A.Kubilius ves Moldovą į Europos Sąjungą

Lankydamasis su oficialiu vizitu Kišiniove Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius įsipareigojo Moldovos vadovybei padėti šiai šaliai siekti narystės Europos Sąjungoje, nors pastaroji nelabai nori plėstis bent artimiausiu metu.

Antradienį atvykęs į Kišiniovą A.Kubilius su Moldovos premjeru Vladimiru Filatu pasirašė deklaraciją dėl Lietuvos paramos šiai valstybei siekiant narystės ES.

V.Filato vyriausybė, pasak A.Kubiliaus, “aiškiai siekia narystės ES”, o Lietuva esą turi daug patirties, todėl galinti ja su Moldova pasidalinti.

Prieš metus pradėjusios dirbti centro dešinės Moldovos vyriausybės norus siekti narystės ES remia ir Vašingtonas, kuris neseniai paskyrė milijardinę pagalbą vargingiausiai Europos valstybei pagal bendrojo vidaus produkto dalį, tenkantį vienam gyventojui. Jungtinės Valstijos neslepia, kad tokia pagalba pirmiausia skiriama dėl Moldovos siekio nusikratyti buvusia komunistine vyriausybe, kuri, nors ir flirtavo su Vakarais, tačiau ieškojo pernelyg glaudaus sutarimo su Kremliumi.

Lietuva, pasak A.Kubiliaus, taip pat gali ir turi padėti Moldovai siekti narystės ES. Vienas pastarųjų žingsnių – Lietuvos premjero kreipimasis į Švedijos ir kitų Skandinavijos valstybių vyriaysybes, raginant suteikti finansinę paramą Moldovai. Tai esą padėtų jai ir jos žmonėms įveikti nemenkus ekonominius sunkumus, kurie be kita ko trukdo įgyvendinti eurointegracinius siekius.

Vis dėlto, A.Kubilius pripažino, kad Moldova pati kol kas net neįsivaizduoja, kada galėtų tapti ES nare. Tai esą priklausys ne tik nuo reformų šioje Užkarpatės valstybėje tempų, bet ir to, kiek pati ES norės pasikviesti naująją narę. Bent kol kas 27 narių bendrija demonstruoja, kad yra pervargusi nuo savo plėtros, todėl ji kiek pristabdyta.

“Moldova norėtų įstoti pačiu artimiausiu įmanomu metu. Iš kitos pusės, ES kol kas jokių datų nesako ir nesakys. Bet aš drąsinu Moldovos vyrisausybę, kad nepaisant gana miglotų signalų iš Briuselio, jie išlaikytų tą siekį, norą įstoti į ES, daryti savo namų darbus”, - teigė A.Kubilius.

Pasak jo, Lietuva turi tęsti pastangas padėti vadinamosioms “naujosioms demokratijoms” įgyvendinti savo eurointegracinius siekius, nepaisant to, kad Gruzijoje ir Ukrainoje prieš kelerius metus į valdžią atėjusios proeuropietiškos vyriausybės jau “pavargo” nuo šios idėjos ir jos iš esmės nebeįgyvendina. “Mes turime tęsti tą darbą, nes tai anksčiau ar vėliau padės sukurti saugią aplinką Lietuvai”, - tvirtino A.Kubilius.

Pasak Lietuvos premjero, Moldov kol kas nekelia klausimo dėl savo narystės NATO, nes tai nėra populiarus siekis visuomenėje.


Šiame straipsnyje: kubiliusMoldova

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių