A.Šemeta: „taupyti reikia pradėti nuo galvos“

Statistikos departamento vadovas Algirdas Šemeta sutiko tapti finansų ministru. Portalui A.Šemeta prisipažino ilgai svarstęs konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus jam pateiktą pasiūlymą vadovauti ministerijai, tačiau šiandien jį priėmė.

Interviu portalui A.Šemeta tikino jau turįs preliminarų planą, ką reikėtų daryti norint išspręsti ekonominę krizę šalyje. Tarp galimų sprendimų - valdininkų algų mažinimas ir smulkiojo verslo skatinimas.
 
Kada priėmėte sprendimą tapti finansų ministru?

Dabar, gal prieš 20 minučių.

Kokios prioritetus matote tapęs finansų ministru?

Pirmiausia sieksiu kuo greičiau išspręsti valstybės finansų problemas. Ekonominė šalies padėtis yra sudėtinga, todėl reikia griežtų ir radikalių sprendimų.

Gal jau esate numatęs kokie konkrečiai sprendimai turėtų būti priimti?

Jie šiandien buvo aptarinėjami koalicijos partnerių posėdyje. Kol kas galutiniai sprendimai nepriimti. Visgi jau yra tam tikrų minčių, kaip spręsti šalies ekonominę krizę.

Yra trys kryptys, kuriomis būtų galima veikti. Pirmiausia, įgyvendinus radikalias taupymo priemones, reikėtų mažinti biudžeto išlaidas.

Kuriose srityse planuojate taupyti?

Pradedant nuo galvos - taip vadinu valdžios institucijas - ir baigiant įvairiomis kitomis programomis. Kai kurios iš jų gali būti atidėtos arba nebūtinos. Kai kurios iš jų yra neefektyvios. Taigi rezervų, kur taupyti, yra.

Antra galima veikimo kryptis galėtų būti įvairių lengvatų naikinimas.

Trečias veikimo priemonių paketas - verslo skatinimas. Būtų galima lengvinti sąlygas smulkiajam verslui, tačiau kaip tiksliai šioje srityje bus veikiama, dar nėra sutarta.

Užsiminėte apie taupymą, susijusį su valdžios institucijomis. Kokių konkrečiai priemonių čia ketinate imtis?

Kalba eina apie valdininkų algų mažinimą. Yra daug dispozicijų, kurias reikia panaikinti. Pavyzdžiui, kiekviena valdžios institucija turi darbo užmokesčio fondą. Mano nuomone, šiuose fonduose yra daugybė laviravimo galimybių. Tarkime, premijos valdininkams. Svarstytina ar kartais jų nereikėtų naikinti.

Kaip pats vertinate jums pateiktą pasiūlymą vadovauti finansų ministerijai ekonomikos sunkmečio sąlygomis? Ar dabar, kai sutikote vadovauti ministerijai, jus reikėtų sveikinti?

Kai kas mano, kad tokioje situacijoje (paskyrus finansų ministru - red. past.) reikia sveikinti, tačiau žinant dabartinę ekonominę situaciją mane reikėtų užjausti. Labai ilgai svarsčiau, ar verta priimti konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus pasiūlymą. Visgi galiausiai ryžausi šiam žingsniui, nes noriu padėti savo šaliai.

A.Šemeta šiuo metu vadovauja Statistikos departamentui. Jis jau turi darbo finansų ministerijoje patirties. Nuo 1997 m. vasario iki 1999 m. gegužės A.Šemeta dirbo finansų ministru tuometinio konservatoriaus Gedimino Vagnoriaus vadovaujamoje aštuntojoje Vyriausybėje. Vėliau A.Šemeta buvo Vyriausybės sekretorius, o nuo 2002-ųjų eina Statistikos departamento direktoriaus pareigas.


Šiame straipsnyje: Šemetaministras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių