Ar Europa uždraus nuodingą glifosatą?

  • Teksto dydis:

Per 700 Lietuvos gyventojų prisidėjo prie Europos piliečių iniciatyvos, kuria siekiama uždrausti glifosatą bei saugant žmones ir aplinką bendrai mažinti pesticidų vartojimą, kad ateityje jų iš viso būtų atsisakyta.

Ši iniciatyva buvo registruota sausio pabaigoje ir visoje Europos Sąjungoje ją jau yra parėmę apie 1,3 mln. piliečių. Lietuvoje parašus rinkę iniciatyvos rėmėjai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) liepą pateikė 730 parašų – 181 popierinėje formoje ir 549 internetu, paskelbė komisija.

Parašų rinkimo iniciatyvą Europoje pradėjo visuomeninės organizacijos, kurios ragina Europos Komisiją siūlyti valstybėms narėms uždrausti glifosato naudojimą, pertvarkyti pesticidų leidimo patvirtinimo procedūrą ir Bendrijos mastu nustatyti prievolę valstybėms narėms mažinti pesticidų naudojimą siekiant, kad ateityje jie apskritai būtų uždrausti.

Tam, kad ES institucijos nagrinėtų iniciatyvą, iniciatoriai per 12 mėnesių turi surinkti mažiausiai 1 mln. ES piliečių pritarimo pareiškimų iš ne mažiau kaip septynių valstybių narių. Surinkus apie 1 mln. 320 tūkst. piliečių pritarimo pareiškimų, 11 valstybių pasiekė joms nustatytus parašų minimumus. Jie kiekvienoje šalyje priklausomai nuo gyventojų skaičiaus yra skirtingi.

Lietuva nesurinko minimalaus reikalaujamo šaliai 8,2 tūkst. pritarimų pareiškimų skaičiaus, tad nebus skaičiuojama į reikiamą valstybių narių ketvirtadalį, tačiau jos pateikti pritarimo pareiškimai bus įtraukti į bendrą pasirašiusiųjų skaičių.

Parašus dėl šios iniciatyvos galima rinkti ir toliau – iki 2018 metų sausio 25 dienos. Pasak VRK, iniciatoriai per visą Europą iki šio laiko ketina surinkti ne mažiau kaip 2 mln. piliečių pritarimo pareiškimų. Pasirašyti už iniciatyvą galima internetu arba specialiose popierinėse formose.

Surinktus ir pateiktus parašus per tris mėnesius nuo prašymo gavimo turi patikrinti ir patvirtinti kiekvienos valstybės narės kompetentingos institucijos, Lietuvoje tai – Vyriausioji rinkimų komisija.

Europos pilietinė iniciatyva kaip tiesioginis piliečių įrankis inicijuoti teisės aktus pradėjo veikti 2012 metais. Surinkę reikiamą parašų skaičių, piliečiai gali raginti Europos Komisiją pasiūlyti jos kompetencijoje esantį teisės aktą.


Šiame straipsnyje: glifosataspesticidai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vytautas

Vytautas portretas
Uždraus ar ne, priklauso nuo mūsų sąmoningumo ir iniciatyvos. Tad nebūkite nuošalėje...

Joo

Joo portretas
Durnių darbas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių