Antikorupcijos komisija prašo atlikti žemėtvarkos skyriaus Varėnoje auditą

Seimo Antikorupcijos komisija siūlo Nacionalinei žemės tarnybai (NŽT) atlikti žemėtvarkos skyriaus Varėnoje veiklos auditą. Tai būtų jau antras šio skyriaus veiklos patikrinimas per pastaruosius dvejus metus – planinis vidaus auditas buvo atliktas 2016 metų lapkritį.

Tarnybai nuo gruodžio vidurio vadovaujantis Laimonas Čiakas sako esąs linkęs „plačiau“ pasidomėti šio rajono NŽT skyriaus veikla ir priimtais sprendimais.

„Planuoju (vertinti skyrias darbą – BNS), bet apie terminus datas nieko negalėčiau pasakyti. Dabar kaip tik yra tas metas, kai atliekamas valstybės tarnautojų įvertinimas už 2017 metus. Reiktų žiūrėti, kiek tų istorijų įvyko 2017 metais. Gal kai kurios istorijos keliauja iš 2014–2016 metų“, – BNS sakė L. Čiakas.

„Tas girdėjimas, kad Varėnos skyriuje vienas atvejis, kitas ar trečias, verčia susimąstyti ir pagalvoti apie šio skyriaus darbą, kokybę ir profesionalumą“, – pridūrė jis.

Parlamentinės Antikorupcijos komisijos vadovo liberalo Vitalijaus Gailiaus teigimu, yra apie 10 NŽT skyrių, kur „kas penktas sprendimas kelia abejonių“, o Varėnos skyrius pagal skundų gausą yra išskirtinis.

„Rizikų skyriuje yra, jos nesuvaldytos. Ta visuma gyventojų skundų, kurie tvirtinasi, yra pagrindas išoriškai prasiaudituoti šio skyriaus veiklą. Matome, kad sprendimai kelia abejonių“, – BNS sakė V. Gailius. 

Girdėjimas, kad Varėnos skyriuje vienas atvejis, kitas ar trečias, verčia susimąstyti ir pagalvoti apie šio skyriaus darbą, kokybę ir profesionalumą.

Valdantiesiems priklausančios socialdemokratų darbo frakcijos vadovas Andrius Palionis pabrėžė, kad naujasis NŽT vadovas turėtų sustiprinti tarnybos savikontrolės mechanizmą.

„Keistas požiūris – ir pačios NŽT, ir skyrių, kada patys supranta, jog priimant sprendimus padarė klaidų, bet nenori jų pripažinti ir administracine tvarka sutvarkyti, o verčia žmones kreiptis į teismus, nors pripažįsta, kad juos (NŽT – BNS) praloš. Taip vilkina laiką, be to, yra žmonių, kurie ir nesikreipia“, – BNS aiškino A. Palionis.

V. Gailius sako, kad NŽT reikalingas ir platesnis auditas, o ne tik vieno rajono skyriaus veiklos analizė.

„NŽT gali inicijuoti ir kitokį domėjimąsį, jeigu bus principinga ir nebijos išnešti į viešumą problemų, kurios vyrauja“, – sakė Antikorupcijos komisijos vadovas.

Daugiau nei metus NŽT vadovavusį Danielių Kuprį iš pareigų žemės ūkio ministras atleido pernai rugpjūtį, Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai nusprendus, kad jam nuolat kyla interesų konfliktas. Vienu metu ūkininkavęs ir NŽT vadovavęs D. Kuprys nuomojosi maždaug 55,4 hektaro žemės iš valstybės skirtinguose regionuose.

Žemės ūkio ministerijos patikrinimo metu taip pat nustatyta, kad pirmosiomis vadovavimo dienomis D. Kuprys galėjo daryti poveikį nuo 2011 metų NŽT Varėnos skyriui vadovaujančiam Alvydui Vencevičiui. Pastarajam už netinkamą pareigų atlikimą 2017 metų balandžio 11–ąją skirta tarnybinė nuobauda – papeikimas, kurio galiojimas baigiasi šių metų balandį.

NŽT Visuomenės informavimo skyriaus vedėjas Ruslanas Golubovas BNS pranešė, kad nuobauda A. Vencevičiui skirta už įsakymų priėmimą išnuomoti valstybinės žemės sklypus nesuderinus nuomos sutarčių projektų ir nuomos sutarčių registravimą nesant visų šalių parašų. Tai susiję su sklypų nuoma D. Kupriui.

A. Vencevičius BNS teigė, kad nuobauda jam skirta po jo paties inicijuoto tarnybinio patikrinimo.

„Nustačiau, kad skyriaus darbuotojas, kuravęs konkrečią kadastro vietovę, nepilnai, ne visai teisingai įvykdė savo funkcijas, buvo parašytas tarnybinis pranešimas dėl darbuotojo padaryto tarnybinio pažeidimo ir nagrinėjant situaciją išaiškėjo, kad ir tas darbuotojas pažeidė, ir teisininkas, ir aš“, – aiškino A. Vencevičius.

Pasak jo, teisininkas vėliau nuobaudą apskundė teismui ir ji buvo panaikinta.

Anksčiau Valstybės kontrolėje dirbęs L. Čiakas NŽT vadovauja nuo gruodžio vidurio laimėjęs konkursą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Labai laukiame kada bus patikrita Kedainiu sk. Patariame patikrinti bent 10 m.sio skyriaus senu darbuotoju darbelius
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių