A.Lydeka stebisi, kodėl ministrai pateisina smurtą dėl filmo

Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka pareiškė nustebęs dėl Lietuvos ir Afganistano užsienio reikalų ministrų pareiškimo. Jie pasmerkė amerikiečių galimai antiislamišką filmą ir Prancūzijos žurnale paskelbtas pranašo Muhamado karikatūras.

A.Lydekos nuomone, ministrų pozicija pasmerkiant filmą ir karikatūras, dėl kurių kilo smurto protrūkiai, „leidžia manyti, kad smurtą šiuo atveju jie pateisina“.

„Parlamentaras laikosi tvirtos nuomonės, kad tokio aukšto rango politikai neturėtų pateisinti to, kas vyksta dabar dėl galimai įžeidžiančio religinius jausmus filmo ar paviešintų karikatūrų sukeltų emocijų: žudynių, sprogdinimų, kito žmogaus turto naikinimo, persekiojimo ir grasinimų“, - rašoma komiteto vadovo trečiadienį išplatintame pareiškime.

Pasak A.Lydekos, ministrai, pasmerkę netoleranciją ir nepagarbą religijai, privalėjo tuo pačiu pasmerkti ir netoleranciją žodžio laisvei, saviraiškai, ypač žudynėms ir smurtui.

„Žodžio laisvė ir saviraiškos laisvė yra žmogaus teisės ir svarbios demokratinės vertybės. Jeigu kažkas, įgyvendindamas šias savo teises, pažeidė kitų teises, tai privalu įvertinti griežtai, bet tik teisiniu keliu“, - rašoma komiteto vadovo pareiškime.

Vilniuje susitikę Afganistano ir Lietuvos užsienio reikalų ministrai trečiadienį pasmerkė amerikiečių antiislamišką filmą ir Prancūzijos žurnale paskelbtas pranašo Muhammado karikatūras, kurios sukėlė smurto bangą musulmoniškame pasaulyje.

„Tvirtai smerkiame filmą ir visas karikatūras, kurie žeidžia musulmonų įsitikinimus. Tuo met metu, noriu pasakyti, kad neturime įsivelti į žaidimą, kuris gali būti labai pragaištingas. Tikiuosi, kad tokia provokacija liausis ir visi ims gerbti vieni kitų įsitikinimus“, - sakė Afganistano ministras Zalmai Rassoulas, atsakydamas į BNS klausimą.

„Gyvename pasaulyje, kuriame turėtų būti gerbiami vieni kitų įsitikinimai. Turime užtikrinti, kad mažuma žmonių negalėtų sutrikdyti taikaus bendradarbiavimo, kurį kuriame su visu pasauliu“, - kalbėjo Afganistano ministras.

Afganistane jau kelios dienos tęsiasi kruvini protestai dėl amerikiečių mėgėjiško filmo, kuriame išjuokiamas pranašas Muhammadas. Antradienį per mirtininkės sprogimą sostinėje Kabule žuvo 12 žmonių.

Kai kurie apžvalgininkai nerimauja, kad dar vienas smurto proveržis gali kilti Prancūzijos satyriniam žurnalui trečiadienį paskelbus Muhammado karikatūras. Leidinio „Charlie Hebdo“ viršelyje buvo išspausdinta karikatūra, kurioje vaizduojamas musulmonas, sėdintis neįgaliojo vežimėlyje, kurį stumia žydas ortodoksas. Ši karikatūra buvo pavadinta „Neliečiamieji 2“ (Intouchables 2), turint omenyje Prancūzijoje sukurtą filmą apie neturtingą juodaodį, padedantį neįgaliam aristokratui.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis trečiadienį pareiškė, kad žmonės, kurie imasi tokių provokacijų, „turėtų prisiimti atsakomybę už nekaltų žmonių aukas“.

„Tai neprisideda prie stabilumo ne tik Afganistane ar Pakistane, bet visame musulmoniškame pasaulyje. Tie žmonės, kurie imasi tokių provokacinių žingsnių, puikiai žinodami, kokios reakcijos susilauks, manau, turi būti atitinkamai įvertinami, ir turi prisiimti visą atsakomybę už tas nekaltas aukas, kurios atsiranda, kai vienokios ar kitokios provokatyvios informacinės žinios ar filmai išvysta dienos šviesą“, - kalbėjo ministras.


Šiame straipsnyje: Arminas Lydekafilmasislamas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių