teismui vadovavusio V.Šidagio aplaidų pareigų vykdymą. Nustatyta, kad jis toleravo ir dangstė netinkamą D.Stankevičiūtės darbą bei teikė neišsamius duomenis apie tyčia vilkinamas bylas taip klaidindamas Teisėjų tarybą ir aukštesnįjį teismą.

Dėl susiklosčiusios situacijos į Pasvalį laikinai perkeliami dirbti du teisėjai iš Panevėžio miesto apylinkės teismo - Arūnas Nevardauskis ir Arvydas Jasonas. Tam penktadienį pritarė Teisėjų taryba.

Atleidus D.Stankevičiūtę ir V.Šidagį, teisme liko dirbti du teisėjai, pastaruoju metu teisme gauta 80 įvairių naujų bylų.

„Situacija teisme labai sudėtinga“, - posėdyje sakė Panevėžio apygardos teismo pirmininkas Artūras Ridikas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Toris

Toris portretas
Smagu, kad jam vamzdiec. Kaune dar du laukia savo eilės.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių