A.Kubilius: artėjame prie susitarimo su „Hitachi“

Premjeras Andrius Kubilius tikina, kad derybose su strategine naujos atominės elektrinės Lietuvoje investuotoja - Japonijos korporacija „Hitachi“ artėjama prie svarbiausių susitarimų.

„Derybos pakankamai sudėtingos, bet artėja prie tam tikrų pačių svarbiausių sutarimų, ir kaip šiandien konferencijoje kalbėjome su energetikos ministru, akivaizdu, kad derybose mes galime pasiekti tokių rezultatų, kurie Lietuvai būtų labai naudingi ir Visagino atominė elektrinė būtų labai komerciškai patraukli pačiom įvairiausiom prasmėm ir tuo, kad veikianti elektrinė gamintų labai konkurencingai patrauklią elektros energiją“, - interviu Žinių radijui trečiadienį sakė A.Kubilius.

Kitą savaitę premjeras vyksta į Japoniją, kur su „Hitachi“ vadovais tęs derybas dėl investicijų į naują atominę elektrinę - bus konkretinamos Koncesijos ir Akcininkų sutarčių nuostatos: „Tai svarbūs susitikimai“.
Komentuodamas energetikos ministro Arvydo Sekmoko trečiadienio pareiškimą, kad Visagino atominės elektrinės gaminamos elektros savikaina turėtų siekti 7-10 centų už kilovatvalandę, A.Kubilius teigė, kad tokia kaina yra derybų su būsimaisiais investuotojais tikslas.

„Iš tikrųjų tai yra tas siekinys, kurio mes derybose siekiame, ir ji atitinka tarptautinius standartus. Tai yra savikaina, kuri apima ir branduolinio kuro įsigijimą, ir pačios elektrinės veikimą, ir atliekų laidojimą, ir elektrinės uždarymą. Iš tikrųjų tokia savikaina yra tai, dėl ko mes deramės. Be abejo, pradiniame etape reikia pridėti paskolų grąžinimo kaštus, bet lyginant tai, kiek kainuotų elektra ir paskolų grąžinimo kaštai su rinkoje prognozuojama elektros kaina, iš tikrųjų atominės elektrinės projektas komercine prasme yra labai patrauklus“, - kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Pasak A.Sekmoko, skaičiuojama, kad 2020 metais, kai bus pastatyta jėgainė, elektros kaina rinkoje bus 17-25 centai už kWh. Atsižvelgiant į tai, kad pagrindines sąnaudas sudarys kapitalo kaštai, svarbu, anot jo, siekti paskolas gauti kuo mažesnėmis palūkanomis.

Numatoma, kad 2020-2027 metais beveik visas naujos jėgainės grynosios pajamos (atmetus gamybos kaštus) už parduodamą elektrą būtų skiriamos paskolų grąžinimui, o 2027-2038 metais - maždaug pusė grynųjų pajamų.

Nuo 2010 metų nebeveikiančios Ignalinos AE, kurioje veikė Vakaruose nesaugiais laikomi rusiški RBMK reaktoriai, elektros gamybos savikaina buvo apie 6 centai. Elektros kaina biržoje šiuo metu yra apie 15 centų už kilovatvalandę.

Naujos atominės statybos koncesijos sutartį anksčiau planuota parafuoti vasario viduryje, o Seimui pateikti pavasario sesijoje. Kada sutartis bus parafuota, kol kas neaišku, tačiau Seimui ją numatoma pateikti laiku, trečiadienį tikino A.Kubilius. Dvišalė sutartis turėtų būti pasirašyta iki birželio pabaigos.

Be to, Seimui pritarus numatoma pasirašyti ir Akcininkų sutartį - jos šalys bus Lietuvos bendrovė Visagino atominė elektrinė, „Latvenergo“, „Eesti energia“ ir Japonijos ir JAV susivienijimas „Hitachi-GE Nuclear Energy“.

Lietuva tikisi, kad dalyvaujant strateginiam investuotojui bei Latvijos ir Estijos energetikos bendrovėms, atominė jėgainė bus pastatyta iki 2020 metų. Skaičiuojama, kad nauja atominė elektrinė kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų), 50-70 proc. jos vertės turėtų finansuoti Japonijos, JAV ir Europos bankai.


Šiame straipsnyje: Andrius KubiliusHitachi

NAUJAUSI KOMENTARAI

mm

mm portretas
17-25ct kwh??? dabr savikaina apie 15ct wh am tos atomines, jeigu gauname pigiau o susijungus su svedais galbu butu dar pigiau
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių