Aplinkos ministerija gina smulkių valdų miško savininkus

Europos Komisija stiprina ES teisinę sistemą ir remia tarptautinę kovą su neteisėta medienos ruoša ir prekyba. Tuo tikslu pernai rudenį Europos Komisija pateikė Europos Tarybai ir Parlamentui svarstyti reglamento projektą dėl medieną ir medienos produktus rinkai tiekiančių ūkio subjektų įsipareigojimų.

Reglamente numatyta, kad medienos tiekėjai privalės sukuri medienos kilmės ir judėjimo patikros sistemą, kuri užtikrintų, kad į ES rinką nepatektų nelegaliai paruošta mediena. Įgyvendinant reglamentą, ES šalyse bus įsteigtos arba paskirtos institucijos, kurios kontroliuos, kaip tiekėjai vykdo minėtus reikalavimus.

Taip pat bus sudarytos galimybės steigti nevyriausybines monitoringo organizacijas, kurios tiekėjų užsakymu atliks reikiamas procedūras, pavyzdžiui, nelegalios medienos ruošos rizikos analizę. Naujų kontrolės įstaigų kūrimas sąlygotų papildomas išlaidas ir sudėtingesnes procedūras miškų valdytojams ir savininkams, jų valdomuose miškuose gaminantiems medieną ir tiekiantiems ją į ES rinką.

2009 metais Europos Tarybos miškų ūkio darbo grupės posėdžiuose ne kartą buvo svarstomas reglamento projektas. Lietuvai nepriimtina, kad reglamentas būtų taikomas visoms miškų ūkio valdoms, neatsižvelgiant į jų dydį ir galimybes. Todėl Aplinkos ministerijos atstovai prieštaravo kai kurioms reglamento projekto nuostatoms ir siūlė netaikyti šio reglamento smulkių miško valdų savininkams arba pripažinti Lietuvoje veikiančią medienos patikrinimo sistemą, atitinkančią reglamento reikalavimus.

Lietuvoje vidutinė privataus miškų ūkio valda yra 3,3 ha., 98,4% miško savininkų turi mažesnes nei 20 ha valdas. Mūsų šalyje sukurta nacionalinė deramo patikrinimo sistema (visoms valdoms privalomi miškotvarkos projektai, leidimas kirsti mišką, medienos gabenimo dokumentai) sudaro sąlygas užtikrina medienos gamybos legalumą ir įgalina efektyviai kontroliuoti medienos gamybos grandinę nuo kirtimo vietos iki galutinio produkto.

2009 m. gruodžio 14-16 d. Briuselyje vyko Europos Tarybos žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų posėdis, kuriame dėl reglamento buvo priimti politiniai sprendimai. Paskutiniame posėdyje dėl šio reglamento buvo dar kartą pristatyta Aplinkos ministerijos parengta Lietuvos pozicija, ginanti smulkių miško valdų savininkus nuo papildomos finansinės ir biurokratinės naštos.

Europos Komisija atsižvelgė į penkiolikos ES šalių narių (tarp jų ir Lietuvos) siūlymus sumažinti minėtą naštą smulkių miško valdų savininkams, ir įsipareigojo kiek galima labiau palengvinti jiems šio reglamento reikalavimus. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių