Asmens duomenų apsaugos pasikeitimai: ką būtina žinoti?

Nuo gegužės 25 dienos Europos Sąjungos šalyse įsigaliosiantis Bendrasis duomenų apsaugos reglamentas nustatys griežtesnes asmens duomenų taisykles įmonėms ir įstaigoms, o vartotojams suteiks daugiau teisių ir galimybių kontroliuoti savo asmens duomenų tvarkymą.

Tai laidoje „Labas rytas, Lietuva“ teigia Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos skundų nagrinėjimo ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja Daiva Vyčinienė.

Jos aiškinimu, asmens duomenys yra tokia informacija apie mus, iš kurios galima pasakyti, apie kokį žmogų kalbama: vardas, pavardė asmens kodas, automobilio valstybinis numeris, banko kortelės numeris, IP adresas, el. pašto adresas, informacija apibūdinanti pomėgius, elgseną ir pan.

Pasak specialistės, naujasis reglamentas suteiks ne mažai teisių ir galimybių kontroliuoti savo asmens duomenų tvarkymą.

„Mes turime teisę žinoti, kokios įmonės, įstaigos apie mus išvis renka ir tvarko informaciją, taip pat susipažinti su savo asmens duomenimis, galime kreiptis į tas įstaigas, įmones, paprašyti, kad mums pateiktų mūsų asmens duomenų kopiją.

Nustatę, kad mūsų duomenys netikslūs, neteisingi, mes galime prašyti patikslinti, ištaisyti savo asmens duomenis. Taip pat galime prašyti apriboti savo asmens duomenų tvarkymo veiksmus. Turime teisę į asmens duomenų perkeliamumą, teisę būti pamirštam, teisę nesutikti“, – vardija D. Vyčinienė.

Išsamiau – pokalbio įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AK

AK portretas
Kam laikinam, kam pastoviam - tai tikras adresas elektroninėje erdvėje, pagal kurį atsekamas asmuo.

...

... portretas
Tai kad IP adresas NĖRA žmogaus nuosavybė, jis suteikiamas laikinam naudojimui... kaip ir tas konkretus euro banknotas: šiandien jis tavo, ryt parduotuvės, poryt banko...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių