Apžvalga: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Vizitas Ukrainoje. Prezidentas Gitanas Nausėda ir septyni ministrai pradėjo oficialų vizitą Ukrainoje. Per susitikimą su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu G. Nausėda pareiškė, kad kvies Vakarus sustiprinti sankcijas Rusijai dėl situacijos Rytų Ukrainoje, kur Maskvos remiami separatistai tęsia kovą su Kijevo pajėgomis. G. Nausėda taip pat pranešė su Ukrainos prezidentu sutaręs koordinuoti veiksmus dėl Astravo elektros blokados. Energetikos klausimų derinimui abi šalys įsteigė ekspertų grupę.

Koronaviruso situacija:

* Per parą nustatyti 552 nauji COVID-19 atvejai, mirė 10 žmonių. Ligoninėse gydomi 836 COVID-19 pacientai, iš jų 74 – reanimacijoje. 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 235. Latvijoje jis siekia 379, Estijoje – 1537.

* Ištyrus 426 ėminius, aptikti dar 88 „britiškosios“ viruso atmainos atvejai, daugiausia – Vilniaus apskrityje. Iš viso Lietuvoje iki šiol atlikus 1431 ėminio sekoskaitą aptikti 168 tokie atvejai. Ekspertai perspėja, kad ši atmaina plinta sparčiau ir yra mirtingesnė.

* Lietuva pagal sergamumą COVID-19 yra – 20-oje, pagal mirtingumą – 14-oje vietoje tarp Europos Sąjungos valstybių.

Seimo posėdis. Nuotoliniu būdu posėdžiaujantis Seimas patvirtino pavasario sesijos darbų programą. Parlamentarai balsavimu atmetė „valstiečių“ siūlymą iš darbotvarkės išbraukti partnerystės įteisinimą. Pats posėdis popietę buvo nutrauktas dėl techninių kliūčių. Parlamento vadovybė nusprendė, kad kitą savaitę posėdžiai vyks gyvai. Nutraukus posėdį, Seimas negalėjo apsvarstyti Vyriausybės teikiamų pataisų, kurios leistų įpareigoti tam tikrų kategorijų darbuotojus privalomai tirtis dėl COVID-19.

Svarstymai dėl „AstraZeneca“. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pareiškė, jog atnaujinus skiepijimą „AstraZeneca“ svarstoma leisti ja skiepytis to norintiems, tačiau sprendimo dar nėra. ES šalims laukiant Europos vaistų agentūros verdikto dėl „AstraZeneca“ vakcinos saugumo, britų vaistų reguliuotojas paskelbė, jog nėra jokių duomenų, kad bendrovės vakcina galėtų sukelti kraujo krešulius. Europos Komisija savo ruožtu praneša planuojanti pradėti ginčų sprendimo procesą su „AstraZeneca“ dėl vakcinos tiekimo.

Įtarimai ligoninės vadovui. Specialiųjų tyrimų tarnyba pranešė atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl fiktyvaus įdarbinimo Molėtų ligoninėje, įtarimai pareikšti įstaigos vadovui Vaidotui Grigui ir dar šešiems asmenims. Įtariama, kad V. Grigas 2019-2021 metais galėjo suklastoti darbo sutartis ir kitus darbo apskaitos dokumentus bei fiktyviai įdarbinti ne mažiau kaip penkis iš tiesų ligoninėje jokių funkcijų neatlikusius žmones. Piktnaudžiavimu ir dokumentų klastojimu įtariamas ligoninės vadovas išbrauktas iš Vyriausybės Nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos narių.

Žodžių karas. JAV prezidentas Joe Bidenas per interviu JAV televizijai pareiškė sutinkantis su vertinimu, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas yra žudikas. V. Putinas atkirto vaikystės laikų pasakymu – „kas ant kito sako, tas ant savęs pasisako“. Rusija po J. Bideno žodžių paskelbė atšaukianti savo ambasadorių JAV konsultacijoms.

Krizė Armėnijoje. Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas paskelbė, kad su opozicija pavyko susitarti dėl pirmalaikių parlamento rinkimų, jie planuojami birželio 20 dieną. Anksčiau šalies premjeras atmetė teismo nurodymą grąžinti į ankstesnes pareigas atleistą kariuomenės vadą, o toks jo sprendimas pagilino politinę krizę, kurią sukėlė pernai vykęs karas su Azerbaidžanu. N. Pašinianas raginamas atsistatydinti nuo lapkričio, jam pasirašius susitarimą dėl tarpininkaujant Rusijai pasiektų paliaubų, kuriomis buvo užbaigtos pusantro mėnesio besitęsusios kautynės dėl ginčijamo Kalnų Karabacho.

Eutanazijos legalizavimas. Ispanijos parlamentas priėmė eutanaziją įteisinantį įstatymą. Ispanija taps ketvirtąja Europos valstybe po Nyderlandų, Belgijos ir Liuksemburgo, dekriminalizavusia savižudybę su pagalba nepagydomų ligų atvejais, arba kai ligonis patiria nuolatines nepakeliamas kančias.

„Google“ investicijos. Interneto milžinė „Google“ Jungtinėse Valstijose šiemet ketina investuoti daugiau nei 7 mlrd. JAV dolerių bei sukurti 10 tūkst. naujų darbo vietų. „Google“ vadovas Sundaras Pichaius paskelbė, kad bendrovė plėsis 19-oje valstijų, o vien „gimtojoje“ Kalifornijoje ketinama investuoti 1 mlrd. JAV dolerių.

Tanzanijos prezidentas. Sutrikus širdies ritmui mirė 61-erių Tanzanijos prezidentas Johnas Magufuli. Autoritarinis lyderis Tanzaniją valdė pastaruosius penkerius metus, dėl jo mirties šalies viceprezidentė paskelbė penkių dienų gedulą.

Estijos parlamentas. Estijos Rygikogas pirmininku išrinko Centro partijos lyderį, buvusį ministrą pirmininką Jurį Ratą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

"SVARBIAUSIAS ĮVYKIS PASAULYJE"...

"SVARBIAUSIAS ĮVYKIS PASAULYJE"... portretas
Pasauliui taip "svarbu"....ką tie du neįgalūs nuspręs...Gal jau Rusiją puls? Tik juokas ima iš tų dviejų klounų, kurie savo valstybėse neturi JOKIO BALSO spręsti vieną ar kitą klausimą. Vieną už pavadėlio vedžioja Ukrainos nacionalistai, o kitą - landsberginė šutvė. O abudu dar tarnauja vienam šeimininkui - JAV -pasaulio teroristams.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių