Apie korupciją kitaip: mokyklas pasieks jaunimui skirtos komiksų knygelės

  • Teksto dydis:

Artėjant Tarptautinei antikorupcijos dienai (gruodžio 9 d.), Lietuvos mokyklose pradedamos platinti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) užsakymu sukurtos komiksų knygelės apie korupciją ir jos pasekmes.

16-18 metų amžiaus jaunimo auditorijai skirtose knygelėse šmaikščiai pašiepiami į kyšininkavimo ir papirkinėjimo situacijas įsivėlę veikėjai.

„Ieškome naujų ir netradicinių formų, kurias pasitelkę galėtume kalbėtis su moksleiviais, šviesti ir ugdyti jų nepakantumą korupcijai. Komiksai - galimybė į korupcijos problemą pažvelgti kitaip ir ją atskleisti jauniems žmonėms suprantama kalba. Tokių netradicinių antikorupcinio švietimo priemonių mokykloms trūksta. Tad manome, kad moksleiviai netruks teigiamai įvertinti šių knygelių turinį, o perskaitę istorijas, neliks abejingi ir netoleruos korupcijos atvejų savo aplinkoje", - sako STT Viešųjų ryšių skyriaus vadovė Renata Saulytė.

Ieškome naujų ir netradicinių formų, kurias pasitelkę galėtume kalbėtis su moksleiviais, šviesti ir ugdyti jų nepakantumą korupcijai. Komiksai - galimybė į korupcijos problemą pažvelgti kitaip ir ją atskleisti jauniems žmonėms suprantama kalba.

Knygelėse pateiktos keturios gyvenimiškos istorijos iš skirtingų - aplinkosaugos, medicinos, švietimo ir žemėtvarkos - sričių (šios sritys pasirinktos neatsitiktinai, jose nustatyta didžiausia korupcijos rizika).

Istorijų herojai, norėdami „greičiau susitvarkyti reikalus", imasi papirkinėjimo, tačiau kiekvienu atveju sulaukia papildomų problemų ir neišvengiamų tokio elgesio pasekmių, nes kyšio davimas - nusikalstama veika, nė kiek ne menkesnė už kitus nusikaltimus. Visų istorijų herojų laukia vienoda atomazga - „grotelės už kyšį". Moksleiviai patrauklia ir aiškia kalba supažindinami tiek su moraline, tiek ir su teisine atsakomybe, tenkančia už korupcijos atvejus ir numatyta Baudžiamajame kodekse.

Knygelės platinamos 100 Lietuvos bendrojo ugdymo mokyklų ir gimnazijų 10 tūkst. vienetų tiražu.

Leidinį rengiant, atrinktų moksleivių grupės dalyvavo apklausose, kuriose buvo bandoma išsiaiškinti jų požiūris į korupciją, stebima moksleivių reakcija į numatomą knygelės turinį, vertinamas turinio poveikis, atsižvelgta į jų nuomonę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių