Aptarta pozicija dėl Čekijos pirmininkavimo prioritetų

Prezidentas Valdas Adamkus ketvirtadienį priėmė Lietuvos nuolatinės atstovybės ES vadovą Rytį Martikonį, ambasadorių Vokietijoje Evaldą Ignatavičių ir ambasadorių Čekijoje Osvaldą Čiukšį. Susitikime su ambasadoriais buvo aptarti Čekijos pirmininkavimo ES prioritetai.

Prezidentas palankiai įvertino Čekijos ketinimus pirmininkaujant ES 2009–ųjų pirmąjį pusmetį ypatingą dėmesį skirti Europos energetiniam saugumui, ryšių su rytinėmis ES kaimynėmis ir transatlantinės partnerystės stiprinimui bei konkurencingos Europos kūrimui. Prezidento nuomone, šios kryptys yra labai svarbios siekiant stiprios ir efektyviai su XXI amžiaus iššūkiais pajėgsiančios kovoti ES.

Pasak Prezidento, įvardyti Čekijos pirmininkavimo ES prioritetai sutampa su Lietuvos interesais užsienio politikoje, energetikoje bei stiprinant ES vidaus rinkos funkcionavimą, todėl šį laikotarpį privalu kuo efektyviau išnaudoti Lietuvos interesams realizuoti ES ir šalies kaimynystėje.

Prezidentas pabrėžė, kad atitinkamos Lietuvos institucijos, derybininkai ir Čekijos pirmininkavimo metu turi tęsti konkrečius kasdienius darbus, siekiant Lietuvai svarbių energetinių projektų įgyvendinimo, adekvataus ES vidaus energetinių jungčių plėtojimo. Šalies vadovo įsitikinimu, reikia toliau siekti koordinuotos išorinės energetikos politikos bei ambicingos, efektyvios ir plačios Rytų partnerystės vystymo. Tuo metu ES, pasak V.Adamkaus, ypatingą dėmesį turėtų skirti Baltijos regionui.

„Tikimės, kad artimiausiu metu pasieksime ryškios pažangos ES derybose su Ukraina, Gruzija ir Moldova, sustiprinsime ES santykius su Azerbaidžanu, Baltarusija ir Armėnija, o santykius su Rusija kursime ant tvirtesnių vertybinių pamatų,“ - sakė Lietuvos vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad Čekijos pirmininkavimo šūkis „Europa be sienų“ atspindi ir Lietuvos siekius naikinti bet kokias kliūtis ES viduje, ribojančias Europos ekonominį, žmogiškąjį, kultūrinį ir kitus potencialus.

Prezidentas taip pat akcentavo, jog Čekijos, kaip naujos ES narės, pirmininkavimo patirtis bus svarbi ir Lietuvai, kad Lietuvos pareigūnai tinkamai pirmininkautų ES 2013 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių