Aplinkos ministerija palengvino sąlygas brakonieriauti?

Aplinkos ministerija nesugebėjo nupirkti licencijų medžioklei, o tai yra priežastis, kodėl buvo jų atsisakyta, įsitikinęs aplinkosaugininkas, buvęs Aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

LRT.lt jis teigia, kad tokie pakeitimai prisidės prie gyvūnų kiekio mažėjimo ir palengvins sąlygas brakonieriauti. Aplinkos ministras Kęstutis Navickas tokius kaltinimus neigia.

Medžioklės taisyklių pakeitimuose nustatyta, kad nebebus naudojama plastikinių plombų, jos būdavo įveriamos į sumedžioto gyvūno ausį. Anot L. Jonausko, specialios plastikinės plombos buvo ne tik griežtos atskaitos dokumentas, bet ir realus saugiklis nuo brakonieriavimo.

Tokia plomba į sumedžioto gyvūno ausį būdavo įveriama dar prieš pradedant jį transportuoti, todėl pastebėjus, kad tokios licencijos nėra, būdavo pradedamas tyrimas.

Siekiama nesupykdyti medžiotojų

„Licencijų priemonė veikė, tai matėme ir pagal gyvūnų skaičiaus augimą Lietuvoje, ir pagal aplinkosaugininkų konfiskuotas medžioklės priemones ir įrankius. Įvedus tokias licencijas kiekvienais metais būdavo konfiskuojama keliolika automobilių, kuriais būdavo gabenami nelegaliai sumedžioti gyvūnai, ir šimtai šautuvų“, – kalba L. Jonauskas.

Pasak aplinkosaugininko, ginklai ir automobiliai būdavo dažnai konfiskuojami iš turinčiųjų teisę užsiimti medžiokle – nelegalia veikla užsiimdavo ne tik brakonieriai, kuriems nesvarbūs teisiniai reguliavimai, bet ir patys medžiotojai.

Pagal naują tvarką gyvūną medžioklės lape galima užregistruoti prieš pradedant jį doroti arba išgabenant iš medžioklės ploto. Tai, pasak L. Jonausko, reiškia, kad gyvūną galima vežiotis tūkstančius hektarų siekiančiose teritorijose ir, esant poreikiui, jį paslėpti.

Ši tvarka pakeista tik dėl to, kad ministerija nesugebėjo nupirkti šių licencijų. Kai turėjo prasidėti medžioklės sezonas, buvo siekiama nesupykdyti medžiotojų, todėl tokių plombų buvo atsisakyta.

Kita problema – medžiotojų konkurencija. Kartais šimtams jų išduodama viena licencija tam tikro gyvūno sumedžiojimui. Aplinkosaugininkas mano, kad konkurencija ir noras sumedžioti gyvūną yra dideli, todėl, apimti azarto, medžiotojai gali sumedžioti daugiau gyvūnų negu leistina.

„Patogesnės ir aiškesnės tvarkos negu licencijavimas niekas nesugalvojo. Didžiojoje Europos dalyje, taip pat viso pasaulio išsivysčiusiose šalyse naudojama ši sistema. Tokia tvarka buvo ne tik aiški, bet ir priimtina medžiotojams. Pamenu, patys medžiotojai vienam gyvūnui prašė įvesti licencijas, nes, jų manymu, buvo iškilusi grėsmė, kad šios rūšies gali mažėti“, – LRT.lt pasakoja L. Jonauskas.

Jis mano, kad modernesnis būdas būtų naudoti SMS žinučių sistemą, tačiau medžiotojai nepritaria tokiems pakeitimams, nes ne visuose miškuose yra tinkamas ryšys – gali būti įvairių sutrikimų, dėl kurių gyvūnas nebūtų užregistruojamas.

Anot L. Jonausko, ir valstybė, ir Europos Sąjunga į nykstančių rūšių išsaugojimą investuoja milijonus, o tokia nauja tvarka kelia gyvūnams grėsmę – jų skaičius pradės mažėti. Tai lems ir tai, kad inspektoriai nebeturės realių priemonių kontroliuoti medžioklės mastų, todėl nelegaliems medžiotojams bus lengviau išsisukti nuo atsakomybės.

„Argumentacijos ir aiškių motyvų, kodėl reikia įvesti šią naują sistemą tikrai nėra. Mano žiniomis, ši tvarka pakeista tik dėl to, kad ministerija nesugebėjo nupirkti šių licencijų. Kai turėjo prasidėti medžioklės sezonas, buvo siekiama nesupykdyti medžiotojų, todėl tokių plombų buvo atsisakyta“, – svarsto L. Jonauskas.

Ministras kaltinimus neigia

Anot K. Navicko, plastikinės licencijos pasiteisindavo ne visada. Jis teigia, kad užfiksuota atvejų, kai jos būdavo įveriamos neužfiksuotos – tai būdavo padaroma tik pamačius inspektorių ar pareigūną.

„Dėl plombų registravimo buvo nemaža administracinė našta. Brakonieriavimo prevencijos priemonės dabar adekvačios, todėl mes manome, kad griežtas medžioklės lapų registravimas turėtų būti efektyvesnė priemonė. Nebus galima sukeisti lapų ar užpildyti juos po medžioklės“, – LRT.lt tikina K. Navickas.

Ministras įsitikinęs, kad žmonės visada randa būdų, kaip piktnaudžiauti, tačiau nauja sistema yra suderinta su visomis asocijuotomis medžiotojų draugijomis ir Valstybinės aplinkos apsaugos inspektoriais.

„Kitas žingsnis, kurį mes planuojame, yra elektroniniai medžioklės lapai. Tai išspręstų problemą iš esmės. Sumedžiotas gyvūnas turėtų būti iš karto pažymimas. Tai būtų efektyviau, tačiau tam suprojektuoti reikia investicijų ir laiko“, – kalba K. Navickas.

Aplinkos ministras nemano, kad įprastų licencijų atsisakymas palengvins brakonierių veiklą, tačiau žada, kad, jei bus pastebimas gyvūnų mažėjimas ar padidėjęs piktnaudžiavimas, bus grįžta prie licencijų sistemos.

Ministras neigia L. Jonausko kaltinimus, jog plombų sistemos buvo atsisakyta tik dėl to, kad ministerija nesugebėjo jų nupirkti. Anot K. Navicko, buvo planuojama pirkti tokias licencijas, tačiau vėliau nuspręsta to nedaryti, nes nebuvo pastebėta, kad jos sumažina piktnaudžiavimo atvejų.

Naujos taisyklės įsigaliojo šių metų liepos 15 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sawas

Sawas portretas
Didysis Aplinkosauginis Europos pavyzdi del plombu mini kaip pavyzdi. taciau. kad Europoje medziotojai mefzioja savininku sklypuose tik gave savininku leidima mefzioti ju sklypuose pamirsta pamineti.

Nuo

Nuo portretas
kada su SVD medžiojama?

S. D.

S. D. portretas
Tai kaip dabar kovoti gamtos inspektoriams? Jiems atėmė tai kovai „ginklus". Taip sakant, Aplinkos ministerijos „karininkai" kenkia savo „kariams". O „karininkų" kišenės tai gilios...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių