Akredituotas naujas Rusijos gynybos atašė Lietuvai

Ketvirtadienį Krašto apsaugos ministerijoje akredituotas naujasis Rusijos Federacijos karo, oro pajėgų ir laivyno atašė Lietuvai pulkininkas Sergejus Sazonovas.

Jis pakeis nuo 2005 m. rugsėjo Rusijai atstovavusį karo, oro pajėgų ir laivyno atašė pirmojo rango jūrų kapitoną Olegą Kornijenko.

Ceremonijoje taip pat dalyvavo Krašto apsaugos ministerijos sekretorius tarptautiniams ryšiams ir gynybos politikai Andrius Krivas ir Rusijos Federacijos ambasadorius Lietuvoje Vladimiras Čchikvadzė.

Iki paskyrimo į naująsias pareigas plk. S.Sazonovas buvo Rusijos Federacijos kariuomenės Sausumos pajėgų Generalinio štabo skyriaus viršininko pavaduotojas.

Naujasis Rusijos karo, oro pajėgų ir laivyno atašė Lietuvai jau turi diplomatinės tarnybos patirties: 1997–2000 m. buvo Rusijos gynybos atašė Slovakijoje padėjėju, o 2002–2005 m. analogiškas pareigas ėjo Rusijos gynybos atašė biure Čekijoje. Be tarnybos užsienyje ir Rusijos kariuomenės Sausumos pajėgų Vyriausiajame štabe Maskvoje, plk. S.Sazonovas yra tarnavęs Rusijos gynybos ministerijos Tarptautinio karinio bendradarbiavimo tarnyboje ir Leningrado karinės apygardos atskirojoje radiotechnikos kuopoje. S.Sazonovas yra vedęs, turi dukrą ir sūnų.

Plk. S.Sazonovas Rusijos ginkluotosiose pajėgose tarnauja nuo 1977 m.; yra baigęs Charkovo K.Krylovo aukštąją karo mokyklą ir F. Dzeržinskio karo akademiją Maskvoje. Be gimtosios rusų moka tris užsienio kalbas - vokiečių, slovakų ir čekų.

Lietuva su Rusija karinėje srityje bendradarbiauja siekdamos užtikrinti sėkmingą Rusijos karinio tranzito per Lietuvą vykdymą. Šalys taip pat nuolat bendradarbiauja ginklų kontrolės srityje – Lietuva ir Rusija yra sudariusios susitarimą dėl dvišalių saugumą ir pasitikėjimą skatinančių priemonių (angl. Confidence and Security Building Measures – CSBM).

Pagal minėtą susitarimą, taip pat Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) 1999 m. Vienos dokumentą Lietuvos ir Rusijos kariniai ekspertai atlieka vertinamuosius vizitus ir inspekcijas vieni kitų teritorijose. Abi šalys yra prisijungusios prie ESBO Atviros oro erdvės („Open skies“) sutarties. Ankstesniais metais kariai ir civiliai ekspertai yra bendradarbiavę aplinkosaugos, ekstremalių situacijų likvidavimo planavimo srityse.

Nuo 1997 m. Lietuva kviečia karinius stebėtojus iš Rusijos į didžiausias kalendorinių metų karines pratybas savo teritorijoje. 2005 m. ir 2007 m. po du Rusijos karinių pajėgų laivus dalyvavo minų paieškos pratybose Baltijos jūroje „Open Spirit“, 2001 m. stebėti Lietuvoje vykusių tarptautinių pratybų buvo atvykęs Rusijos gynybos atašė pavaduotojas, o pratybų Svečių dienos renginiuose dalyvavo Rusijos Federacijos Baltijos laivyno viceadmirolas Vladimiras Valujevas.


Šiame straipsnyje: SazonovasakreditavimasAtašė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių