A.Kubiliui Vyriausybės jubiliejus mažai rūpi

Šią savaitę pirmoji Lietuvos Vyriausybė mini 90 metų jubiliejų. Po rinkimų formuojamam naujam Ministrų kabinetui vadovauti besirengiantis Andrius Kubilius sako didelių sentimentų minimai datai neturįs, nes esą daugiau reikia galvoti „apie šiandieną“ ir „sunkų“ dabartinės valdžios palikimą.

"Neišsprendžiamų problemų nėra"


Tačiau politikas pripažįsta, jog įklimpus kad ir į labai dideles bėdas, istorinė patirtis rodo, kad „neišsprendžiamų problemų nėra“.

„Didelių sentimentų nejauti šiais laikais, kai situacija ir praeitos Vyriausybės palikimas yra tikrai sunkus. Daugiau galvoju ne apie 90 metų istoriją, bet apie šiandieną. Aišku, kai įklimpsti į labai dideles problemas ir nerandi būdų joms spręsti, prisimindamas buvusių vyriausybių patirtis, suvoki, kad neišsprendžiamų problemų nėra“, – nacionaliniam transliuotojui sakė A.Kubilius.

K.Prunskienė: anksčiau buvo sunkiau

Kazimiera Prunskienė, pirmoji Ministrė Pirmininkė po Nepriklausomybės atkūrimo, savo ruožtu tvirtina, jog dabar formuojamai valdžiai bus gerokai lengviau nei jos vadovautam Ministrų kabinetui.

„Toli gražu būsimai A. Kubiliaus Vyriausybei nereikės radikaliai reformuoti ekonominės sistemos, o tik surasti tam tikrus tinkamus sprendimus, kaip taupyti ir kaip skatinti ekonomikos augimą“, – nacionaliniam transliuotojui teigė K.Prunskienė.

Anot jos, 1990-ieji buvo „didžiulių iššūkių“ metas: reikėjo ne tik atkurti Nepriklausomybę, bet ir ją įgyvendinti. „Reikėjo perimti šalies valdymą į nacionalinių institucijų rankas, reikėjo patiems rūpintis sienų kontrole. Energetikos, transporto, stambiosios pramonės sektorius taip pat reikėjo valdyti patiems. Reikėjo įgyvendinti ekonominę reformą: pereiti nuo planinės į rinkos ekonomiką. Būtina buvo užmegzti ir politinius, ir ekonominius ryšius su kitomis šalimis. Reikėjo suformuoti teisinę bazę“, – apie dar vienos istorinės Lietuvos Vyriausybės darbą nacionaliniam transliuotojui kalbėjo K.Prunskienė.

Tačiau A.Kubilius svarstė, kad prieš beveik dvidešimtmetį situacija bent iš dalies buvo palankesnė. „Buvo absoliutus visuomenės tikėjimas, kad bus tikrai rasti sprendimai. Dabar, deja, palikimas yra ne tik problemos, bet ir visuomenės nusivylimas. Psichologinių aplinkybių prasme, galime sakyti, kad dabartinė situacija yra sunkesnė ir sudėtingesnė nei atkūrus Nepriklausomybę 1990 metais“, – kalbėjo jis.

Tuo metu savaitraščio „Atgimimas“ vyriausioji redaktorė Indrė Makaraitytė, turėdama galvoje būsimą A.Kubiliaus Vyriausybę, vylėsi, kad politikai pasimokys bent iš savo pačių klaidų.

„Manau, kad šių rinkimų rezultatai šiek tiek pakeitė padėtį ir įnešė daugiau optimizmo. A. Kubilius labiausiai pasimokė iš savo asmeninio patyrimo 1999 metais ir dabar akivaizdžiai matyti, jog savo jėgomis jis pasitiki daug labiau. Tikėtina, kad klaidų taip pat darys mažiau“, – sakė I.Makaraitytė.

Premjeras buvo ir užsienio reikalų ministras

Portalas primena, kad 1918 m. lapkričio 5-ąją pirmąją Vyriausybę Lietuvoje pavesta sudaryti pirmajam Premjerui Augustinui Voldemarui. Jis ministrų kabinetą sudarė lapkričio 11-ąją.

Pirmąją Vyriausybę sudarė devynios ministerijos, valdžiusios svarbiausias krašto gyvenimo sritis. Pats A.Voldemaras vienu metu buvo ir Premjeras, ir ėjo užsienio reikalų ministro pareigas.

Darbą Ministrų kabinetas pradėjo neturėdamas nei išteklių, nei realios jėgos savo valiai vykdyti, be to, kylant realioms grėsmėms iš Lenkijos ir Rusijos, stokojo kariuomenės bei teisėtvarkos pareigūnų.

Nors pirmasis Ministrų kabinetas gyvavo pusantro mėnesio, jis padėjo pamatus tolesniam vykdomosios valdžios formavimuisi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių