Ar rinkimų komisija anuliuos rinkimų rezultatus?

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) šeštadienį ketina nagrinėti Tautininkų sąjungos skundą, kuriame prašoma dėl šiurkščių pažeidimų panaikinti Seimo rinkimų rezultatus.

„Turime išnagrinėti Tautininkų sąjungos skundą“, – BNS sakė VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas.

Šį skundą tautininkų lyderis Gintaras Songaila pateikė po pirmojo Seimo rinkimų turo. Jame VRK prašoma panaikinti Seimo rinkimų daugiamandatėje bei visose vienmandatėse rinkimų apygardose rezultatų galiojimą ir įstatymų nustatyta tvarka skelbti pakartotinius Seimo rinkimus.

Tautininkai tvirtina, kad dėl teisėsaugos institucijų vangumo nebuvo užkirstas kelias „masiniam balsų pirkimui“.

„Kadangi daugiamandatėje rinkimų apygardoje vieno mandato kvota buvo 15 988 rinkėjai, tai dėl masinio rinkėjų balsų pirkimo (mūsų ir kitų partijų stebėtojų padaryti įrašai byloja, kad perkama buvo būriais, o neretai vežama ir autobusiukais, tad vidutinis nupirktų balsų skaičius pažeidimų vietose tikrai siektų keliasdešimt rinkėjų) kyla pagrįstų abejonių, ar kandidatų sąrašui tenkančių mandatų skaičius galėjo būti nustatytas ne daugiau, kaip vieno mandato tikslumu, kaip tą nustato Seimo rinkimų įstatymo 91 straipsnio 1 dalies 2 punktas. Vien už Darbo partiją paduotų ir galimai nupirktų balsų kiekis, kiek tai susiję su 4 kandidatais ir dviem apygardomis, sudaro ženkliai daugiau nei vieno mandato kvota šiuose rinkimuose“, – dėsto skundo autoriai.

Anot jų, vieno mandato daugiamandatėje apygardoje netekimą vienam sąrašui, o kitam sąrašui – įgijimą, šiuose rinkimuose lėmė vos daugiau kaip 2000 rinkėjų balsų.

Nelaukdamas VRK sprendimo G.Songaila jau yra įregistravęs Seimo nutarimo projektą dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą su paklausimu, ar spalio 14 dieną vykstant rikimams daugiamandatėje apygardoje nebuvo šiurkščiai pažeisti Seimo rinkimų įstatymai, ir ar pažeidimai leido nustatyti tikslius rinkimų rezultatus.

Įstatymas numato, kad kandidatai bei partijos ne vėliau kaip per 24 valandas, kai paskelbiami oficialūs rinkimų rezultatai, gali apskųsti Seimui ar prezidentui Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimus arba jos atsisakymą nagrinėti skundus dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimų. Tuomet Seimas ar prezidentas su paklausimu dėl Seimo rinkimų įstatymo pažeidimo kreipiasi į Konstitucinį Teismą.

Tautininkų sąjunga Seimo rinkimuose dalyvavo su koalicija „Už Lietuvą Lietuvoje“. Jai nepavyko įveikti 7 proc. rinkimų barjero. Ji surinko 0,94 proc. rinkėjų balsų.

Galutinius Seimo rinkimų rezultatus VRK ketina skelbti sekmadienį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tuscias straipsnis

tuscias straipsnis portretas
neanuliuos

vytautas

vytautas portretas
Jei ivyktu taip kad butu skirti nauji rinkimai,- Uspaskixhas ant balto zirgu su 25% atjotu o Kubilius butu laimingas gaves 8%

jana

jana portretas
panaikinus rinkimu rezultatus butu didziule nepagarba saziningam rinkejui prarastumet pasitikejima zmonemis ir nemanau ar kada kas beeitu i rinkimus oman atrodo kad kazkam labai neparanku kad i pirmas eiles prasimuse soc demai DP TV IR Teisng o konservatorei liko uz borto JIE TO IR NUSIPELNE kiek galima tyciotis is liaudies
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių