A.Kubilius laukia istorinio teisingumo

Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius, prisimindamas jau aštuonioliktą tragiškų Sausio įvykių sukaktį, pabrėžia, kad nusikaltimus prieš nekaltus žmones vykdė ne Rusija, ne jos šaunūs žmonės, bet byrančią SSRS išgelbėti siekiantys funkcionieriai.

“Šiandien galime geriau įvertinti tą kontekstą, kuriame vyko SSRS ginkluotųjų pajėgų brutalus išpuolis prieš Lietuvos nepriklausomybę. Šiemet sukanka 70 metų Molotovo-Ribbentroppo paktui. Jau 20 metų, kai griuvo Berlyno siena. Tačiau Europa vis dar dvejoja, negalėdama apsispręsti, ar komunizmo ir fašizmo nusikaltimai turėtų būti vertinami vienodai. Lietuvos žmonėms dėl to niekada nekilo abejonių. Tada, 1991-aisiais, jų neturėjo ir Rusijos Federacijos Aukščiausioji Taryba. Tragiškomis Sausio dienomis jos lūpomis kalbėjo milijonai Rusijos piliečių: "raginame užtikrinti jėgos nenaudojimą, (...) raginame nedelsiant pradėti derybas su teisėta Baltijos valstybių valdžia", - primena premjeras.

Anot jo, šiandien kalba iš tos pusės – kitokia, vengianti atsakomybės ir tiesos. „Tačiau prabėgę metai nepakeitė įvykių esmės ir pareigos atiduoti teisingumui tuos, kurių įsakymu ir kurių rankomis buvo žudomi beginkliai žmonės. Mūsų pareiga pasiekti, kad teisingumas įvyktų. Tam reikia bendrų vertybių ir Europos Vakaruose, ir Rytuose.  Lietuva daug padarė, apibrėžiant Europos Sąjungos derybų su Rusija mandatą, kur aiškiai įrašytas reikalavimas išduoti Sausio 13-osios žudikus teisingumui. Europos Komisijos raginimas Rusiją veiksmingai bendradarbiauti Sausio 13-osios byloje yra vertingas žingsnis šia linkme. Tai leidžia tikėtis, kad šis mandatas bus tinkamai įgyvendintas“, - viliasi A.Kubilius.


Šiame straipsnyje: kubiliussausio 13

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių