Aplinkos ministras G.Kazlauskas: posto nesilaikau (papildyta)

Trečiadienį viešėdamas portalo redakcijoje aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas nesiėmė vertinti teiginių, kad jam gali tekti atsisveikinti su postu, tačiau jei taip nutiktų, sakė rasiantis kuo užsiimti gyvenime.

Kelionės susijusios su darbu

„Visų pirma aš negirdėjau tokių vertinimų iš prezidentės, todėl ir nenorėčiau vertinti kažkieno išsakytų pamąstymų. Dėl galandamų peilių nebijau - posto nesilaikau, manau, gyvenime ir taip rasiu ką veikti, jeigu tektų atsisveikinti su postu“, - portalo lankytojo teiginį apie tai, jog Prezidentė viename susitikimų su žurnalistais užsiminė, kad nėra patenkinta, kaip tvarkosi Aplinkos ministerija, pakomentavo ministras.

G.Kazlauskas atmetė jam žiniasklaidoje reiškiamus priekaištus dėl neva per dažnų kelionių į užsienį. Ministras pabrėžė, kad didžioji jo kelionių dalis susijusi su jo tiesioginiu darbu Aplinkos ministerijoje.

„Visų pirma norėčiau atsakyti, kad niekur nemačiau kelionių palyginimo su kitais ministrais. Tad man suteikta „garbė" mane pavadinti didžiausiu keliauninku - nebūtinai teisinga. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad didžioji dalis kelionių yra susijusios su atstovavimu valstybei - tai yra dalyvavimas ES aplinkos tarybose, Jungtinių tautų aplinkosauginėse konferencijose. Pramoginėms kelionėms tiesiog nėra laiko“, - teigė ministras.

Kai kurie statiniai galėtų būti įteisinti

Portalo lankytojus domino ir ministro požiūris į vadinamąsias savavališkas statybas - kada įvairūs statiniai buvo pastatyti negavus reikiamų leidimų. Dėstydamas savo požiūrį G.Kazlauskas nesutiko su portalo lankytojo išsakyta nuomone, kad turėtų būti griaunami visi nelegalūs pastatai ir taip neva ginamas viešasis interesas.

„Mes gyvename teisinėje valstybėje ir kiekvienas jos pilietis turi teisę ginti savo interesą. Taigi pastatai gali būti griaunami tik teismo sprendimu. Viena savivalė negali gimdyti kitos savivalės“, - pabrėžė ministras.

Kartu jis sutiko su svetainės skaitytojo išsakyta nuomone, kad tam tikrais atvejais kai kurie statiniai galėtų būti įteisinti. Užduodamas klausimą ministrui ir klausdamas jo nuomonės, portalo lankytojas tikino, kad tūkstančiai žmonių rajonų gyvenvietėse, kaimuose, soduose, pasistatę kokį nors „ūkinį pastatėlį malkoms laikyti“ laikomi nusikaltėliais.

„Visų pirma mes gyvename teisinėje valstybėje ir vieisiems yra privalu laikytis įstatymų. Sutinku su tuo, kad tikrai yra iškilusių problemų, kurios tikrai nedaro esminės įtakos valstybei, galbūt dėl to galimybė, susimokėjus kažkokią baudą, būtų galima suteikti galimybę įteisinti pastatą, ypač jei toje vietoje toks statinys gali būti. Tačiau reikia neužmiršti, kad jeigu pastatas ar statinys pastatytas neleistinoje vietoje, jis vis vien turės būti nugriautas“, - sakė ministras.

Pateikiame portalo lankytojų klausimus ir ministro atsakymus.

Ministre, kodėl jūsų atlyginimas mažiausias?

Todėl, kad yra nustatyta tvarka. Kitų ministrų atlyginimai didesni, nes jie turi didesnę patirtį valstybinėje tarnyboje. O šiaip visų ministrų atlyginimai yra vienodi.

Gerbiamas ministre, kodėl Jums žurnalistai taip "užsakomai" vis primena Jūsų kelionę į Keniją?

Manau, reikėtų klausti tų, kurie vis primena.

Tai buvo pirmoji naujosios vyriausybės tolimesnė kelionė - buvo važiuojama su pagrindu. Visiems Kenija asocijuojasi su safariais, tačiau ten buvo rimtas darbas: apart konferendijų salės ir vaizdų per mašinos langą, vykstant į viešbutį, nieko neteko ten pamatyti.

Ar eidamas į ministrus jūs ketinote tik pakeliauti, ar bandysite kiek ir padirbėti...?

Mielu noru visiškai nekeliaučiau, jeigu vykdant pareigas tai nebūtų privalu. Tikrai su malonumu keliauju atostogų metu.

Sakykite, kokia yra situacija su naująja daugiabučių modernizavimo programa? Kada ji prasidės ir kuo ji naudinga visuomenei?

Ji jau prasidėjo. Visos bendrijos ir gyventojai dėl paaiškinimo gali kreiptis į būsto ir plėtros agentūrą arba www.atnaujinkbusta.lt

Visuomenei pagerės gyvenimo sąlygos, sumažės išlaidos būsti išlaikymui, bendrąja prasme ir ilgesnėje perspektyvoje bus taupomi gyventojų pinigai.

Kada pagaliau bus griaunami visi nelegalūs pastatai ir ginamasis viešasis interesas? ar ir toliau bus vilkinami sie procesai??? Nepykit, gerbiamas ministre, bet aš Jumis kaip ministru nepasitikiu, nes jūsų darbų ir rezultatų realiai nesimato...

Dar kartą primenu, kad mes gyvename teisinėje valstybėje ir kiekvienas jos pilietis turi teisę ginti savo interesą. Taigi pastatai gali būti griaunami tik teismo sprendimu. Viena savivalė negali gimdyti kitos savivalės.

Ka Jūs manote apie neseniai į Lietuvą įvežtą perdirbtą asfaltą iš Olandijos? Nes ir televizija, ir spauda informuoja, tik vieni „prieš“ kiti „už“, tai aš ir dabar nelabai suprantu ar tai gerai, ar blogai. Ačiū.

Tai yra speciali statybinė atlieka, kuri tinkamai naudojant nėra pavojinga.

Kodėl šiandien visą naktį mūsų Klaipėdos pietiniame rajone jautėsi nemalonus kvapas, buvo pilni kambariai to smogo, o valdžia ir aplinkos apsaugos tarnybos leidžia didelėms gamykloms daryti naktį kenksmingus išmetimus į orą, o ypač naktį. Tai įvyko iš sausio 25-os į sausio 26-ąją. Kalti turi būti nubausti, nes, manau, ne mano vienos savijauta yra bloga. Ačiū, kad susirūpinsit šiuo atveju.

Būtinai šitą klausimą perduosiu Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentui, kuris išsiaiškins priežastis.

Noriu paklausti ministro, ar atliekant buto rekonstrukciją reikalingas statybos priežiūros skyriaus leidimas (bute griaunamos sienos ir dviejų kambarių butas tampa vientisa erdve). Dėkoju už atsakymą.

Reikėtų žinoti daugiau detalių, tačiau rekonstruojant butą, jei yra keičiamos ar pertvarkomos laikančiosios statinio konstrukcijos, leidimas yra būtinas, siekiant užtikrinti gyventojo ir jo kaimynų saugumą.

1.Kodėl ministerija per metus nesugebėjo gyventojų smulkiau informuoti apie parengtą namų renovacijos programą? Gal tos programos nėra, o yra tik akių dūmimas?

2. Kodėl nuspręsta supriešinti renovuojamų namų gyventojus vienus verčiant imti banke paskolą renovacijai ir taip daugeliui metų įklimpti į skolas, o kitiems kompensuoti VISAS su būstu atnaujinimu susijusias išlaidas?

3. Kuo netiko Lietuvos banko ekonomikos eksperto Raimundo Kuodzio renovavimo programa, pagal kurią gyvenamųjų namu renovaciją turėtu atlikti valstybė savo ,o ne namų gyventojų lėsomis?

1. Informuoti, kai negalima pasakyti galutinių tikslių sąlygų, nėra prasmės. Dabar informavimo kamapnija jau prasidėjusi, programa tikrai yra parengta ir ji jau veikia.

2. Taip nėra. Visiems sąlygos yra vienodos. Kompensavimas yra TIK socialiai remtiniems žmonėms, kurie neturi lėšų.

3. Šiuo metu valstybė neturi tokių finansinių galimybių.

Neseniai įsigijau butą name, kuriame prieš metus buvo padaryta renovacija. Bėda ta, kad jau po metų pradėjo ryškėti darbininku „brokas" - lupasi dažai, rasoja balkonų stiklai, butuose kaupiasi pelėsis. Kas atsakingas ir kur kreiptis dėl broko?

Sutartis dėl renovacijos sudarinėja bendrijos arba namą administruojančios įmonės - į juos reikėtų kreiptis, nes statybos darbams pagal įstatymus numatyta 5 metų garantija ir brokas privalo būti ištaisytas.

Rodos, nepanaikintas draudimas vasarą kirsti miškus. Kokia Jūsų pozicija šiuo klausimu? Kertant miškus vasarą, sunaikinama daug juodųjų gandrų lizdų (kurie ir taip yra įrašyti į Raudonąją knygą). Ir nė vienas toks atvejis, kiek žinau, nesulaukė baudžiamosios atsakomybės. Taigi norėjau paklausti, ar kas nors vykdoma tuo klausimu: ar neketinama uždrausti kirsti miškus vasarą?

Yra apriboti miškų kirtimai paukščių perėjimo laikotarpiu. Uždrausti visiškai miškų kirtimus yra ekonomiškai, socialiai nepagrįsta. Todėl visuomet reikia ieškoti išeities derinant visų suinteresuotų pusių poreikius.

Tose vietose, kur peri reti paukščiai, kirtimai yra uždrausti visą laiką. Už  pasitaikančius nesusipratimus kaltieji asmenys yra baudžiami.

Norėjau pasidomėti dėl saugomų teritorijų įstatymo: kokia Jūsų pozicija dėl planuojamų priimti Saugomų teritorijų įstatymo kai kurių nuostatų pakeitimo (kad svarstoma panaikinti draudimą statyti užtvankas, svarstoma priimti, kad privatūs asmenys galėtų inicijuoti saugomų teritorijų panaikinimą ir kt.)? Kas bus, jei tokie siūlymai šitaip keisti įstatymą bus priimti ir patvirtinti? Teko skaityti, kad tokių pokyčių iniciatorių šūkis: „Ne žmogus turi tarnauti gamtai, o gamta - žmogui". Kaip vertinate tokį požiūrį? Nemanote, kad su tokiu požiūriu kuo toliau, tuo labiau nuskurdinsime savo motulę Žemę?

Mano požiūris visiškai paprastas: žmogus - taip pat yra gamtos dalis, todėl ignoruoti žmogų taip pat negalima. Įstatymo pakeitimai privalo užtikrinti, kad nebūtų taikomi nepagrįsti žmogaus veiklos apribojimai, tačiau ypač vertingose isaugomose teritorijose vykdomai veiklai keliami reikalavimai turi būti griežti ir bekompromisiai.

Gerbiamas ministre, koks jūsų požiūris į Laisvosios ekonominės zonos (LEZ) gyventojus, kurie apsupti cheminių monstrų ir nekeldinami? Ar bus Jūsų pažadėtas finansavimas gyventojų iškeldinimo iš Klaipėdos LEZ teritorijos?

LEZ teritorijose žmonės neturi gyventi. Mes siūlėme paremti gyventojų iškeldinimo projektą, tuo paskatinant statytojus skirti daugiau lėšų gyventojų iškeldinimui. Ministerija neturi jokių finansinių galimybių tiesiogiai finansuoti iškeldinimus, o statytojai iki šiol nesikreipė dėl jokios paramos projektui.

Kuo barstomos gatvės? Noriu, kad man viešai atsakytų, kuo barstomos mūsų gatvės ir šaligatviai. Abejoju, ar druska bei jos mišiniu. Grįžus iš lauko nuo batų būna baltos grindys - neįmanoma jų išplauti. Atrodo, lyg namuose būtų daromas remontas. Batų padai pabąla. Automobiliai taip pat apsivelia baltomis apnašomis, kurios taip pat nenuplaunamos.

Šiais klausimais reikėtų kreiptis į savivaldybę.

Prieš 5 metus istorinio Kauno Didžiojo Ąžuolyno viduryje, gražiausioje vietoje buvo aptverta „laikina" tvora Jaunimo žaidynėms. Nors laikinumo terminas seniai baigėsi, tame rakinamame aptvare pastatyta būda persirengimui ir biotualetas. Vasarą jau čia atsirado įrengimai golfo aikštynui. Ar tai nėra žemgrobystės pradžia? Prašau pasidomėti minėtais veiksmais.

Būtinai pasidomėsiu. Dėkoju už visus užduotus klausimus. Tikiuosi, kad pagal išgales į juos atsakiau. Likę neatsakyti klausimai arba reikalaujantys atskiro tyrimo nebus užmiršti. Linkiu viso ko geriausio.

Kaip ministras atsakinėjo į portalo lankytojų klausimus, galite perskaityti čia.


Šiame straipsnyje: Kazlauskas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių