Ataskaita: Lietuva žinoma kaip metamfetamino šalis

  • Teksto dydis:

Europos regionai skiriasi pagal narkotikų paplitimą, Lietuva su Latvija, Estija, Lenkija, Čekija ir Slovakija garsėja kaip metamfetamino šalys, rodo ES narkotikų stebėsenos agentūros (EMCDDA) ataskaita.

„Daugelyje Vakarų ir Pietų Europos šalių dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas yra kokainas, ir tai visiškai atitinka vietoves, per kurias šis narkotikas patenka į Europą. Šiaurės ir Vidurio Europoje daugiausia konfiskuojama amfetaminų, pavyzdžiui, Čekijoje, Slovakijoje, Latvijoje ir Lietuvoje dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas yra metamfetaminas. Rumunijoje ir Turkijoje dažniausiai konfiskuojamas stimuliantas yra MDMA“, – teigiama antradienį Lisabonoje paskelbtame dokumente.

Anot jo, Estijoje ir Lenkijoje, kaip ir Skandinavijoje, taip pat vyrauja amfetaminas.

Gaminamas ir Baltijos šalyse

EMCDDA tyrėjų teigimu, amfetaminas ir metamfetaminas yra glaudžiai susiję sintetiniai stimuliantai, bendrai vadinami amfetaminais. Iš šių dviejų medžiagų Europoje visada labiau paplitęs buvo amfetaminas, tačiau pastaraisiais metais daugėja pranešimų apie rinkoje prieinamą metamfetaminą.

Europoje abu šie narkotikai gaminami vartoti vietos rinkai. Tačiau dalis amfetamino ir metamfetamino gaminamas ir eksportui. Daugiausia amfetamino pagaminama Belgijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje ir Vokietijoje, šiek tiek mažiau – Baltijos šalyse.

Didelė vietos gamybos metamfetamino dalis pagaminama Čekijoje ir aplink ją esančiose valstybėse.

„Tam tikri kiekiai metamfetamino pagaminama ir Nyderlanduose bei Lietuvoje“, – rašoma ataskaitoje.

Joje pažymima, kad Lietuvoje ir Bulgarijoje metamfetaminas gaminamas naudojant BMK (benzilmetilketoną), o Čekijoje ir aplink ją esančiose valstybėse šiuo tikslu naudojamas efedrinas ir pseudoefedrinas.

Teigiama, kad neseniai metamfetamino gamybos apimtis ėmė didėti ir jo gamybai pradėta naudoti naujus pirmtakus.

Daugiau nei ketvirtadalis bandė kvaišalų

Ataskaitoje, skirtoje apžvelgti narkotikų vartojimo paplitimą Europoje praėjusiais metais, teigiama, kad maždaug 88 mln. suaugusiųjų arba šiek tiek daugiau nei ketvirtadalis Europos Sąjungos gyventojų nuo 15 iki 64 metų nors kartą gyvenime yra bandę neteisėtų narkotikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių