Antikorupcijos komisija dėl K.Jucevičiaus kreipiasi į A.Melianą

Seimo Antikorupcijos komisijos nariai, nesulaukę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovo Kęstučio Jucevičiaus atsakymo dėl anksčiau savo patvirtintų išvadų, jo veiksmus prašo įvertinti vidaus reikalų ministrą Artūrą Melianą.

„Nesulaukėme vis tiktai atsakymo iš FNTT, K.Jucevičiaus, į mūsų antrines išvadas, ir kai mūsų biuro darbuotoja paragino, tai pasakė, kad mes jums nesiruošiam nieko atsakinėt. Iš esmės pažeidžiamas mūsų įstatymo 8 straipsnio 5 punktas, ir aš turiu tokį matymą, kad mums reikia kreiptis į A.Melianą, kodėl jo pavaldume esanti institucija, nesiteikia duoti atsakymo“, - komisijos nariams siūlė jos vadovas Ligitas Kernagis.

Tokiam siūlymui pritarta bendru sutarimu, tačiau kvorumo komisija baigiantis posėdžiui tuo metu nebeturėjo.Antikorupcijos komisija yra patvirtinusi išvadas dėl savo anksčiau priimtų FNTT vadovų atleidimo aplinkybių tyrimo išvadų įgyvendinimo. Šiose išvadose K.Jucevičius raginamas atsistatydinti, o taip pat vienu punktu jo prašoma „pateikti informaciją dėl FNTT pradėto patikrinimo, susijusio su dokumentų dingimu ir praradimu eigos ir baigties“.

Anksčiau Antikorupcijos komisijos pirmininkas L.Kernagis per spaudos konferenciją buvo paskelbęs, kad K.Jucevičius atsakingas dėl FNTT galimai dingusių 100 tarnybos slaptų dokumentų.

Pats K. Jucevičius tai vadino neteisingomis interpretacijomis ir aiškino, kad dokumentai nebuvo dingę, nesutapo tik dokumentų atžymos registre.VSD savo ruožtu vėliau pranešė, jog Antikorupcijos komisijos prašymu atlikus patikrinimą FNTT nenustatyta, kad buvo dingusių dokumentų, tačiau nustatyta darbo su slaptais dokumentais trūkumų.

Kokių, VSD nenurodė.„Atlikus patikrinimą nenustatyta, kad FNTT būtų prarasti įslaptinti dokumentai. Taip pat buvo padaryta bendra išvada, kad FNTT įslaptintos informacijos apsaugos organizavimas bei atskirose įslaptintos informacijos apsaugos srityse taikomos apsaugos priemonės ir procedūros iš dalies atitinka Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatyme nustatytus reikalavimus. Apie tyrimo metu nustatytus trūkumus informuoti VRM ir FNTT vadovai, kurie įpareigoti nurodytus trūkumus pašalinti“, - teigta BNS atsiųstame VSD pranešime.

Antikorupcijos komisija FNTT vadovą K.Jucevičių ragino atsistatydinti ne tik dėl esą dingusių dokumentų, bet ir dėl to, jog pats pasirašė išvadą dėl savo patikimumo.Vyriausioji tarnybinės etikos komisija yra nusprendusi, kad tokį dokumentą pasirašęs K.Jucevičius supainiojo viešuosius ir privačius interesus, o vidaus reikalų ministras A.Melianas dėl to K.Jucevičiui skyrė papeikimą.K. Jucevičių VTEK buvo apskundusi Antikorupcijos komisija. Jai kilo abejonių, ar pareigūnas galėjo pasirašyti STT skirtą raštą, kad FNTT neturi duomenų apie jo paties nepatikimumą. Toks raštas buvo reikalingas, kad laikinai FNTT direktoriaus pareigas ėjęs K.Jucevičius būtų paskirtas nuolatiniam darbui.

A.Meliano pirmtakas liberalcentristas Raimundas Palaitis postą prarado dėl priešpriešos su konservatoriais FNTT vadovų klausimu. Jis prieš jų valią vasarį iš pareigų atleido FNTT vadovus Vitalijų Gailių bei Vytautą Giržadą ir nepaisydamas konservatorių reikalavimo nestabdė konkurso į FNTT direktoriaus pareigas, o paskutinėmis savo darbo dienomis tarnybos vadovu paskyrė K.Jucevičių.


Šiame straipsnyje: Antikorupcijos komisijaFNTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių