Aplinkos ministras šalina biurokratinius barjerus

Tie, kas bandė įsirengti gręžinį vandeniui tiekti ir vandens šiluminei energijai vartoti, žino, kiek biurokratinių barjerų tenka įveikti, kiek valdiškų durų varstyti ir parašų surinkti.

Siekdamas sumažinti biurokratines procedūras ir sutrumpinti gręžinio projekto derinimo laiką, aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas savo įsakymu dalį reikalavimų pašalino, o kai kuriuos pakeitė.

Anksčiau, kai nauji gręžiniai būdavo įrengiami aprūpinti geriamuoju vandeniu ar vandens šilumine energija ūkio objektus, individualius namus, sklypus, sodininkų bendrijas, projektai būdavo derinami savivaldybėse, prieš tai suderinus su Aplinkos ministerijos regiono aplinkos apsaugos departamentu (RAAD) ir Visuomenės sveikatos priežiūros centru. Ministro nurodymu, nuo šiol su RAAD derinti nereikės.

Anot Vilniaus RAAD direktoriaus Rolando Masilevičiaus, praktika rodo, kad gręžinių projektų derinimas su RAAD yra netikslingas. Pavyzdžiui, per metus vien Vilniaus RAAD vidutiniškai gauna apie 600 gręžinių projektų. Kaip parodė pastarųjų penkerių metų patirtis, RAAD tokiems projektams esminių pastabų neturėjo - ir nebuvo nei vieno draudimo įrengti atvejo.

Vandens gavybos gręžinių projektus derina Visuomenės sveikatos priežiūros centras, kuris atsakingas už sanitarinių apsaugos zonų nustatymų reikalavimus. Sprendimą dėl gręžinių įrengimo galimybės priima vietinės savivaldos administracija. Už techninius dalykus atsakingi projektuotojai ir gręžinio įmonė.

Kita vertus, ministro įsakymas griežtina vandens kokybės kontrolę, kas tiesiogiai susiję su žmonių sveikata. Pastebėta, kad dauguma vandens gavybos gręžinius įrengiančių įmonių vandens laboratorinius tyrimus atlieka neatestuotose laboratorijose.  Jų tyrimų rezultatai nėra patikimi.

Maža to, atestuotų ir neatestuotų laboratorijų rezultatų palyginimas parodė, kad vieno ir to paties gręžinio vandens analizės rezultatai būna skirtingi. Blogiausia tai, kad nesutapimas dažniausiai siejamas su toksiniais rodikliais, kurių reikšmės neatestuotose laboratorijose gaunamas mažesnis už atestuotų.

Dėl to ministro G. Kazlausko pasirašytame įstatyme nurodoma vandens tyrimus atlikti tik akredituotose laboratorijose, turinčiose tyrimų veiklai vykdyti reikalingus pažymėjimus. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių