Artimiausią mėnesį pavasario nelaukite

Ketvirtadienį šaltų orų periodas tik prasidėjo – laukia dar žemesnė temperatūra, LRT RADIJUI sako sinoptikė Vida Ralienė.

Anot jos, šalta bus ne tik vasario pabaigoje, bet ir kovo pradžioje, o tikrojo pavasario reikėtų laukti tik nuo kovo 20 d.

– Kas Lietuvoje darosi?

– Nieko blogo – žiema pagaliau atėjo ir nusprendė pas mus pabūti.

– Prasidėjo paskutinė kalendorinės žiemos dekada, žiema nusprendė dar gerokai pasispardyti. Ar tokius orus galima vadinti arktiniais?

– Būtent tas oras, kuris dabar yra virš Lietuvos, atkeliavo nuo Arkties, iš tikrųjų toli iš šiaurės. Tačiau tą šaltį dar šiek tiek menkina pasitaikantys debesys. Jeigu visiškai pragiedrėtų, visa naktis būtų giedra, tai arktinis speigas spustelėtų kaip reikiant.

Šalti orai laikysis iki vasario pabaigos. Naktimis temperatūra tikrai kris žemiau 20 laipsnių, o mėnesių sandūroje – daug kur gali atšalti ir žemiau 25 laipsnių, taigi šalčiu pasitiksime ir kovą.

– Ar artimiausiu metu gali būti dar šalčiau, negu buvo naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį?

– Taip, naktis iš trečiadienio į ketvirtadienį tik pradėjo šaltąjį laikotarpį. Tai tik preliudija. Nakties pradžioje pietrytiniuose rajonuose dar šiek tiek snyguriavo, buvo debesų. Rytą šiauriniuose rajonuose dangų užtraukė debesys, pasnyguriavo. Kai tik apsiniaukė, iš karto šiek tiek sušilo.

Palyginus su giedru oru, [apsiniaukus] paprastai būna 5–6 laipsniais šilčiau. Taip buvo ir šią naktį – paryčiui šalies šiaurėje temperatūra gretimuose rajonuose skyrėsi 5–6 laipsniais. [...] Artimiausia naktis turėtų būti giedresnė visoje Lietuvoje. Temperatūra turėtų kristi iki 19–24 laipsnių šalčio.

Taigi laukia šalta naktis. Gelbės tik tai, kad bus ramu, nebus taip žvarbu, tačiau rytą, prieš einant į darbą, reikia nusiteikti, kad vis dėlto teks atsiprašyti savo paslėptų šiltų striukų ar netgi kailinių, išsitraukti šiltesnius batus – pasiruošti ir nusiteikti šalčiui.

Temperatūra dienomis kris iki 7–12 laipsnių, vidutiniškai laikysis maždaug 10 laipsnių šaltis. Tai pati aukščiausia dienos temperatūra. Tomis dienomis, kai saulės bus daugiau, kai bus ramu, gal šaltis jausis mažiau.

Mes dabar neįpratę prie tokių dienų. Pastarąją žiemą naktimis tokią temperatūrą vos pasiekdavo. Iš tikrųjų reikia nusiteikti šaltesniam laikotarpiui.

– Ko gero, turime nusiteikti šalčiausiam žiemos periodui. Ar tie šalčiai ilgam?

– Šalti orai laikysis iki vasario pabaigos. Naktimis temperatūra tikrai kris žemiau 20 laipsnių, o mėnesių sandūroje – daug kur gali atšalti ir žemiau 25 laipsnių, taigi šalčiu pasitiksime ir kovą. Pagal dabartinius duomenis, ne tik ši, bet ir kita savaitė turėtų būti šaltesnė, nei įprasta šiam laikotarpiui. Galbūt ir dar kita savaitė, nors netokia šalta kaip ši, bus žymiai šaltesnė, nei būna kovo pradžioje.

– Kiek apskritai dažni šalčiai vasario pabaigoje?

– Apskritai labai žemos temperatūros mūsų žiemoms nėra būdingos. Pagal daugiamečius vidutinius duomenis, Rytų Lietuvoje vos dvi trys naktys būna, kai temperatūra krinta žemiau 25 laipsnių. Vidutinė statistika tokia. Vakarų Lietuvoje netgi ne kasmet tokių naktų, tokių šalčių pasitaiko.

Tačiau yra buvę ir labai šaltų naktų, speigų, kai vasario pradžioje vyravo iki 40 laipsnių ir žemesnė temperatūra. Vasario pabaigoje tokia temperatūra nėra užfiksuota, tačiau paskutinį vasario dešimtadienį Lietuvoje temperatūra yra kritusi iki 29–32 laipsnių šalčio. Taip kad yra buvę labai šaltų naktų.

– Panašu, kad šiemet rekordų nebus?

– Greičiausiai nebus taip, kad temperatūra rekordus viršytų visoje šalyje, bet vienoje ar kitoje vietoje gali pasitaikyti.

– Taigi tie kalendoriniai ir realūs orai nesutampa? T. y., su kovo pradžia pavasaris neprasideda?

– Lietuvoje pavasaris dažniausiai neprasideda su kovo pradžia. Metų laikai gamtoje dažniau sutampa su lygiadieniais, todėl didesnio šilimo, tikresnio pavasario atėjimo dažniausiai laukiame po kovo 20 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Nuo senoves lietuviai zinojo,kad tikrasis pavasaris prasideda tik nuo kovo 20.taip tai buna viena meta lyg ir silciau kovo pradzioje,kita meta salta.Sunku pasakyti,zmones sakydavo"viskas Dievo rankuose.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių