Apklausa: partijų kovos su korupcija planai – nenuoseklūs

Savo kovos su korupcija planuose partijos siūlo mažai naujovių, dažnai negalėtų užtikrinti siūlomų sprendimų rezultatų bei neturi nuoseklios antikorupcinės politikos, teigia „Transparency International“ Lietuvos skyrius (TILS).

Tokią išvadą TILS daro įvertinusi partijoms pateiktus klausimynus, į kuriuos atsakymus iš dvylikos populiariausių partijų rugsėjį pateikė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Drąsos kelio partija, partija "Tvarka ir teisingumas", Liberalų ir centro sąjunga, Liberalų sąjūdis, Darbo partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija, Lietuvos socialdemokratų partija, Valstiečių ir žaliųjų sąjunga, sąjunga TAIP.

"Iš pateiktų partijų atsakymų akivaizdu, jog daugelis partijų supranta, kad būtina kovoti su korupcijos priežastimis, o ne vien reaguoti į jos pasekmes. Tačiau nemažai partijų pateiktų pasiūlymų viso labo atkartoja jau dabar galiojančios Nacionalinės kovos su korupcija programos priemones ir nesuteikia tinkamo dėmesio saugiam piliečių įsitraukimui į kovą su korupcija, korupcijai sveikatos apsaugoje ar privačiame sektoriuje. Atsakymuose taip pat pasitaikė tiek gražiai skambančių, bet bendrų pažadų, tiek ne itin reikšmingų priemonių, kurios galėtų palikti įspūdį, bet vargu, ar leistų pasiekti esminį rezultatą", - sako "Transparency International" Lietuvos skyriaus projektų vadovė Neringa Mickevičiūtė.

Kaip praneša TILS, dauguma partijų naujos Seimo kadencijos metu žada skirti dėmesį korumpuočiausioms ir didžiausias korupcines rizikas turinčioms sritims, tokioms kaip sveikatos apsauga, teisėsauga, savivalda, teisėkūra ir viešieji pirkimai. Politinės partijos teigia suprantančios kovos su korupcija svarbą ir korupcijos paplitimo mastus Lietuvoje.

Tarp priemonių, skirtų pažaboti administracinę korupciją, partijos dažniausiai pažymi būtinybę užtikrinti didesnę valstybės tarnautojų atsakomybę ir jos neišvengiamumą bei didesnį įvairių viešųjų pirkimų proceso etapų skaidrumą. Kovai su politine korupcija ir neteisėtu interesų grupių poveikiu partijos dažnai siūlo įvairiais būdais skaidrinti teisės aktų rengimą ir priėmimą: nuo aktyvaus piliečių įsitraukimo į teisėkūrą ir piliečių įstatymų leidybos iniciatyvos teisės paprastinimo iki lobizmo reguliavimo bei viešų elektroninių konsultacijų su visuomene. Savo kovos su korupcija rezultatus partijos dažniausiai žada matuoti visuomenės nuomonės tyrimais.

Kaip labiausiai korupcijos pažeistas socialinio, ekonominio, politinio gyvenimo sferas partijos dažniausiai mini sveikatos apsaugą (8 partijos), teisėsaugą (8 partijos), teisėkūrą (5 partijos), savivaldą (4 partijos), viešuosius pirkimus (4 partijos) ir procedūras, susijusias su leidimų išdavimu, verslo priežiūra ir kontrole (4 partijos).



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu

nu  portretas
atsirado LIETUVOSekspertai,visu pirma jei leidziate savo eksperte miliute i eteri,tai praveskit jei mandagumo ir etikos kursus,tokio alga gauna tai is musu mokesciu moketoju,ir turetu mandagiau su zmonemis elgtis,o jei nervai nelaiko tegu eina gatviu sluoti,nes lapu daug

Vėl rinkėjams

Vėl rinkėjams portretas
sistemiškai praplaunami smegenys... Kas kyšininkai? Esantys valdžioje. Tai už juos balsuoti? Niekada! UŽ LIETUVĄ LIETUVOJE. Sąrašas Nr.10. Griežtai!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių