A.Skikas: prašiau ne kyšio, o paramos partijai

Vilniaus miesto 3-iasis apylinkės teismas trečiadienį pagreitinto proceso tvarka išnagrinėjo buvusio sveikatos apsaugos viceministro Artūro Skiko bylą.

A.Skikas prisipažįsta paėmęs 20 tūkst. litų iš Nacionalinio kraujo centro direktoriaus Vytenio Kalibato, tačiau teigia, kad tai buvo ne kyšis, o parama Lietuvos liberalų ir centro sąjungos Šilutės skyriui, kurio pirmininko pavaduotojas jis yra.

Ikiteisminio metu kategoriškai savo kaltę neigęs A.Skikas, trečiadienį teisme pareiškė prisipažįstantis dėl pinigų paėmimo. „Paprašiau V.Kalibato paremti partijos skyrių, bet visiškai to nesiejau su jo darbo ar pareigų išsaugojimu“, - kalbėjo buvęs viceministras.

Kaltinamajame akte teigiama, kad A.Skikas iš V.Kalibato pinigų reikalavo siekdamas, jog šiam nebūtų skirta tarnybinė nuobauda. Pernai vasarą Valstybės kontrolė nustatė tam tikrų pažeidimų Nacionaliniame kraujo centre ir rekomendavo centro direktoriui skirti drausminę nuobaudą.

Pirmą kartą A.Skikas A.Kalibatui apie pinigus užsiminė pernai lapkričio mėnesį, spaudimas, anot Nacionalinio kraujo centro direktoriaus, tęsėsi ir gruodį bei šių metų sausį.

Sausio 21 d. atėjęs pas A.Skiką į jo darbo kabinetą, A.Kalibatas pareiškė, jog atsinešė 20 tūkst. litų. Viceministras jam davė popierinį maišelį pinigams sudėti, įteikė savo automobilio “Toyota Avensis” raktelius ir liepė pinigus nunešti ir palikti salone, po vairuotojo sėdyne.

Taip ir buvo padaryta.

Netrukus A.Skikas buvo sulaikytas, o jau kitą dieną teismas leido jį suimti dviem savaitėms.

„Pasielgiau naiviai ir kvailai priimdamas tą paramą taip, kaip ji buvo priimta, kad iškart jos deramai neįforminau, kad nenuėjau kartu su A.Kalibatu į banką, kur pinigai būtų pervesti į partijos sąskaitą. Viskas per tą skubėjimą. Buvo jau vakaras, turėjau dar vieną susitikimą, galvojau, kad viską padarysiu rytoj“, - teisme aiškino iš pareigų atleistas viceministras.

Pernai gegužę viceministru paskirtas A.Skikas buvo atsakingas už visuomenės sveikatos sritį, greitosios pagalbos veiklą, kuravo kraujo donorystės problemas. Būtent, anot jo, darbo reikalai jį ir suvedė su V.Kalibatu.

Vasarą, kai Valstybės kontrolė atsiuntė preliminarias patikrinimo Nacionaliniame kraujo centre išvadas, kurios buvo gana griežtos, jis kartu su centro vadovu ėjo į Valstybės kontrolę dėl jų aiškintis.

Rugsėjo 4 d. pasirašytose išvadose kaltinimai V.Kalibatui jau sušvelnėjo - buvo konstatuota, kad yra tik tam tikrų apskaitoje. Po šių išvadų V.Kalibatas parašė pasiaiškinimą, ministerija per mėnesį turėjo priimti sprendimą, kaip nubausti Nacionalinio kraujo centro vadovą, tačiau tuo viskas ir baigėsi.

„Nematėme pagrindo jį bausti“, - kalbėjo A.Skikas, tokiu savo pasakojimu, bandydamas save pateisinti. Esą negalėjo būti kalbų apie kažkokį mokėjimą už nuobaudos nepaskyrimą, kai terminas tai padaryti jau buvo praėjęs.

„Taip, aš jam sakiau, kad gali dirbti ramiai, kad nėra jokių problemų, bet aš tai sakau visiems savo pavaldiniams, nes esame komanda ir turime dirbti darniai“, - sakė teisiamasis.

Apie paramą partijai A.Skikas teigia prabilęs lapkričio mėnesį. Jo teigimu, jis tik paprašęs V.Kalibato esant galimybei surasti rėmėjų ir visai nesvarbu, kas bei kiek gali paremti. Vėliau įvyko dar keli panašūs pokalbiai.

„Sausio 21 d. mums susitikus darbiniam pokalbiui, jis paminėjo, kad turi pinigus, skirtus paramai. Susimėčiau, nes neturėjau aukų lapų. Pinigų laikyti darbo kabinete taip pat nenorėjau, todėl paprašiau, kad V.Kalibatas juos nuneštų į automobilį ir ten paliktų“, - savo versiją dėstė A.Skikas.

Valstybinį kaltinimą palaikančio Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroro Mindaugo Barkausko paklaustas, kodėl jis viso to nepasakė ikiteisminio tyrimo metu, A.Skikas pasiaiškino buvęs šoke. „Emocinis šokas, matyt, duoda savo. Pirminės apklausos nelabai galėčiau net atpasakoti“, - kalbėjo jis.

Nesugebėjo politikas atsakyti ir į klausimą, kodėl visų poklabių su V.Kalibatu metu paprašydavo išjungti mobiliuosius telefonus arba juos išnešti į kitą patalpą. „Nieko ypatingo omenyje neturėjau, tiesiog prašiau paramos“, - atsakė A.Skikas.

Pats V.Kalibatas šį paramos prašymą teigė supratęs, kaip kyšio reikalavimą, todėl kreipėsi į atitinkamas institucijas.

Vis dėlto, A.Skiko gailėjimas įvykdžius nusikaltimą ir prisipažinimas padarė įspūdį prokurorui. Nors už tokį nusikaltimą galima sėdti už grotų šešeriems metams, nebausti jo realia laisvės atėmimo bausme paprašė net pats valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras.

M.Barkauso nuomone, susikompromitavusiam politikui ir viceministrui tikslinga skirti dvejų metų laisvės atėmimo bausmę jos vykdymą atidedant trejiems metams. Jis taip pat pasiūlė iš A.Skiko priteisti 20 MGL (2600 litų) baudą bei patenkinti V.Kalibato civilinį ieškinį 1 tūkst. litų.

Nuosprendis bus skelbiamas penktadienį. 

46 metų A.Skiką į Sveikatos apsaugos ministeriją delegavo Liberalų ir centro sąjunga. Šios partijos atstovas A.Čaplikas eina sveikatos apsaugos ministro pareigas. A.Skiko prašymu jo narystė partijoje sustabdyta, o A.Čaplikas atleido jį iš viceministro pareigų.


Šiame straipsnyje: skikasteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių