Apžvalga: svarbiausi pirmadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

Vilnius, lapkričio 23 d. (BNS). BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Koronaviruso situacija:

* Per parą Lietuvoje patvirtinti 1192 nauji COVID-19 ligos atvejai, mirė šeši žmonės, ligoninėse nuo koronaviruso gydomi 1629 žmonės. Vyriausybė ir ekspertai tikisi, kad šią arba kitą savaitę bus pasiektas pikas ir vėliau užsikrėtimų skaičius pradės mažėti. Jei to neįvyks, karantiną gali tekti griežtinti.

* Vyriausybės nariai preliminariai nusprendė karantiną pratęsti iki gruodžio 16 arba 17 dienos. Formalus sprendimas bus priimtas trečiadienį. Pagal dabartinį nutarimą, karantinas Lietuvoje įvestas iki lapkričio 29 dienos.

* Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga įspėjo, kad Vyriausybė gali apriboti prekybos centrų darbą savaitgaliais, jei prekybininkai nesilaikys nustatytų reikalavimų riboti žmonių srautus. Šią savaitę valdžia žada atidžiau stebėti situaciją.

* Kadenciją baigianti Sauliaus Skvernelio Vyriausybė pritarė siūlymui įsigyti vakcinos iš Vokietijos farmacijos kompanijos „CureVac“. Tai jau penktoji vakcina, kurios įsigijimą patvirtino Lietuvos vyriausybė. Lietuva numato dalyvauti bendruose Europos Sąjungos pirkimuose.

* Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi farmacijos grupė „AstraZeneca“ ir Oksfordo universitetas pranešė, kad jų bendrai sukurtos vakcinos nuo COVID-19 veiksmingumas svyravo nuo 62 iki 90 procentų, priklausomai nuo pacientų gautos preparato dozės. Anksčiau apie sėkmingas vakcinas pranešė „Pfizer“ ir „Moderna“, jų veiksmingumas viršijo 90 proc. Nors Oksfordo vakcinos veiksmingumas gali būti kiek mažesnis, ji turi kitų pranašumų – yra pigesnė, ją saugoti ir transportuoti yra paprasčiau, nes nereikia tokios žemos temperatūros.

* Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paskelbė pasveikęs nuo COVID-19. „Pagaliau gavau neigiamą koronaviruso testo rezultatą“, – socialiniame tinkle paskelbė jis. Koronavirusas prezidentui buvo patvirtintas lapkričio 9 dieną.

* Rusija toliau fiksuoja sergamumo rekordus – pirmą kartą per parą nustatyta daugiau kaip 25 tūkst. naujų atvejų.

* Didžiausiame Kanados mieste Toronte įsigaliojo karantinas, jo metu mėnesiui uždaryti restoranai ir dauguma parduotuvių. Mokyklos lieka atidarytos.

Seimo darbas. Seimo vadovybė nusprendė, kad antradienio plenarinis posėdis įvyks, tačiau po jo iki gruodžio 3 dienos bus skelbiama pertrauka, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą parlamente. Liberalų sąjūdis paskelbė, kad dėl kontaktų su sergančiais kolegomis izoliuojasi visi frakcijos nariai. Koronavirusas praeitą savaitę buvo nustatytas partijos pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen, frakcijos nariams Jonui Varkaliui ir Viktorui Pranckiečiui.

EBPO vertinimas. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija paskelbė prognozę, kad Lietuvos ekonomika šiemet turėtų susitraukti 2 proc., o 2021 metais šalies bendrais vidaus produkto augimas sieks 2,7 proc. Apžvalgoje pažymima, kad koronaviruso pandemijos smūgis šalies ekonomikai buvo gana švelnus, o prie to prisidėjo ir beveik 10 proc. BVP siekianti Vyriausybės paramos verslui ir gyventojams programa. Organizacija taip pat paragino Lietuvos valdžią didinti socialinę paramą skurstantiems, įvesti taršos mokestį, privatizuoti dalį valstybės valdomų įmonių ir jungti mažas mokyklas, siekiant aukštesnės švietimo kokybės kaimiškose vietovėse.

Karinis poligonas. Lietuvos kariuomenės vadas interviu BNS pranešė, kad atsisakoma idėjos naują karinį poligoną įkurti teritorijoje netoli Kuršėnų ir Telšių, įvertinus žemdirbių interesus išsaugoti derlingas žemes. Generolas leitenantas Valdemaras Rupšys pranešė, kad bus skelbiama nauja studija, o teritorijos bus ieškoma ne tik vakarų Lietuvoje.

Represijos Baltarusijoje. Baltarusijos vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad sekmadienį per tradicines demonstracijas prieš autoritarinį prezidentą Aliaksandrą Lukašenką buvo sulaikyti 345 žmonės, jiems iškeltos bylos dėl administracinių pažeidimų. Sulaikymai tęsėsi ir pirmadienį, vykstant pensininkų protesto eisenai.

JAV valdžia. Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas pradeda formuoti savo komandą. „New York Times“ pranešė, kad valstybės sekretoriumi jis ketina paskirti diplomatijos veteraną Antony Blinkeną. 58 metų A. Blinkenas dirbo valstybės sekretoriaus pavaduotoju prezidento Baracko Obamos administracijoje ir yra ilgametis J. Bideno padėjėjas. Daugiau nominacijų J. Bidenas gali paskelbti antradienį.

N. Sarkozy teismas. Paryžiuje dėl kaltinimų korupcija prieš teismą stojo buvęs Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy. Eksprezidentas kaltinamas tuo, kad iš teisėjo neteisėtai bandė gauti informacijos apie tyrimą dėl prezidento rinkimų kampanijos finansavimo, mainais žadėdamas už tai teisėjui prestižinį postą Monake. N. Sarkozy ėjo Prancūzijos prezidento pareigas 2007–2012 metais. Jis savo kaltę neigia.

Teismo procesas. Vienas garsiausių Honkongo prodemokratinio judėjimo veikėjų Joshua Wongas ir dar du aktyvistai paskelbė pripažįstantys kaltę teismo procese dėl jų dalyvavimo pernai vykusiuose protestuose. Kaltinamieji mano, kad jiems bus skirtos laisvės atėmimo bausmės. Nuosprendis bus skelbiamas gruodžio pradžioje. Honkonge pernai milijonai žmonių dalyvavo demonstracijose už demokratiją, bet Kinija atmetė reikalavimus surengti laisvus rinkimus, iškėlė aktyvistams baudžiamąsias bylas ir priėmė griežtą nacionalinio saugumo įstatymą.

Šiltnamio efektas. Jungtinės Tautos paskelbė, kad šiltnamio efektą sukeliančios dujos atmosferoje – pagrindinis klimato kaitos veiksnys – pernai pasiekė rekordinę koncentraciją, o ji šiemet toliau didėjo nepaisant pandemijos stabdymo priemonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių