Atidarytas Branduolinio saugumo kompetencijos centras

Medininkuose esančioje Pasieniečių mokykloje pirmadienį atidarytas Branduolinio saugumo kompetencijos centras (BSKC).

Atidarymo ceremonijoje užsienio reikalų viceministras Evaldas Ignatavičius pabrėžė, kad nauja institucija bus solidus Lietuvos indėlis į tarptautinę kovą su branduolinių medžiagų kontrabanda, pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

E.Ignatavičiaus teigimu, branduolinių medžiagų patekimas į neteisėtas rankas yra reali grėsmė, nes vien tik per praėjusius metus Tarptautinės atominės energetikos agentūra (TATENA) užregistravo 147 neteisėtų veiksmų su branduolinėmis medžiagomis atvejus.

Viceministras akcentavo, kad bendri mokymai ir dalinimasis gerąja praktika bei patirtimi branduolinio saugumo ir neplatinimo srityje prisidės prie glaudesnio šalių bendradarbiavimo ir saugesnės regiono erdvės sukūrimo. Diplomatas taip pat padėkojo Jungtinių Valstijų partneriams už jų vaidmenį ir paramą kuriant centrą ir padedant vystyti jo veiklą.

Renginyje dalyvavo Prezidentūros, Seimo, Vyriausybės, Lietuvoje veikiančių užsienio valstybių ambasadų, Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovai ir JAV delegacija.

BSKC įkurtas Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) padalinyje.

Pasak URM, centras sieks kelti atsakingų institucijų personalo kvalifikaciją branduolinės saugos srityje, stiprinti bendradarbiavimą ir tarpusavio sąveiką.

Centras kaups informaciją apie Lietuvoje ir užsienyje vykdomus personalo mokymus branduolinio saugumo srityje, atliks jų poreikio analizę ir rengs metinius mokymo planus. Jis kartu su nacionalinėmis ir tarptautinėmis institucijomis rengs mokymo programas ir priemones, kurs ir dalyvaus pagal ekstremalių situacijų scenarijus parengtose pratybose.

BSKC taip pat rūpinsis branduolinio saugumo mokymams ir pratyboms reikalingos infrastruktūros sukūrimu bei plėtra, informacinių leidinių leidyba, atstovavimo šaliai vietiniuose ir tarptautiniuose seminaruose, konferencijose, susitikimuose branduolinio saugumo užtikrinimo ir VSAT pareigūnų mokymo klausimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių