Asmens dokumentą bus galima pasirinkti

Piliečiai galės pasirinkti, kurį asmens dokumentą turėti - pasą ar asmens tapatybės kortelę. Tai numatančias įstatymų pataisas priėmė Seimas.

Iki šiol Lietuvoje privalomas asmens dokumentas buvo asmens tapatybės kortelė, o pasas atliko tik kelionės dokumento funkciją. Vykstant į trečiąsias šalis, be paso buvo privaloma pasidaryti ir kortelę - taip žmogui atsirasdavo papildomų išlaidų.

Dabar pasas prilygintas asmens tapatybę nurodančiam dokumentui - taip žmogus vietoj dviejų dokumentų galės turėti vieną, tą, kuris jam labiau reikalingas. Pavyzdžiui, daug po trečiąsias šalis keliaujantiems reikės paso - šiose šalyse asmens tapatybės kortelė negalioja. Europos Sąjungoje, priešingai, pakaks kortelės.

Dabar už asmens tapatybės kortelės išdavimą arba keitimą reikia sumokėti 80 litų ir 100 litų - už pasą.

Priėmus įstatymų pataisas Seimo narys liberalcentristas Artūras Zuokas ragino čia nesustoti ir asmens tapatybės kortelę tobulinti toliau.

„Norėčiau, kad Vidaus reikalų ministerija ir Seimo komitetas toliau tobulintų asmens tapatybės kortelę. Dabar joje esanti talpi elektroninė laikmena galėtų talpinti visas kitas korteles: valstybės tarnautojo kortelę, socialinio draudimo, vairuotojo pažymėjimus. Tai ekonomiškai pagrįsta, be to, pasirodytume kaip ekonomiškai moderni valstybė. Ir piniginėje galėtume vietoje daug kortelių turėti vieną“, - ketvirtadienį kalbėjo parlamentaras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių