Anykščių rajone – ketvirtas kiaulių maro protrūkis ūkyje

  • Teksto dydis:

Lietuvoje ir kaimyninėse šalyse kone kasdien fiksuojami nauji afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejai. Ligos židinių nustatoma tiek laukinėje gamtoje, tiek kiaulių ūkiuose.

Šią savaitę (liepos 25-29 d.) Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistams užkrėstoje teritorijoje imant mėginius tyrimams dėl AKM, liga diagnozuota smulkiame ūkyje Čeponių kaime (Anykščių raj., Debeikių sen.). Čia buvo laikomos 3 kiaulės, kurių vienai nustatytas AKM. Visos jos nugaišintos, ūkyje atlikta dezinfekcija.

Šis ūkis nuo kiaulių laikymo vietos Elmininkų I kaime (Anykščių raj.), kuriame AKM protrūkis nustatytas liepos 9 d., nutolęs apie 3,5 km. Be to, 1,5 km nuo ūkio rasta šerno gaišena, užsikrėtusi virusu.

„Siekiant sustabdyti AKM plitimą, beveik visi Anykščio rajono ūkininkai turės paskersti laikomas kiaules. Iš ūkių, esančių užkrėstose teritorijose, nuolat imame mėginius tyrimams dėl AKM. Tokiu būdu pavyksta ligą nustatyti vos tik infekcija patenka į ūkį ir užkertame kelią AKM plitimui. Tačiau ir patys ūkininkai turėtų elgtis atsakingai, laikytis visų biologinio saugumo reikalavimų, kad virusas nebūtų platinamas“, - primena VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

AKM atvejis Čeponių kaime – šeštasis šiais metais nustatytas Lietuvoje. Estijoje kiaulių ūkiuose nustatyti 5, Lenkijoje – 1 protrūkis.

Mūsų šalies laukinėje gamtoje šiemet nustatytos 166 vietos, kuriose AKM diagnozuotas 275 šernams (36 sumedžiotiems, 239 gaišusiems). Latvijoje – 483, Estijoje – 654, Lenkijoje – 23 šernams.

Vien tik šią savaitę AKM  Lietuvoje nustatytas 39 šernų gaišenoms.

Pastebėjus šerno gaišeną, apie tai reikia informuoti teritorinę VMVT ar paskambinti visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403. Šerno gaišenų negalima liesti, bandyti transportuoti ar judinti. Mėginius paims ir visus darbus, susijusius su saugiu gaišenos sunaikinimu, atliks teritorinių VMVT specialistai.

Privatiems veterinarijos gydytojams VMVT primena, kad atvykus į ūkį ir pastebėjus sunegalavusias kiaules, reikia nedelsiant paimti kraujo mėginius AKM tyrimams ir apie tai informuoti teritorinį VMVT padalinį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių