Alytaus rajono savivaldybė stabdo Simno sinagogos privatizaciją

  • Teksto dydis:

Alytaus rajono savivaldybė nerengs viešo aukciono, siekiant parduoti prieš pusmetį į Kultūros vertybių registrą įrašytos Simno sinagogos, ketvirtadienį pranešė LRT televizija.

Sustabdyti sinagogos privatizaciją savivaldybę ragino paveldosaugininkai, Lietuvos žydų bendruomenė ir Vyriausybės kanceliarija.

Alytaus rajono savivaldybė Simno sinagogą norėjo parduoti už maždaug 20 tūkst. eurų kaip sporto salę, kuri šiuose judėjų maldos namuose buvo įrengta sovietmečiu.

Rajono meras Algirdas Vrubliauskas sako, kad savivaldybė neturi pinigų pati sutvarkyti Simno sinagogos.

„Reikia idėjų, kurių mes turime, bet, tikiuosi, kad kitas idėjas mes išgirsime kitą savaitę tiek iš Kultūros ministerijos, tiek iš kanceliarijos, tiek iš Lietuvos žydų bendruomenės“, - LRT televizijai sakė A.Vrubliauskas.

„Savo požiūrį turime, savo matymą turime. Jeigu mes sutarsime dėl idėjos, tada liks, aišku, pinigai, bet pinigų tam klausimui mes neturime“, - pridūrė jis.

Simno sinagoga pastatyta 1905 metais senosios medinės sinagogos vietoje, rekonstruota sovietmečiu. Nuo 1952 metų joje veikė kultūros namai su 250 vietų sale, o vėliau – mokyklos sporto salė. Šiuo metu sinagoga yra Alytaus rajono savivaldybės nuosavybė.

Žydai į vakarus nuo Alytaus esančiame Simne apsigyveno XVII a. pradžioje. 1914 metais Simne gyveno 786 žydai iš bendro 1979 gyventojų skaičiaus.

Iki Antrojo pasaulinio karo dabartinėje Lietuvos teritorijoje stovėjo 500-600 įvairių žydų maldos namų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių