Artėjant „Zapad“ pratyboms – svarstymai apie šalies saugumo kokybę

  • Teksto dydis:

Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui (NSGK) pristatytoje Antrojo operatyvinių tarnybų departamento ataskaitoje kalbama ir apie grėsmes Lietuvai per rugsėjį vyksiančias didelio masto Rusijos ir Baltarusijos kariuomenių pratybas „Zapad“.

NSGK vadovas Vytautas Bakas teigia, kad Lietuvos saugumo kokybė dabar iš esmės pasikeitusi, tuo metu komiteto narė Rasa Juknevičienė abejoja, ar viešai deklaruojamas karių skaičius atitiks realybę, nes dažniausia panašios pratybos būna daug didesnės, praneša LRT TV naujienų tarnyba.

„Mes turime priešakines pajėgas tiek Latvijoje, tiek Estijoje, tiek Lietuvoje, tiek Lenkijoje. Tai yra Kanados, JAV, Jungtinės Karalystės, Vokietijos vadovaujamos pajėgos. Mes matome mūsų sąjungininkų dėmesį, labai nuoširdų, didelį indėlį“, – tvirtino V. Bakas.

Anot R. Juknevičienės, Rusijos rengiamos pratybos skiriasi nuo 2009–2013 metų tuo, kad NATO yra visiškai pasiruošęs joms - yra stebėjimas, žvalgyba.

Kai tokio masto pratybos vyksta šalia, kaimyninėse valstybėse, visada yra vienokia ar kitokia rizika dėl įvairių incidentų.

„Aš manau, kad NATO sužinos daug svarbių dalykų per tas pratybas ir tai mums gerai. Ir dar vienas dalykas, kuris Kremliui svarbus, – atgrasyti NATO nuo pagalbos Ukrainai, nuo pagalbos Gruzijai, nuo jų tolimesnės integracijos į NATO“, – teigė R.Juknevičienė.

Pasak Lietuvos karinės žvalgybos vadovo, per pratybas rugsėjo mėnesį ir Lietuvos karinės, ir civilinės žvalgybos dėmesys bus ypač sutelktas.

„Kibernetinis elementas yra dalis Rusijos ginkluotųjų pajėgų pratybų. Kiek plačiai ir giliai bus tai vystoma, dabar yra sudėtinga pasakyti. Ar gali būti grėsmė? Kai tokio masto pratybos vyksta šalia, kaimyninėse valstybėse, visada yra vienokia ar kitokia rizika dėl įvairių incidentų“, – sakė Antrojo operatyvinių tarnybų departamento vadovas pulkininkas Remigijus Baltrėnas.

Rugsėjo 14-20 dienomis vyksiančių pratybų „Zapad“ mastas milžiniškas – pradedant Kolos kryptimi arktinėje zonoje, baigiant Baltarusijoje. R. Baltrėno teigimu, kol kas viešai minimas karių skaičius – 13 tūkstančių. Pratybos vyks tarp Rusijos ir Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jau

jau portretas
50 metų kiekvieną rudenį tas zapad vyksta, na ir kas, ir kam mes iš viso įdomūs ar reikalingi, sugriauta valstybė, iš kurios trečdalis, o gal ir daugiau gyventojų pabėgo

saugumo kokybe

saugumo kokybe portretas
uztikrins nukvake beretnykai - jei ne bezdalais priesa nunuodys, tai pezalais tikrai uzmus :)))
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių