Tarptautinę kontrabandininkų grupuotę likvidavę kriminalistai – geriausi

  • Teksto dydis:

Geriausiais 2016 m. Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) detektyvais pripažinti du Kriminalinių procesų kontrolės organizavimo valdybos vyriausieji tyrėjai, demaskavę Baltarusijoje, Lietuvoje ir Latvijoje veikusią gerai organizuotą kontrabandininkų grupuotę.

Konkurso „Geriausias Valstybės sienos apsaugos tarnybos detektyvas“ nugalėtojai Olegas Potapovas ir Ernestas Šulgauskas trečiadienį bus apdovanoti Pagėgiuose organizuojamos iškilmingos ceremonijos metu. Čia taip pat bus pagerbti ir kiti konkurso prizininkai.

Šių VSAT pasieniečių kriminalistų iniciatyva 2015-ųjų pradžioje imta įvairiomis priemonėmis sekti įtariamų nusikaltėlių grupuotę. Nustatyta, kad iš Baltarusijos legaliai atvykę asmenys Vilniuje turėjo išsinuomoję keletą konspiracinių butų bei garažų, kuriuose laikė nusikalstamoms veikoms naudojamas transporto priemones. Užfiksuoti baltarusių susitikimai su bendrininkais Lietuvoje, taip pat – bendros jų kelionės į Latviją.

Užčiuoptos nusikaltimo gijos tyrėjus paskatino turima informacija pasidalinti su kolegomis Latvijoje. Kartu buvo organizuotos kelios priemonės, turėjusios didelės reikšmės visai tyrimo eigai. Paaiškėjo, kad konspiracinių butų įtariamieji turėjo ir Latvijoje, kur netrukus ėmė ryškėti vis įspūdingesni nusikalstamo susivienijimo veiklos mastai.

Tyrimo metu nustatyta, kad cigaretes baltarusių ir lietuvių kontrabandininkai keliais specialiai įrengtais traukinio vagonais gabeno į Latvijos sostinę Rygą. Visa ši veikla buvo dangstoma specialiai tam įkurta bendrove, kuri vertėsi statybinių blokelių eksportu iš Latvijos į Baltarusiją. Latvijoje „nusėdusias“ nelegalias cigaretes grupuotė paskirstydavo: dalis krovinio likdavo šioje šalyje, dalis keliaudavo į Lietuvą.

Kriminalinį tyrimą vykdę kriminalistai bei jiems talkinę kolegos iš kitų pasieniečių padalinių bendromis jėgomis buvo sulaikę keletą stambių cigarečių krovinių, kuriuos iš Latvijos nusikaltėliai įvairiomis transporto priemonėmis gabeno į Lietuvą.

Toliau sėkmingai bendradarbiaujant Lietuvos ir Latvijos teisėsaugininkams 2015-ųjų pabaigoje Rygoje buvo sulaikytas grupuotės vadeiva ir keturi jo bendrininkai, Lietuvos ir Baltarusijos piliečiai. Į latvių pasieniečių rankas taip pat pateko keturi vagonai, specialiai pritaikyti gabenti kontrabandai, bei daugiau kaip 430 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių