A.Kubilius: siūloma referendumo formuluotė nėra teisinga

Siūloma referendumo dėl atominės elektrinės statybos Lietuvoje formuluotė nėra teisinga, o pats referendumas brangiai kainuotų, sako premjeras Andrius Kubilius.

„Pačios formuluotės, mūsų įsitikinimu, nėra teisingos“, - pirmadienį žurnalistams sakė A.Kubilius.

Anot jo, Vyriausybė pirmadienį pradėjo svarstyti, kokias teiks išvadas Seimui dėl referendumo organizavimo: „Trečiadienį turbūt jau baigsime ar artimiausiu metu“.

„Veikiant galiojančiam Atominės elektrinės įstatymui, klausti žmonių, ar jie pritaria atominės elektrinės statybai, būtų visiškai nelogiška. Tai tas pats, kaip paklausti, ar Seimas nenorėtų dar kartą priimti Atominės elektrinės įstatymo“, - sakė premjeras.

Opozicinės partijos referendume siūlo formuluotę: „Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje“.

Anot A.Kubiliaus, kyla klausimų, kai referendumą siūlo organizuoti Seimas, iki šiol palaikęs elektrinės statybą.

„Kai tokią formuluotę teikia Seimas, be 300 tūkst. parašų, tai vėlgi yra ganėtinai keista, nes pats Seimas yra ne vieną kartą įtvirtinęs, kad jis pasisako už atominės elektrinės statybą“, - sakė premjeras.

A.Kubilius aiškino, jog pagal įstatymą Seimui nutarus rengti referendumą, jis turi vykti ne anksčiau kaip po dviejų mėnesių ir ne vėliau kaip po trijų mėnesių.

„Jeigu Seimas nutarimą dėl referendumo, priims iki liepos 16 dienos, referendumą reikės organizuoti anksčiau, negu bus Seimo rinkimai. Tai reiškia, kad iš valstybės biudžeto reikės ieškoti keliolikos milijonų litų. Priiminėjant sprendimus dabar, referendumas vėliausiai turėtų įvykti rugpjūčio viduryje, rugpjūčio pabaigoje“, - kalbėjo A.Kubilius.

Seime šiuo metu svarstomas opozicinių frakcijų siūlymas kartu su Seimo rinkimais spalį rengti patariamąjį referendumą dėl atominės jėgainės statybos. Projektą pateikė 36 opozicinėms Krikščionių, „Tvarkos ir teisingumo“, Socialdemokratų partijų frakcijoms priklausantys parlamentarai, Mišrios Seimo narių grupės atstovai.

Referendumą dėl naujos atominės elektrinės statybos taip pat inicijuoja ir piliečių grupė, kuri turi per tris mėnesius - iki birželio 27 dienos - surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų.

Vyriausybė ir prezidentė teigia, kad atominė elektrinė padidins šalies energetinį saugumą ir bus ekonomiškai naudinga. Visuomenininkai žalieji pasisako prieš naujos atominės elektrinės statybą, tvirtindami, jog naujoji elektrinė neužtikrins energetinio saugumo, užkirs kelią alternatyviam energetikos vystymuisi, nėra aiškūs projekto ekonominiai skaičiavimai.

Lietuva su Latvija, Estija ir Lenkija tikisi iki 2022 metų pastatyti naują atominę elektrinę šalia Ignalinos elektrinės, kurios antrasis iš dviejų reaktorių buvo uždarytas 2009 metų pabaigoje. Projekte ketina dalyvauti Baltijos šalių energetikos kompanijos ir Japonijos korporacija „Hitachi“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ble

ble portretas
kubile, debile tu, daryk referenduma kartu su rinkimais ir jis nekainuos absoliuciai nieko

Internacionalinis bendradarbia

Internacionalinis bendradarbia portretas
Kapitalistiniai projektai nėra patikimi. Mūsų visuomenėje pastovusis kapitalas yra neįkainojamas. Korupcinei vyriausybei negalima užimti aukščiausios valstybinės valdžios ir negalima terioti visuomeninio turto. Suokalbiai su pasaulio valstybėmis taip pat neadekvatūs, nes lietuviai gerbia svetimtaučius ir nesikiša į kitų šalių vidaus reikalus. Užsieniečiams pavojinga susidėti su vertelgomis. Internacionalinė draugystė ir bendradarbiavimas buvo naudingesnis visoms valstybėms.

Nijolė

Nijolė portretas
Tie, kurie pasirašys prieš japonišką reaktorių, vadinasi jie nori, kad Baltarusija ir Rusija pastatytų rusiškus, gal net blogesnius už RBK, kadangi su technika ruseliams nelabai sekasi...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių