A.Kubilius: sraigtasparnius pirksime, lėšų renovacijai pakaks

Nepaisant kai kurių ministrų nepritarimo, premjeras Andrius Kubilius pareiškė, jog Vyriausybė neketina atsisakyti planų už laiku nepanaudotas būsto renovavimui skirtas Europos Sąjungos (ES) paramos lėšas įsigyti tris gelbėjimo sraigtasparnius.

„Vyriausybė yra priėmusi sprendimą įsigyti sraigtasparnius paieškos ir gelbėjimo darbams, tai bus padaryta. Antras dalykas, yra priimtas nutarimas, jog tai bus finansuojama iš Europos Sąjungos lėšų, kaip numato Europos Sąjungos galimybės, - tų lėšų, kurios yra nepanaudojamos kitose programose“, - po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė A.Kubilius.

„Trečias dalykas, ką mes labai aiškiai pasakėme ir dar sykį galiu pakartoti - tiek, kiek bus daugiabučių namų renovavimo projektų, tiek bus finansuojama. Šioje vietoje niekas nesikeičia“, - pridūrė premjeras.

Pasak jo, reikia dar kartą tiksliai įvertinti, ar įvariems projektams naudojamos ES lėšos bus panaudotos laiku. Anot jo, jei europinė parama nebus panaudotos laiku, ją reikės grąžinti Briuseliui.

„Tą mes darome visą laiką - peržiūrime programas, jeigu matome, kad dėl kažkokių priežasčių tose programose projektai nėra įgyvendinami, tai tokiu atveju pinigus perkeliame į kitas programas. Šioje vietoje tą patį darysime“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Premjero vertinimu, būtų didelė klaida, jei iki 2013 metų pabaigos nebus panaudotos daugiabučių renovacijai numatytos ES lėšos.

Liberalios pakraipos koalicijos partneriai ragina atšaukti sprendimą įsigyti sraigtasparnius iš daugiabučių namų renovacijai skirtų, bet nepanaudotų ES lėšų. A.Kubilius anksčiau yra sakęs, jog tokį koalicijos partnerių elgesį lemia artėjantys Seimo rinkimai.

Liberalų sąjūdžio vadovas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis siūlo sraigtasparnių pirkimui neskirti lėšų iš renovacijos fondo. Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininkas Algis Čaplikas savo ruožtu ragina LiCS deleguotus ministrus dar kartą įvertinti galimas priimto sprendimo pasekmes ir inicijuoti sprendimo persvarstymą.

Sraigtasparnių įsigijimui numatoma skirti 138 mln. litų. Tam pritarta Vyriausybės pasitarime liepos 18 dieną.

Lietuvos kariuomenės perkamų trijų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnių įsigijimą Aplinkos ministerija siūlo iš dalies finansuoti iš stringančios daugiabučių renovavimo programos lėšų.

Iš viso iki 2015 metų daugiabučių renovacijai turėtų būti įsisavinta apie 514 mln. litų, tačiau Europos investicijų bankas (EIB) paskaičiavo, kad Lietuvai pavyks įsisavinti tik apie 376 mln. litų.

Lietuva planuoja įsigyti vidutinės klasės sraigtasparnius, kurie turėtų būti skirti civilinių užduočių vykdymui. Pirmasis iš jų turėtų būti pateiktas iki 2015 metų balandžio, kiti du - iki tų pačių metų rugsėjo. Sraigtasparnius būtina įsigyti iki 2016 metų, nes tuomet baigiasi dabar naudojamų rusiškų sraigtasparnių „Mi-8“ tarnavimo resursas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NEBALSUOK

NEBALSUOK portretas
Žodis rinkėjas kilęs iš žodžio runkelis: bėga, balsuoja,o jį kaip sena valdžia tarkavo, taip ir nauja valdžia tarkuoja… JEIGU NENORI BŪTI VERŠIU, NEBALSUOK. JEIGU NORI TURĖTI RAMIĄ SĄŽINĘ, NEBALSUOK. PARODYK VALDŽIAI, JOG BE TAVO BALSO JI NIEKAS, NEBALSUOK.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Pirmiausiai taupykime valstybės pinigus ir renovuokime "kiaurus" namus bei statykime biokuru kūrenamas katilines, tai ir pinigai liks Lietuvoje ir atsiras papildomos darbo vietos.

nebalsuotuojui

nebalsuotuojui portretas
pasiskaityk istatymus jeigu nesusirenka atitinkamas balsuotuoju skaicius ir neivyksta rinkimai senieji lieka ir tesia darbus reiskias turesi ta pati ka ir turi
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių