A.Kubilius nusileisti dėl mokesčių lengvatų neketina

Premjeras Andrius Kubilius teigia nenusileisiąs liberalų reikalavimams palikti kai kurias PVM lengvatas ir riboti mokesčių pakeitimus.

Ministras Pirmininkas ketvirtadienio rytą pareiškė, kad išimtys reikštų šimtus milijonų į biudžetą nesurenkamų lėšų, ir ragino veikti pagal jau patvirtiną Vyriausybės programą, pranešė nacionalinis transliuotojas.

Į valdančiąją koaliciją įeinanti Liberalų ir centro sąjunga pasiūlė palikti lengvatinį PVM tarifą knygoms ir panašaus tipo spaudiniams, laikraščiams, žurnalams bei kitiems periodiniams leidiniams, visų rūšių meno ir kultūros renginių, muziejų lankymui, viešbučio tipo ir specialaus apgyvendinimo paslaugų teikimui, visuomeniniam transportui, kompensuojamiems ir receptiniams vaistams.

Be to, trečiadienį Liberalų sąjūdis pasiūlė, kad laikinasis mokestis už juridinių asmenų valdomus automobilius įsigaliotų nuo 2009 m. liepos 1 d., o pagerėjus ekonominei situacijai jo apskritai būtų atsisakyta.

A.Kubilius sakė nelaikąs šių siūlymų „ultimatumu“, bet teigė manąs, kad visi koalicijos partneriai turi laikytis Vyriausybės programos.

„Koalicijos partneriai visus šiuos klausimus yra aptarę ir išsprendę Vyriausybės programoje, kuri yra tam tikra prasme konstitucija valdančiajai koalicijai. Tikiuosi, kad valdanti koalicija ir partneriai ras savyje jėgų ir supratimo, kad tai, ką esame sutarę daryti, reikia daryti vieningai“, – interviu „Žinių radijui“ ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

Paklaustas, ar yra linkęs palikti lengvatas, Premjeras teigė, jog griežtumas šioje srityje – būtinas. „Mes privalome būti griežti, nes to iš mūsų reikalauja mūsų pačių atsakomybė už valstybės finansų sistemos perspektyvą, už tai, kad valstybė nepatirtų didelių katastrofų artimiausiu pusmečiu, nuo ko nukentėtų tie patys kultūrininkai, leidėjai ir eiliniai žmonės. Kiekvienos lengvatos palikimas toliau galioti reikštų, kad į biudžetą nepatenka milijonai, dešimtys milijonų ar šimtai milijonų litų“, – sakė A.Kubilius.

Paklausus, kas nutiks, jei lengvatų reikalaujantys koalicijos partneriai nebalsuos už biudžetą, A.Kubilius atsakė: „Gali būti taip, kad Lietuva liks be biudžeto. Tada kils klausimas, ar Lietuva turi valdančiąją koaliciją, ar turi Vyriausybę, ir kiekvienas prisiims atsakomybę už savo sprendimus. Neturiu kokių nors įrankių, kaip tą atsakomybės jausmą realizuoti ir kaip visus Seimo narius priversti vienodai jaustis atsakingais“.


Šiame straipsnyje: kubiliusPVMlengvatos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių