A.Kubilius skaudaus kritimo neprognozuoja

Premjeras Andrius Kubilius tikina, kad „priėmę krizės įveikimo planą, galime ramiai žvelgti į ateinančius metus ir juos pasitikti su žymiai didesniu optimizmu“.

Anot ministro pirmininko, galima tvirtinti, kad „Lietuvai pavyks išvengti kritimo į gilią ekonomikos ir totalinės finansų sistemos krizės duobę“.

Jis sakė nematantis kliūčių Prezidentui pasirašyti visus kitų metų biudžetui reikiamus įstatymus ir jų pakeitimus.

Pirmąjį pusmetį bandys nesiskolinti

Premjeras taip pat pabrėžė, jog Lietuvai pavyko „bent dalinai atgauti pasitikėjimą tarptautinėse finansų rinkose“.

„Kaip skelbta, Vyriausybė praėjusią savaitę sėkmingai pasiskolino 600 mln. Lt, kurie visų pirma skiriami buvusios Vyriausybės biudžetinėms skoloms padengti“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė A.Kubilius, tačiau jis pripažino, kad pasiskolinti „pasisekė“ ir prireikus naujų paskolų „lengvų galimybių“ artimiausiu metu nebūtų.

„Gerai, kad pasisekė pasiskolinti, ir galime likviduoti kai kurias skolas (...) Skolinimosi strategija – pakankamai aiški. Kitais metais norėtumėm skolintis kuo mažiau, nes pirmąjį pusmetį lengvų galimybių pasiskolinti tikrai nematome (....) Manome, kad per pirmąjį pusmetį galime apsieiti be didesnių skolinimosi poreikių, o antrąjį pusmetį, tikimės, galimybės bus geresnės nei yra dabar“, – sakė Premjeras.

Anot A.Kubiliaus, dar neaišku, kiek dar lėšų valstybė šiemet pritrūks, nes dar nėra paskutinių biudžeto surinkimo duomenų.

A.Kubilius pridūrė, kad „išeinant iš krizės“ gali būti keičiami „kai kurie mokestiniai dalykai, kad išliktume šalimi, kurioje mokesčiai – vieni iš mažesnių“.

Tačiau jis taip pat pabrėžė, kad „sunkmečio akivaizdoje visi turime būti solidarūs“, todėl „mokytojai, medikai, žurnalistai, pramogų passaulio atstovai, valdininkai, verslininkai – visi turi solidariai prisidėti prie šio sunkmečio įveikimo“.

Pereina prie „ilgalaikių tikslų“

A. Kubilius nurodė, kad sausio pradžioje Vyriausybė ketina inicijuoti „nacionalinį susitarimą“, kuris „padės pagrindus ilgalaikei Lietuvos sėkmei“.

„Krizės įveikimo planas – gaisro užgesinimas, trumpalaikis tikslas. Mūsų Vyriausybės tikslai – daug ambicingesni“, – žurnalistams sakė Premjeras.

Jo teigimu, Lietuva turi įsitvirtinti, kaip „šalis, nebijanti globalios konkurencijos, bet išsauganti savo tautinę tapatybę“, o krizės laikotarpis – „tinkamiausias laikas tokioms permainoms“.

Anot jo, naujieji planai bus detalizuojami „artimiausiomis savaitėmis“.


Šiame straipsnyje: kubiliuskrizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių