Apžvalga: svarbiausi trečiadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Karantino atlaisvinimai. Vyriausybė susirinko į posėdį svarstyti karantino sąlygų švelninimą. Ministrų kabinetui pateikti pasiūlymai:

* Leisti atsidaryti didelėms parduotuvėms, turinčioms atskirą įėjimą;

* Kultūros ministrui suteikti įgaliojimus leisti atsidaryti konkretiems muziejams ir galerijoms;

* Atnaujinti kontaktinį pradinukų ugdymą 25-iose šalies savivaldybėse, taikant COVID-19 kaupinių testavimo metodą. Norą grąžinti pradinukus į klases pareiškė 59 šalies mokyklos.

Ministrų kabineto posėdis prasidėjo vėliau nei planuota, sprendimai turėtų būti priimti vakarop.

Koronaviruso situacija:

* Per praėjusią parą nustatyta 460 naujų COVID-19 atvejų, mirė aštuoni žmonės. Ligoninėse gydoma 850 COVID-19 pacientų, iš jų 88 – reanimacijoje. 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 231. Statistikos departamentas paskelbė, kad vasarį Lietuvoje mirė penktadaliu daugiau žmonių nei pernai tą patį mėnesį.

* Prezidentas Gitanas Nausėda pranešė, kad kovo antroje pusėje Lietuva sulauks beveik 25 tūkst. daugiau „Pfizer-BioNTech“ vakcinos dozių nei buvo numatyta iki šiol. Europos Sąjunga per artimiausias dvi savaites iš viso gaus papildomus 4 mln. šios vakcinos dozių.

* Ištyrus 516 ėminių, Lietuvoje aptikta dar 30 „britiškosios“ koronaviruso atmainos atvejų. Iš viso ištyrus per 1 tūkst. ėminių jų iki šiol nustatyta 80. Ekspertai perspėja, kad britiškoji atmaina gali plisti greičiau.

* Buvęs premjeras Saulius Skvernelis pranešė pasiskiepijęs nuo koronaviruso. Jis paskiepytas kaip rizikos grupės atstovas, nes sirgo vėžiu. S. Skvernelis paragino paskiepyti visus parlamento ir Vyriausybės narius, kad šie galėtų dirbti gyvai, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir premjerė Ingrida Šimonytė ragina palaukti eilės.

* Lietuvos, Latvijos ir Estijos sveikatos ministrai kreipėsi į Europos Komisiją, siūlydami vakcinas skirstyti ne tik pagal gyventojų skaičių, bet ir įvertinant sergamumą bei skiepijimo tempą. Sergamumo lygis Estijoje šiuo metu yra antras Europos Sąjungoje, o Latvija yra antra nuo pabaigos pagal paskiepytų žmonių skaičių.

* Lenkija pranešė apie didžiausią per parą nustatytų naujų koronaviruso atvejų skaičių šiemet – per dieną pranešta apie daugiau kaip 17 tūkst. užsikrėtimų.

Seimo sesija. Seimas susirinko į pirmąjį pavasario sesijos posėdį:

* Parlamentui pateikti opozicijos siūlymai leisti daugiau žmonių kompensuojamus vaistus įsigyti nemokamai ir labiau remti nuo krizės nukentėjusius gyventojus, grįžtančius dirbti darbdaviams atšaukus jų prastovas. Šiems pasiūlymams pritarta po pirmosios pateikimo stadijos, jie toliau bus svarstomi gavus Vyriausybės išvadą.

* Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė informavo parlamentarus, kad gegužės mėnesį pateiks Seimui patikslintą 2021 metų valstybės biudžetą.

* Prisiekė naujas Seimo narys Artūras Skardžius. Jis dirbs opozicinėje Darbo partijos frakcijoje. A. Skardžius parlamentaro mandatą gavo, iš Seimo pasitraukus pagal Darbo partijos kandidatų sąrašą išrinktam Antanui Guogai.

* Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pranešė, kad valdantieji netrukus Seimui pateiks svarstyti alkoholio draudimų švelninimus. Pasak jos, svarstytini reklamos draudimų atlaisvinimai, keičiama amžiaus riba, nuo kada galima vartoti alkoholį, jų prekybos laikas.

Pokyčiai sostinės valdžioje. Iš Vilniaus administracijos vadovo pareigų pasitraukė į privatų sektorių pereinantis Povilas Poderskis, kurio atleidimui jo paties prašymu vienbalsiai pritarė miesto taryba. Pritarus tarybai, P. Poderskį pakeitė ilgametė sostinės administracijos darbuotoja Lina Koriznienė.

Demografiniai rodikliai. Statistikos departamentas paskelbė demografinius vasario rodiklius. Per šį mėnesį mirė per 3,7 tūkst. žmonių – penktadaliu daugiau, nei pernai tą patį mėnesį. Taip pat šiemet vasarį buvo dešimtadaliu mažiau gimusiųjų – 1624, pernai vasarį registruoti 1808 naujagimiai.

Teismo sprendimas. Panevėžio apygardos teismas partijai „Tvarka ir teisingumas“ skyrė per 112 tūkst. eurų baudą prekybos poveikiu byloje ir konfiskavo iš jos daugiau kaip 279 tūkst. eurų. Byloje figūravusiems atsakingiems partijos asmenims skirtos lygtines laisvės atėmimo bausmės, o verslininkas Rolandas Skaisgirys visiškai išteisintas. Šis sprendimas gali būti skundžiamas.

Skrydžių atnaujinimas. Latvija nuo kito trečiadienio atnaujina skrydžius iš ir į ne Europos Sąjungos valstybes, tačiau ne pirmos svarbos kelionės iš trečiųjų šalių į Latviją lieka ribojamos. Oro susisiekimą su trečiosiomis šalimis Latvija riboja jau metus, tačiau trumpa išimtis pernai vasaros pabaigoje ir rudenį galiojo skrydžiams į Sakartvelą.

Karalienės reakcija. Bakingamo rūmai, reaguodami į didelį atgarsį sukėlusį princo Harry ir jo žmonos Meghan Markle interviu, pareiškė, jog Jungtinės Karalystės monarchę Elizabeth II liūdina iššūkiai, su kuriais jiems teko susidurti. „Visa šeima liūdi sužinojusi, kokie sudėtingi pastarieji keleri metai buvo Harry ir Meghan. Iškeltos problemos, ypač dėl rasės, kelia nerimą“, – sakoma rūmų pranešime, išplatintame karalienės vardu. Interviu sukėlė spėlionių audrą dėl to, kuris svarbus karališkosios šeimos narys buvo iškėlęs klausimą, kokio tamsumo bus būsimo poros kūdikio oda.

Uigūrų genocidas. Vašingtone įsikūręs analitinis centras „Newlines Institute for Strategy and Policy“ paskelbė ataskaitą, kad Kinijos elgesys su uigūrais pažeidė „visas įmanomas taisykles“, numatytas Jungtinių Tautų genocido konvencijoje. „Uigūrai patiria smarkią fizinę ir psichologinę žalą dėl sisteminių kankinimų ir žiauraus stovyklų prižiūrėtojų elgesio, įskaitant išprievartavimus, seksualinę prievartą, išnaudojimą ir viešą pažeminimą“, – rašoma ataskaitoje.

Nerimas dėl Taivano. Aukščiausio rango Jungtinių Valstijų kariuomenės pareigūnas Azijos ir Ramiojo vandenyno regionui admirolas Philipas Davidsonas pareiškė, jog Kinija gali per ateinančius šešerius metus įsiveržti į Taivaną, siekdama išstumti Amerikos karinę galią iš Azijos regiono. Pekinas į tai atsakė, jog aukšto rango kariškis mėgina išpūsti grėsmę, kad paskatintų įstatymų leidėjus Vašingtone padidinti gynybos finansavimą ir pateisintų pačios Amerikos karinę veiklą Azijoje.

„Twitter“ ribojimas. Rusija paskelbė planuojanti šalyje apriboti socialinio tinklo „Twitter“ paslaugas vartotojams ir nurodė, kad to imasi dėl tinklo nesugebėjimo pašalinti nelegalų turinį. Maskva pastaraisiais mėnesiais didino spaudimą Vakarų technologijų milžinėms dėl socialiniuose tinkluose skelbiamų raginimų dalyvauti antivyriausybinėse demonstracijose.

Veiksmai prieš darbininkus. Šimtai Mianmaro karių ir policininkų surengė reidą vienoje geležinkelio stotyje Jangone, siekdami areštuoti streiku prieš karinį perversmą protestuojančius darbininkus. Saugumo pajėgos vis brutaliau slopina visoje šalyje vykstančius protestus, panaudodamos ašarines dujas, vandens patrankas, gumines ir kartais kovines kulkas. Areštuota kone 2 tūkst. žmonių, o žuvusiųjų skaičius viršijo 60.

Libijos vyriausybė. Libijos parlamentas patvirtino vienybės vyriausybę, valdysiančią karo draskomą šalį iki gruodį paskirtų visuotinių rinkimų. Šis žingsnis Šiaurės Afrikos valstybę priartino prie prieš dešimtmetį prasidėjusio chaoso pabaigos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Artas

Artas portretas
Pideru saike,slepkites namie!Nenervinkit padoriu seimu,visuomenes...kas per slikstynes,vempt norisi,iskrypeliai!

Vero

Vero portretas
Jei sitas zmogėnas nesupranta, kad Lietuvos valstybinės šventės proga ne vieta ir ne laikas kelti savo isniekintos vaivorykstės skudurą, tai jam tikra ne vieta ne tik būti komiteto pirmininku, bet ir apskritai seime. Asmeniskai as nrsu prieš sį zmogų, bet jei jis neskiria, kada kas priklauso, tai cia yra fidxiulė problema. Atrodo ir Armonaitė tą problemą turi. Kovo 11 proga iskelti tokią alia vėliavėlę yra spjūvis visiems normaliems Lietuvos zmonėms. Ir jei "ponulis" to nesupranta, jam ne vieta ten, kur atstovaujama tautai. Labai gaila, bet vadinamoji Laisvės partija davė zenklą, kad ji ne su visais zmonėmis, o tik su tam tikra grupe gamtos nuskriaustų individų.

slykstu

slykstu portretas
Ka gali pasakyti slykstu ir tiek
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių