Apžvalga: svarbiausi trečiadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Karantinas. Vyriausybė nusprendė nuo šeštadienio trims savaitėms įvesti visuotinį karantiną. Bus draudžiama viešojo maitinimo įstaigų ir pasilinksminimo vietų veikla, išskyrus maisto tiekimą išsinešimui. Sporto varžybos turės vykti be žiūrovų, kiti renginiai bei žmonių susibūrimai draudžiami. Parduotuvės gali tęsti veiklą. Viešose vietose galima būti ne didesnėmis nei penkių asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius, bus privalomos kaukės. Katalikų pamaldos vyks ribojant tikinčiųjų skaičių.

Rinkimai JAV. Preliminarūs rezultatai rodo, kad Jungtinių Valstijų prezidento rinkimų nugalėtoją lems labai nedidelė persvara. Kad būtų paskelbtas nugalėtoju, kandidatui reikia užsitikrinti absoliučią daugumą Rinkikų kolegijos narių balsų – 270 iš 538. Donaldas Trumpas, naujausiais duomenimis, yra surinkęs 213, o Joe Bidenas – 238. Abu kandidatai kol kas sako tikintys savo pergale. D. Trumpas taip pat pareiškė, esą skaičiuojant balsus esama „didelio masto sukčiavimo“. Rezultatus gali lemti balsai iš šešių valstijų, kur nugalėtojas dar neaiškus. 16 valandos Lietuvos laiku duomenimis, J. Bidenas nežymiai pirmauja Mičigane, Nevadoje ir Viksonsine, o D. Trumpas turi persvarą Džordžijoje, Šiaurės Karolinoje ir Pensilvanijoje. Balsų skaičiavimą sulėtino didelis aktyvumas balsuojant iš anksto dėl koronaviruso pandemijos.

Netektis. Eidamas 65-uosius metus mirė kompozitorius Faustas Latėnas. Bičiuliai Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatą prisimena kaip santūrų, save teatrui atidavusį kūrėją, turėjusį režisieriaus ambicijų.

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje patvirtinti 639 nauji COVID-19 infekcijos atvejai, mirė septyni užsikrėtusieji.  Ligoninėse dėl COVID-19 gydomi 676 žmonės, 57 iš jų – reanimacijoje.

* Kaimyninėse Lenkijoje ir Latvijoje užregistruoti koronaviruso atvejų ir mirčių nuo COVID-19 rekordai. Lenkijoje per parą užsikrėtė 24,7 tūkst. žmonių, mirė 373, Latvijoje atitinkamai 313 ir šeši.

* Siekiant pažaboti viruso plitimą, visoje Italijoje nuo ketvirtadienio 22 val. įvedama naktinė komendanto valanda.

VPT vadovas. Prezidentas Gitanas Nausėda paskyrė ligšiolinį Centrinės perkančiosios organizacijos vadovą Darių Vedricką eiti Viešųjų pirkimų tarnybos direktoriaus pareigas. Jis nuo gruodžio 1 dienos paskirtas ketverių metų kadencijai.

Seimo posėdis. Žlugo valdančiųjų iniciatyva surengti neeilinį Seimo posėdį dėl Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos prašymo kreiptis į Konstitucinį Teismą ginčijant Seimo rinkimų rezultatus. Seimo pirmininkas pranešė, kad posėdžiui sušaukti surinkta per mažai parašų.

Teismo sprendimas. Konstitucinis Teismas paskelbė, kad Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos finansavimo tvarka neprieštarauja Konstitucijai. Jo teigimu, LRT biudžeto automatinis apskaičiavimas pagal surenkamas pajamas iš gyventojų pajamų mokesčių ir akcizų užtikrina, kad nacionalinis visuomeninis transliuotojas nepatirtų politinio spaudimo dėl jo veiklos. Konstitucinis Teismas pripažino, kad Konstitucijai prieštarauja kai kurie kiti įstatymai, kurie įtvirtina konkretų išankstinį įvairių fondų ir programų finansavimą, numatant jo dydį kaip tam tikrą procentą nuo akcizų ir mokesčių.

Sankcijos Lukašenkai. Europos Sąjunga nusprendė įvesti sankcijas Vakarų nepripažįstamam Baltarusijos prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai ir dar keturiolikai asmenų dėl rinkimų klastojimo ir smurto prieš savo piliečius.

Paryžiaus susitarimas. Jungtinės Valstijos oficialiai pasitraukė iš Paryžiaus klimato susitarimo ir tapo pirmąja tai padariusia šalimi. J. Bidenas pergalės rinkimuose atveju galėtų pakeisti šį sprendimą. Jei rinkimų laimėtoju taps D. Trumpas, iniciatyvą klimato apsaugos srityje gali perimti atskiros JAV valstijos, miestai ir kompanijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių