A.Kubilius: įstatymo pataisos sustiprintų LRT nepriklausomumą

Premjeras Andrius Kubilius mano, kad siūlomos Visuomenės informavimo įstatymo pataisos sustiprintų Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) nepriklausomumą.

"Naujasis įstatymas sustiprintų nepriklausomo transliuotojo nepriklausomumą ne tik nuo politikų, bet ir nuo įvairių interesų grupių, iš kitos pusės padėtų tokiam transliuotojui veikti efektyviai ir stabiliai", - interviu Lietuvos radijui antradienį sakė A.Kubilius.

Tai premjeras sakė praėjus dienai po to, kai LRT išplatino Europos transliuotojų sąjungos laišką, kuriame teigiama, kad siūlomos pataisos "sutrikdytų LRT veiklą" ir "neužtikrintų šio transliuotojo kontroliuojančios institucijos nepriklausomumo nuo valstybinių struktūrų".

Anot ministro pirmininko, šiuo metu LRT ir jos vadovybė netinkamai tvarko savo finansus, o tai esą trukdo normaliai egzistuoti nepriklausomam transliuotojui.

"Dabar matome problemą, kad štai nepriklausomas transliuotojas arba jo vadovybė, administracija nesugeba tinkamai tvarkytis su finansais, ir tai kelia grėsmę normaliam nepriklausomo transliuotojo egzistavimui. Manome, kad čia yra klausimai, kuriuos reikia spręsti visų pirma stiprinant tiek administracijos, tiek pačios tarybos atsakomybę", - teigė premjeras.

Be to, jo teigimu, kyla klausimas, kaip LRT taryba "realizuoja savo atsakomybę". A.Kubilius sakė įžvelgiantis buhalterinės ir finansinės drausmės pažeidimus.

"Jeigu veikiant nepriklausomam transliuotojui susikuria tokios kovos, kad ginčas persikelia tarp transliuotojo ir pačios televizijos ir radijo persikelia į teismus, tai yra elementarus buhalterinės drausmės ir finansinės drausmės pažeidimas. Manau, kad tokia situacija tikrai yra netoleruotina, ji parodo, kad kažkas netinkama santykiuose tarp administracijos ir tarybos, arba tarp tarybos ir visuomenės arba tų institucijų, organizacijų ir grupių, kurios yra delegavę tarybą", - sakė A.Kubilius.

Premjeras taip pat kritikavo LRT tarybos sudarymo principus.

"Ganėtinai sunku suvokti, kodėl ar valdančiai koalicijai, ar opozicijai dabar atstovauja toje pačioje taryboje tie atstovai, kurie seniai nebėra nei Seime, nei valdančioje koalicijoje, nei opozicijoje. Arba kodėl turi prezidentei atstovauti kažkas, ko ji nėra nei skyrusi, nei mačiusi?" - kalbėjo ministras pirmininkas.

"Prisimenu tą gerą gražią pasaką apie Mažylį ir Karlsoną, kuris gyvena ant stogo, kur berods Mažylis klausia Karlsono, ar kai jo brolis mirs, ar jis turės paveldėti brolio žmoną. Mes Lietuvoje daug kur turime tokių karlsoniškų variantų, ir juos reikia spręsti", - sakė A.Kubilius.

Anot LRT, Europos transliuotojų sąjunga (EBU) laiške Seimo pirmininkei Irenai Degutienei pareiškė susirūpinimą dėl Seimui pateiktų įstatymų pataisų, kurios, EBU teigimu, "sutrikdytų LRT veiklą" ir "neužtikrintų šio transliuotojo kontroliuojančios institucijos nepriklausomumo nuo valstybinių struktūrų".

EBU mano, kad naujosios nuostatos dėl LRT tarybos formavimo "neužtikrintų šio transliuotojo kontroliuojančios institucijos nepriklausomumo nuo valstybinių struktūrų".

Laiške atkreipiamas dėmesys, kad pataisomis siūloma naujoji LRT tarybos formavimo tvarka, siekiant per kelis mėnesius pakeisti dabartinės tarybos sudėtį, "atrodo nesąžininga, o tokia praktika galėtų ateityje kelti grėsmę tarybos nepriklausomumui".

Esą pataisomis suteikus Tarybai papildomas galias, "būtų peržengtos tokio kontrolės organo kompetencijos ribos", o kai kurios pataisų nuostatos "keltų grėsmę LRT institucinei autonomijai".

I.Degutienė praėjusį pirmadienį kritikavo Visuomenės informavimo įstatymo pataisas. Anot jos, Kultūros ministerijos teikiama nauja įstatymo redakcija Seime negali būti svarstoma ypatingos skubos tvarka, nes ji kelia per daug prieštaringų vertinimų.

Šios pataisos bei Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo pataisos Seime turėjo būti pateiktos šį antradienį, tačiau jos iš darbotvarkės išbrauktos.


Šiame straipsnyje: LRT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių