Alytuje atidarytas lietuvybės centras

Į šiandien duris atvėrusį lietuvybės centrą Alytuje papildomai mokytis lietuvių kalbos, liaudies tradicijų panoro apie 20 vaikų – dauguma jų iš grįžusių emigrantų šeimų. Lietuvybės centras planuoja teikti ir psichologų pagalbą.

Į šį centrą Alytaus Likiškėlių pagrindinėje mokykloje kviečiami vaikai, norintys geriau išmokti lietuvių kalbos, liaudies dainių ir šokių, susipažinti su kultūra ir istorija.

„Aš gyvenau Anglijoj maždaug 11 metų, mokinausi lietuvių kalbą šeštadieniais. Aišku, reikėjo laiko daugiau duoti tam. Kai grįžau čia prieš mėnesį, man buvo lengviau adaptuot į lietuvių kalbą ir mokyklą“, – kalbėjo alytiškis Arnas Dumbliauskas.

Vien šį rugsėjį Alytaus mokyklose mokslo metus pradėjo apie 15 iš emigracijos grįžusių vaikų. Iš viso miesto mokyklose mokosi apie pusšimtį grįžusių emigrantų vaikų.

Naujajame centre dirbs ir logopedas bei psichologas.

„Vyresniems ir psichologinės pagalbos. Jeigu jų amžius didesnis, vaikas vyresnis, visi ir laukia, kada vaikai pasibaigs mokyklą ten, nes čia vaikas dažniausiai krenta į žemesnę klasę. Jiems reikia prisivyti, jiems reikia pagalbos. Ne visada gali sulaukti pagalbos“, – pasakojo alytiškė Margarita Radžiuvienė.

Lėšų lietuvybės centrui įrengti – 10 tūkst. eurų – skyrė Alytaus miesto savivaldybė. Savivaldybė mokės ir mokytojams, vesiantiems užsiėmimus.

„Šiandieną čia yra užsiregistravę 20 vaikų, įvairaus amžiaus, įvairaus išsilavinimo lygio. Bet jau, kaip direktorius informavo, jau yra daugiau skambučių ir žmonės sužinoję, kad yra vieta, kur galima papildomai siekti lietuvių kalbos pagrindų, šiaip integruotis į lietuvišką kultūrą, ir aš manau, kad tai teisingas žingsnis“, – sakė Alytaus miesto meras Vytautas Grigaravičius.

Užsiėmimai lietuvybės centre vyks po pamokų, numatyti susitikimai su žymiais žmonėmis, ekskursijos po Lietuvą.

„Išvyka, gal jie užtruks pusdienį, ar visą dieną, gal užsiėmimai, kaip šiandien pirmieji užsiėmimai – smėlio terapija arba kaip pavyzdys iš lino apyrankių pynimas, užtruks gal 45 minutes, kiekvieną kartą unikaliai“, – pasakojo Alytaus Likiškėlių pagrindinės mokyklos direktorius Donatas Vasiliauskas.

Iš emigracijos grįžtančiųjų vaikus priima ir Vilniaus lietuvių namai. Kasmet čia tokių būna apie 30–40.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių