Aptarė laisvės pokytį pasaulyje: Lietuva aplenkė ir JAV

Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Freedom House“ paskelbė metinę ataskaitą, kurioje nagrinėjamas laisvės pokytis pasaulyje.

Pasak nuo 1978 metų rengiamo tyrimo, laisvės pasaulyje sumažėjo, o Lietuva yra lyg jos stabilumo sala Baltijos šalyse.

„11 metus iš eilės laisvės pasaulyje mažėja. (...) Laisvės mažėja ir demokratinėse valstybėse – Lenkijoje, Vengrijoje, JAV. Baltijos valstybės atrodo lyg stabilumo sala. (...) Šiuo metu pagal indeksą Lietuva atrodo geriau nei JAV. (...) Kaimyninės Lietuvos kaimynės – Rusija ir Baltarusija – atrodo kaip vienos iš blogiausių“, – tyrimo rezultatus komentuoja „Freedom house“ Lietuvos biuro vadovas Vytis Jurkonis.

Organizacija savo tyrimą rengia pagal du kriterijus: politinės teisės (galimybė dalyvauti renkant lyderius ir valdžios organus, visuomenės sprendimų formavimas ir t. t.) bei pilietinės laisvės (nuomonės raiškos galimybės, laisva spauda, žodžio laisvė, demokratinių institutų veikla, nacionalinių mažumų laisvės ir kt.).

Anot jo, tyrimas atliekamas ne apklausų metodu, bet remiantis valstybių ekspertų teikiamais pastebėjimais – kiekvienais metais jie apibendrina laisvės ir demokratijos raidą.

Tyrimas rengimas pagal du kriterijus: tiriamos politinės teisės (rinkimai, politinis atstovavimas) ir pilietinės laisvės (galimybė dalyvauti susirinkimuose, protestuose, galimybė kurti organizacijas, žiniasklaidos laisvė).

Daugiau – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių