Ar bus įteisinta partnerystė?

Seime trečiadienį rengiama diskusija dėl partnerystės instituto įteisinimo galimybių.

Diskusijoje pranešimus skaitys partnerystės įteisinimo siekiantys politikai liberalai, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Privatinės teisės katedros vedėjas profesorius Vytautas Mizaras, Žmogaus teisių stebėjimo instituto valdybos pirmininkas Dainius Pūras.

Pranešama, kad diskusijoje dalyvaus Teisingumo ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai bei nevyriausybinių organizacijų ekspertai.

Praėjusios kadencijos Seime buvo įregistruoti keli projektai dėl partnerystės įteisinimo, tačiau parlamentui plenarinių posėdžių selėje jie nebuvo pateikti.

Partnerystė kaip bendras gyvenimas kartu neįregistravus santuokos buvo numatyta 2001 metais įsigaliojusiame Civiliniame kodekse, tačiau realiai institutas neveikia, nes nebuvo parengtas specialus įstatymas.

Diskusijos dėl partnerystės įteisinimo atgijo po Konstitucinio Teismo išaiškinimo, kad šeima gali būti sudaroma ne tik santuokos pagrindu. Tuomet Konstitucinis Teismas paskelbė, kad 2008 metais priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik gyvenančius santuokoje žmones, prieštarauja Konstitucijai.

Nutarime Konstitucinis Teismas pabrėžė, kad santuokos institutas yra „istoriškai susiklostęs šeimos modelis, neabejotinai turintis išskirtinę vertę visuomenės gyvenime, užtikrinantis tautos ir valstybės gyvybingumą bei istorinį išlikimą“. Tačiau tuo pačiu teismas paskelbė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Visuomenės nuomonės apklausos rodo, jog įteisinti vyro ir moters partnerystę pritartų apie 70 proc. Lietuvos gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvis

lietuvis portretas
ne! Kategoriskai NE!!

ko

ko portretas
norėjote, tą ir gavote. išsirinkote komuniagas, tai jie dabar ne tik lenkams pataikaus, rusams pardavinės sąžinę, bet dar ir visokioms partnerystėms pritars, o po to rypaus, kad tauta sensta, vaikų gimstamumas mažėja. kažin iš kokio mėgintuvėlio aušrinė povilionienė daugins Lietuvos tautą

Antram

Antram portretas
O ko pats putoji. kodel nejai balsuoti. Dabar viskuo nepatenkintas.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių