A. Lydeka: dovanų ieškoti reikia iki švenčių likus daugiau kaip dviem mėnesiams

Kaip šiemet dabinsitės Kalėdoms, stalą puošite raudonai, geltonai ar dekoruosite auksu? Nereikia klausyti tokių patarimų, nukerta etiketo ekspertas Arminas Lydeka ir sako, kad žaidimo elementai laimės kitąmet neatneš. Jis prašo nesureikšminti ir neįkainoti dovanų, bet kartu ir primena: „Kalėdinės dovanos – nė materialinė pagalba“. 

Dovanų karštinė dar nesekina, bet jau bent iš parduotuvių vitrinų renkamės, ką šiemet įteikti bičiuliams ir artimiesiems. Kai iki Kalėdų liko dvi savaitėms, paskutinę minutę reikia išnaudoti apmąstymams, kaip neapsijuokti ar neįteikti per pigios dovanos.

Prasidėjus Kalėdų prekybai, pasigirdo nuomonių, kad perkantieji dovanas gruodį jau gerokai vėluoja, esą jas suruošti reikia kur kas anksčiau. Kiek laiko skirti patartumėte jūs?

–Nuspręsti, kiek laiko skirsime Kalėdų dovanoms, kiekvieno asmeninis reikalas. Tie, kurie delsia priimti sprendimus visais gyvenimo atvejais, ir rinkdami dovanas sugaiš nepalyginamai daugiau laiko už impulsyvius, drąsiai sprendimus priimančius žmones, kurie dovanas pirks tą pačią minutę. Vis dėlto, pradėti tinkamų dovanų paieškas derėtų prieš mėnesį ar du, nepatarčiau šio reikalo nepalikti paskutinei dienai ar savaitei.

Tačiau neišmintinga patarinėti dovanas Kalėdoms perkalioti visus metus ar pradėti jas ruošti dar vasarą. XXI a. gyvenimas yra dinamiškas, o jo tempas toks spartus, kad keli mėnesiai viską gali apversti aukštyn kojomis. Technologijos pasikeičia vos per kelis mėnesius, ilgai neužtrukusios iš svečių kraštų atplaukia ir atskrenda naujos stiliaus idėjos. Taigi, kad ir kelis mėnesius kruopščiai rinkta dovana, per kitus du mėnesius gali nuvertėti ar pasirodyti nestilinga. Todėl net ilgai sprendžiantys, delsiantys žmonės neturėtų dovanų rinkti iki švenčių likus daugiau kaip dviem mėnesiams.

Ar šiemet patartina laikytis naujų šventinio laikotarpio madų, apgalvoti ypatingas detales?

–Asmeniškai aš „per pirštus“ žiūriu į įvairiausių aiškiaregių rekomendacijas, kaip sutikti Naujus metus – geltonai, raudonai arba pasidabinus oranžine spalva, ant stalo patiekus daugiau vandens ar daugiau juodųjų ikrų. Taip, tokie patarimai gali būti gražaus žaidimo elementas, bet labai neišmintinga juos sureikšminti. Jokios laimės jie neatneš, daugiausiai laimės suteiks mūsų darbštumas, susitelkimas ir pagarba. Džiaugsmą lems bendražmogiškųjų vertybių kodas, kurio laikysimės lankydami draugus ir sėsdami prie vaišių stalo.

Visos kalėdinės tendencijos labai individualus dalykas, todėl primygtinai rekomenduoju neprimesti savo asmeninių pažiūrų visai bendruomenei. Viešojoje erdvėje girdime neva „Naujieji metai turi būti triukšmingi, ryškūs, garsūs“, arba „per Kalėdas susikaupkime pamąstyti, venkime triukšmo“. Nė vieni patarėjai nėra teisūs. Nesvarbu, kokios spalvos bus mūsų dekoracijos, ar dovanos žėrės auksu, nes jis neva madingas, o gal kaip tik jos neblizgės, nes aukso mada jau praėjo, gražias šventes mums garantuos vertybės. Svarbiausia gerbti ir suprasti aplinkinius.

Ką dovanoti tinka artimiesiems, o ką – verslo partneriams? Kokias solidžias dovanas patartumėte rinktis ir būti tikram, kad neprašausi?

–Galbūt nebūsiu labai populiarus, bet turiu pasakyti, kad Kalėdų dovana nėra materialinė pagalba. Neretai pasitaiko, kad neturintieji galimybių nusipirkti visko, ko prireikia buityje, artimųjų paprašo padovanoti, naują keptuvę ar pirštines. Pasitaiko, kad ir patys pastebime, jog teta ar dėdė neturi šaliko, todėl jį tiesiog padovanojame. Bet šventinė dovana turi nustebinti ir pradžiuginti, o ne padėti finansiškai. Jei norime ir galime, remkime tą žmogų visus metus, juk keptuvę ar šaliką jam galime nupirkti bet kada. O štai sveikindami jį žiemos švenčių proga, raskime netradicinę dovaną, kurios jis nesitikėtų ir nustebtų, juk būtent tokia ir yra dovanos esmė.

Ką nors nustebinti gali ir mėsos skilandžiu. Pavyzdžiui, prabangiai sostinėje gyvenanti šeima, kuri įprastai valgo ikrus ir krevetes, nustebtų dovanų gavusi tikrą kaimišką produktą – originalų skilandį. Tačiau jei tą patį skilandį padovanotume sunkiai besiverčiančiai šeimai, tai jau galėtume laikyti materialine pagalba. Vargingai gyvenančią šeimą maloniai nustebintų kvietimas apsilankyti teatre, parodoje ar papietauti kavinėje. Kitaip tariant, jie galėtų patirti tai, ko neleido sau jau daugelį metų. Taigi, ir vienos, ir kitos šeimos atveju, kalbame apie paprastus materialinius dalykus, bet išsaugome siekį nustebinti ir pradžiuginti.

Niekada nesuklysime padovanodami meno kūrinius kurie džiugina kiekvieną mąstantį ir išsilavinusį žmogų. Ir knygos, ir paveikslai, išskirtinės fotografijos ir fotoalbumai yra šaunios dovanos.

Visada maloniai nustebina ir išskirtiniai maisto ir gėrimų produktų deriniai. Tačiau, juos reikia tinkamai parinkti. Vienam labiau patiktų gauti skilandį, kitam – keptų kalmarų ar omarą. Pasirinkimas priklauso nuo žmonių skonio ir raciono. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir gėrimams: tinkamai išrinktas gėrimas gali tapti gera dovana. Dovanoti galima ir dar praktiškesnius daiktus, pavyzdžiui, aksesuarus. Drabužius išsirenkame be vargo, šiandien net ir kukliau gyvenantys gali tinkamai apsirengti, bet štai aksesuarams dėmesio neskiriame, nors norime atrodyti puošniai. Taigi, Kalėdoms puikiai tiks šalikėliai, nosinaitės ar sąsagos, kaklaraiščiai ar diržai.

Tokiomis dovanomis galima keistis ir artimiausiame – šeimos, ir kolegų rate?

–Šių universalių blokų dovanas tinka įteikti artimiesiems ir giminaičiams, kolegoms ir verslo partneriams. Tiesa, renkant dovanas kolegoms ir verslo partneriams svarbiausia nepersistengti su „išdykavimais“, kad dovanos nebūtų per daug intymios. Netinkamai parinktos jos gali supykdyti ir suerzinti, o jas įteikęs žmogus pasirodyti netaktiškas. Pavyzdžiui, žmonai gali padovanoti maudymosi kostiumėlį. Viena vertus, daiktas praktiškas, kita vertus, išskirtinis, mažai kas tokį turi, tokia dovana sutuoktinei bus šauni, tačiau jei tą patį kostiumėlį viršininkas įteiks savo padėjėjai, tai mažų mažiausiai bus netinkama ir nemaloni dovana. Intymiomis dovanomis galima keistis šeimos rate, bet kolegos turi keistis kaip įmanoma bendresnio pobūdžio dovanomis. Meno kūriniai ar „skanėstai“ puikiai tiks dovanoti tokiame rate.

Prieš Kalėdas ir draugų rateliuose, ir viešojoje erdvėje dažnas linkęs aptarinėti Kalėdų stalą, švenčių biudžetą. Ar pridera vertinti Kalėdų išlaidas pinigine išraiška ir skaičiuoti, kiek kas pinigų skirs dovanoms?

–Finansiniai klausimai apskritai yra jautrūs, todėl pernelyg leistis į smulkmenas kalbant apie pajamas ir išlaidas nepatartina visais gyvenimo atvejais. Vis dėlto, šeima pasielgs gana išmintingai, jei namuose aptars dovanų biudžetą, įvertins, kiek pinigų gali skirti, pavyzdžiui, dukterėčios dovanai. Lygiai taip pat apie dovanas diskutuoti gali ir kolegos. Svarbu pasitarti iš anksto, nes kitaip galime pakliūti į keblią buitinę situaciją, kai žmonės nuperka skirtingos vertės dovanas ir pasijunta nemaloniai. Vienas gali sakyti, kad nereikia sureikšminti dovanos kainos, nes ji turi nustebinti, todėl įteikia bičiuliui kriauklytę, kokią gali rasti tik Pietų Afrikos Respublikoje, bet jos vertė yra pusantro lito. Kitas bičiulis taip pat supranta, kad dovanos esmė yra nustebinti, bet šis įteiks paveikslą bent už pusantro šimto litų. Taigi, abu jie, net ir teisingai suprasdami dovanos prasmę, išmanydami dovanų etiketą, kainą vertins skirtingai ir, tikėtina, pasijus nemaloniai.

Šventinis laikotarpis prailgsta, kai po Naujųjų pirmą kartą lankydami bičiulius ir artimuosius įteikiame jiems simbolines dovanėles. Kiek laiko derėtų stebinti tokiomis smulkmenomis?

–Krikščioniškoje Europoje susiklostė sena tradicija, kad dovanų metas prasideda Kalėdų išvakarėse, o baigiasi Trijų karalių dieną. Visą šį laikotarpį švenčiame ir lankome draugus. Svarbiausios dovanos artimiausiems žmonėms įteikiamos Kalėdų rytą, o antrąją Kalėdų dieną apdovanojame giminaičius, kaimynus. Kolegos dovanomis įprastai apsikeičia, kai atsisveikina ir palinki gražių švenčių, kolegų vakarėlio dieną (jei tokia tradicija yra).

Lankydami draugus dovanomis galime juos stebinti visą šventinį laikotarpį, iki pat Trijų karalių dienos. Tačiau kuo arčiau šventinio laikotarpio pabaiga, tuo protingiau reikia apgalvoti, kokių dovanų jiems įteiksime. Tai negali būti namų dekoracijos ar eglutės puošmenos, nes namus visi puošia iki Kūčių vakarienės, tad vėliau puošybiniai elementai pasensta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kalėdu diedas

kalėdu diedas portretas
šymet kalėdos bus kūūūdos. nepykit labai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių