Ar lietuviai yra tolerantiški seksualinei prievartai?

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungoje buvo atliktas tyrimas, kuris nustebino netgi ekspertus.

„Išaiškėjo, kad daugiau negu trečdalis visų ES gyventojų išžaginimo, seksualinės prievartos atvejais yra linkę pateisinti kaltininkus ir įžiūrėti, kad auka yra kalta dėl to, kas įvyko“, – sako Lietuvos kriminologų asociacijos pirmininkas dr. Algimantas Čepas.

Pasak Nusikalstamumo prevencijos Lietuvoje centro direktoriaus pavaduotojos Odetos Pušinaitytės, bijodamos būti pasmerktos ir patirti antrinę institucinę viktimizaciją, aukos vengia kreiptis dėl patirtos prievartos.

„Auka nukenčia dar kartą būtent apklausiama pareigūnų, teismo proceso metu, nes dar kartą išgyvena trauminius įvykius“, – sako O. Pušinaitytė.

Pasak ekspertų, Lietuvoje trūksta rimto požiūrio į seksualinę prievartą kaip į sunkų nusikaltimą.                   

„Nors Baudžiamasis kodeksas įtvirtina, kad tai yra sunkūs nusikaltimai, tačiau skiriamos tik minimalios laisvės atėmimo bausmės ir šias bylas, priešingai nei kitus sunkius nusikaltimus, nagrinėja apylinkių, o ne apygardos teismai“, – teisinį požiūrį į seksualinę prievartą aiškina A. Čepas.

Plačiau – laidos „Laba diena, Lietuva“ įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
lietuvoje seksualiniams prievartavimas ,pedofilijai ,pederastijai pakantus ir tolerantiski yra tik TEISMAI, TEISEJAI,PROKURORAI IR ADVOKATAI --siaip visi lietuvos zmones smerkia seksualines prievartas... ir reikalauja ypatingai grieztu bausmiu , kaip beje ir zudikams aferistams ,bandiugoms ir variugoms ,,,,.korumpuotiems ..kysininkams teisejams ,prokurorams ir advokatams

Anonimas

Anonimas portretas
cha ... lietuva ir lietuvos zmones NERA LINKE TEISINTI sexsualine prievarta ir bet kokia prievartavimo forma. tai daro ES saliu lyberastine sistema , sulyberastinti teismai , nulyberastinti BK , sulyberastintas iki debilizmo nusikalteliukalejimuose laikymas ---todel siais laikais visais atvejais [ ir ne tik sex.prievartos] VISUOMET KALTA LIEKA AUKA....viso to pagrindas yra sexsualiniu mazumu toleravimas ir ju garbinimas , is to seka ir visos advokatu uz kysius manipuliacijos ir bylu faktu filosofiniai traktavimai , o ne nusikaltelio baudimas pagal fakta....Kada ES kaip sakoma,,,, nusileis ant zemes,,,, baigs zole rukyt ir ant herojino adatos sedet, --stai tuomet galima bus pradet kalbet apie teise ir teisinguma...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių