A.Kubilius: Rusija sunerimusi dėl EK tyrimo „Gazprom“ atžvilgiu

Lietuvos premjeras Andrius Kubilius sako, jog Rusijosos vadovai „pakankamai sunerimę“ vertina Europos Komisijos (EK) pradėtą tyrimą dėl „Gazprom“. Tiriamas galimas dujų giganto piktnaudžiavimas dominuojančia padėtimi.

Tai A.Kubilius pareiškė, vertindamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino pareiškimą, kuriuo jis pasmerkė EK veiksmus. V.Putinas sekmadienį pareiškė, jog šis atvejis nepadeda dvišaliams santykiams.

„Tai, kad Rusijos vadovai į šį tyrimą žiūri, sakykime, tikrai pakankamai sunerimę, rodo, kad iki šiol tą praktiką, kurią naudojo “Gazprom„, tiekdamas dujas centrinei Europai, ypatingai, ten, kur jie turi istoriškai nuo sovietinių laikų susiklosčiusias monopolistines teises, ta praktika yra neatitinkanti europinių taisyklių - sąžiningos konkurencijos taisyklių. Tą labai gerai supranta ir patys Rusijos vadovai, todėl taip sunerimę žiūri į šį prasidėjusį Europos Komisijos tyrimą“, - pirmadienį interviu Lietuvos radijui sakė premjeras.

A.Kubiliaus teigimu, Rusijos vadovų reakcija rodo, jog EK tyrimas gali duoti tokių rezultatų, „kokių reikia Europai“.

„Europai reikia vieno dalyko, - kad “Gazprom„, kaip vienas iš svarbių dujų tiekėjų Europai, pradėtų visoje Europoje elgtis pagal europines taisykles. Kuo greičiau tai įvyks, tuo bus geriau ir pačiam “Gazprom„, be abejo, tuo bus geriau ir Europos vartotojams. (...) Aš negirdžiu, pavyzdžiu, kad Norvegijos dujų tiekėjai, kurie taip pat tiekia didelius kiekius dujų į Europos Sąjungą, praktiškai panašius kiekius kaip ir Rusija, kad jie skųstųsi dėl europinių taisyklių, tiekiant dujas Europos vartotojams“, - sakė A.Kubilius.

„Dujų tiekimas pagal sąžiningas ir skaidrias taisykles yra vienintelis įmanomas variantas, kuris leidžia ir vartotojui, ir tiekėjui veikti ir gyventi pagal aiškias taisykles ir gauti geriausią rezultatą iš bendros sąveikos“, - pridūrė A.Kubilius.

Rusijos prezidentas sekmadienį sakė apgailestaujantis, kad EK nusprendė pradėti tyrimą, ar „Gazprom“ nesinaudojo dominuojančia padėtimi Vidurio ir Rytų Europos šalių rinkose, taip pažeisdamas antimonopolines ES taisykles.

EK atlieka tyrimą dėl trijų galima konkurenciją ribojančių veiksmų Vidurio ir Rytų Europoje. Nurodoma, kad „Gazprom“ galėjo skaidyti dujų rinka trukdydamas laisvam dujų tiekimui per ES šalių teritoriją, galėjo trukdyti diversifikuoti dujų tiekimą, taip pat susiedamas gamtinių dujų kainas su naftos kainomis galėjo nustatyti neteisingas kainas klientams.

Lietuva šiuo metu už gamtines dujas „Gazprom“ moka brangiausiai visoje Europos Sąjungoje - 1578 litus (įskaičius galios ir transportavimo mokesčius) už tūkstantį kubinių metrų.


Šiame straipsnyje: GazpromAndrius Kubilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių