Ambasadoriai: Baltijos šalys – ne buvusios sovietinės respublikos

  • Teksto dydis:

Baltijos šalių ambasadoriai Vokietijos žiniasklaidos paprašė nevadinti Lietuvos, Latvijos ir Estijos buvusiomis sovietinėmis respublikomis.

Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM), kreipimąsi inspiravo naujienų portalo „ZEIT ONLINE“ rubrika „Sovietų Sąjungos palikimas“. Portalas, anot URM, operatyviai ir geranoriškai sureagavo į šią pastabą, pažadėdamas nebenaudoti tarptautinės teisės požiūriu netikslios sąvokos.

Pasak URM, Lietuvos, Latvijos ir Estijos ambasadoriai Vokietijoje minėtam portalui adresuotame laiške atkreipia dėmesį, kad Baltijos valstybės Sovietų Sąjungoje atsidūrė ne savo valia, bet buvo okupuotos ir aneksuotos, o dauguma Vakarų valstybių, tarp jų ir Vokietija, niekada nepripažino sovietų įvykdytos Baltijos valstybių okupacijos.

Laiške taip pat atkreipiamas dėmesys, kad Baltijos valstybės nesusikūrė iš naujo žlugus Sovietų Sąjungai, bet atkūrė sovietinės okupacijos nutrauktą nepriklausomybę ir taip deklaravo savo valstybių tęstinumą. Todėl Baltijos valstybės nėra Sovietų Sąjungos valstybingumo ir teisių perėmėjos ir teisiškai bei politiškai negali būti vadinamos buvusiomis sovietinėmis respublikomis.

„Norėtume atkreipti dėmesį, kad Baltijos valstybių, kaip „Sovietų Sąjungos valstybingumo perėmėjų“, apibūdinimas nėra istoriškai teisingas ir taip pat netikslus tarptautinės teisės prasme“, – teigia trijų Baltijos valstybių ambasadoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
jos ne sovietinės,o tarybinės buvo ir bus ir dabar joms vadovauja tarybinė nomenklatūra,tai visokie nkvd darbuotojai

Igor

Igor portretas
Anonymai. Eikit velniop.

Anonimas

Anonimas portretas
pyrst pyrst ram tam tam .... mes joki ne pederastai ..mes gejais esam gime....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių