A.Kubilius: Rusijoje labai stiprus „postimperinis" sindromas

Rusijoje yra labai svarbus „postimperinis" sindromas, pareiškė Lietuvos premjeras Andrius Kubilius, pabrėžęs, kad Europos Sąjunga (ES) turėtų padėti Rusijai „išvengti klaidų".

Londone viešintis Lietuvos vyriausybės vadovas interviu britų visuomeniniam transliuotojui BBC sakė manąs, kad „galbūt ne viskas Rusijoje juda gera kryptimi".

„Matome, kaip reikalai vystosi Rusijoje. Galbūt ne viskas eina gera kryptimi, bet suprantame, kad Rusija taip pat pereina per labai gilią transformaciją, o tam tikras postimperinis sindromas vis dar yra labai stiprus", - sakė A.Kubilius.

Premjeras priminė dabartinio Rusijos ministro pirmininko, buvusio prezidento Vladimiro Putino pareiškimą, kad Sovietų Sąjungos žlugimas buvo didžiausia geopolitinė XX amžiaus katastrofa - A.Kubiliaus teigimu, tai verčia Lietuvą jaustis „šiek tiek nepatogiai".

„Mes nesijaučiame saugesni", - atsakė A.Kubilius, paklaustas, ar tokie pareiškimai gąsdina Lietuvą.

Pasak A.Kubiliaus, Lietuva suinteresuota gerais santykiais su Rusija, bet jie labai priklauso nuo Maskvos elgesio. Premjero teigimu, Lietuva norėtų, kad Europos Sąjunga (ES) padėtų Rusijai „nedaryti klaidų".

„Mes esame už gerus santykius su Rusija, bet santykiai su Rusija labai priklauso nuo to, kaip elgiasi Rusija, o Rusija kartais daro klaidų. Klaidų galima išvengti, jei ES ir Jungtinės Valstijos, didelės demokratinės šalys padėtų Rusijai išvengti tų klaidų", - sakė A.Kubilius.

„Esame už gerus ES santykius su Rusija, bet taip pat už tai, kad šie geri santykiai su Rusija būtų naudojami padedant Rusijai išvengti klaidų", - pridūrė premjeras.

Lietuvos vyriausybės vadovas teigė, kad Lietuva nerimauja dėl priklausomybės nuo Rusijos energetikos išteklių, bet pabrėžė, kad būdama ES šalis jaučiasi „daug saugesnė".


Šiame straipsnyje: kubiliuspostimperinis sindromas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių