Aplinkosaugininkai aiškinasi žuvų kritimo priežastis Minijos upėje

  • Teksto dydis:

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (ŠRAAD) pareigūnai intensyviai aiškinasi, kodėl Plungės rajone, Minijos upėje, krito šimtai žuvų.

Aplinkosaugininkai jau apžiūrėjo upės pakrantes, paėmė vandens mėginius bei atidavė tirti kritusias žuvis Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai, skelbia Aplinkos ministerija.

ŠRAAD Plungės rajono agentūrai apie kritusias žuvis Minijoje sekmadienio rytą pranešė pakrantėje įsikūrusios poilsiavietės savininkė. Į įvykio vietą atvykę Telšių ir Plungės rajonų agentūrų darbuotojai rado maždaug 500 metrų upės atkarpą netoli poilsiavietės, kur buvo kritusios žuvys. Aplinkosaugininkai paėmė Minijos ir į ją netoliese įtekančios Mažosios Sruojos vandens mėginius, taip pat kritusias žuvis.

Pirminis įtarimas, kad upės vanduo galėjo būti užterštas srutomis, nepasitvirtino. Nors nustatytas vienas ūkininkas, neteisėtai savaitgalį laukus laistęs srutomis, šios į paviršinius vandens telkinius nepakliuvo. Tai patvirtino laboratorinis vandens tyrimas, aptikęs žemus amonio ir fosforo kiekius. Detalesniam ekotoksiškumo tyrimui vandens mėginiai perduoti Aplinkos apsaugos agentūrai. Kas galėjo pražudyti žuvis, nustatinėja Telšių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, tiriantys kritusių žuvų mėginius.

Aplinkosaugininkai ir toliau ieško galimų taršos šaltinių bei renka kritusias žuvis. Tik tuomet bus galima nustatyti žuvų ištekliams padarytų nuostolių mastą. Surinkimą apsunkina tai, kad vandens srovė kritusias žuvis nunešė kelis kilometrus žemyn vaga, be to, tarp kritusių žuvų nemažai mailiaus, kurį sunku pastebėti žolėse.

Pavasarį ši Minijos upės atkarpa buvo praturtinta lašišomis. Žuvininkystės tarnyba užaugino ir į Minijos upę paleido 2500 lašišų, kurių bendras svoris buvo 200 kilogramų.


Šiame straipsnyje: Minijažuvys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunas

Kaunas portretas
Taigi turim ipatynga skaiciu specelistu...., aplinkosaugininku armija, zuvivaisos departamentas per du aukstus isikures zemes ukio ministerijoj, "specelistu" apstu , kabinetuose knibzdete knibzda, manau jog nera tiek zuvies rusiu lietuvos vandenyse kiek "specelistu" priveista. Su tokia gausa "specelistu" neiseina nustatyti kritusiu zuvu priezasti...., geda, geda.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių