A.Kaušpėdas: reikia modernizuoti lietuvybę

Ketvirtadienį Prienų rajone prasidedantis Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas kvies modernizuoti lietuvybę, sako vienas iš renginio ambasadorių, grupės „Antis“ lyderis, architektas Algirdas Kaušpėdas.

„Man tas akivaizdu, kad reikia tiesiog modernizuoti mūsų lietuvybę, stiprinti savo tapatybę, o tai yra įmanoma tik sąmoningai kuriant, reikia turėti kokį nors planą“, - BNS renginio išvakarėse sakė A.Kaušpėdas.

Vienas iš renginio pranešėjų teigė, jog kreipdamasis į renginio dalyvius jis kalbės apie tai, kad „žmogus su tapatybe visai kitaip jaučiasi, yra išdidus, jisai yra, galima sakyti, tikras, sveikas, tai yra žmogus, kuris gerai jaučiasi“.

„Tos diskusijos, kuriose dalyvaus visi čia atvykę lietuviai, turėtų iššaukti tokią solidarumo bangą, susitelkimo jausmą, kad vis dėlto apie Lietuvą, gimtinę, mes galime susivienyti, galime susitelkti. Tikslas labai paprastas - mes turime saugoti ir vystyti savo lietuvybę, nes priešingu atveju paprasčiausiai globalizacijos sąlygomis mes ištirpsime ir išnyksime“, - dėstė jis.

Pasak A.Kaušpėdo, apie Lietuvą dabar reikia kalbėti atsižvelgiant į tai, kad daug tautiečių gyvena užsienyje, tačiau padėtis dėl to nėra tragiška.

„Mes turime iš naujo persvarstyti, ką mums reiškia migruojanti Lietuva ir kokios perspektyvos yra sukurti pasaulio Lietuvą. Tai, galima sakyti, yra vienas iš mūsų šūkių - kurkime pasaulio Lietuvą. Labai daug yra migruojančio jaunimo ir aplinkui su kuo bepašneki visi gyvena ne tik Lietuvoje, mokosi ne tik Lietuvoje, bet to reiškinio negalima vadinti emigracija - čia yra klaida. Pas mus ta klaida yra labai eskaluojama, nes galbūt politikams patogu rodyti, kokia tragiška mūsų padėtis. Bet iš esmės ta padėtis nėra tragiška - tiesiog pasaulis pasidarė daug mobilesnis ir mums reikia susivokti toje naujoje situacijoje. Reikia bendrauti ir reikia kurti naujas bendradarbiavimo formas, struktūras, bendras įmones per visą pasaulį“, - dėstė A.Kaušpėdas.

Jis taip pat pabrėžė, kad šis susitikimas skirtas ne tik jaunimui. „Čia jaunimo sąvoka gal truputį yra poetinė - mes kalbame apie tuos žmones, kurie dar turi energijos, optimizmo ir inovacijų, kaip toliau Lietuvai vystytis, kaip apskritai turėtų kisti mūsų santykiai. Viena iš didžiausių problemų, aš manau, yra būtent netinkama komunikacija tarp žmonių, aiškesnių tikslų nebuvimas, bendrų kristalizacijos vietų, apie ką mes galėtume susiburti, stoka“, - BNS kalbėjo vienas iš renginio ambasadorių.

Per Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimą keturias dienas veiks dešimtys erdvių, kuriose bus skaitomi pranešimai, vyks diskusijos verslo, mokslo, kultūros, politikos temomis, veiks kūrybinės dirbtuvės, sporto turnyrai, susitikimai su garsiais žmonėmis, kontaktų bei karjeros mugės, taip pat pramoginė programa – kinas, teatras, koncertai, mados pristatymai.

Tarp renginio ambasadorių ir pranešėjų yra dizaineris Juozas Statkevičius, krepšininkas Jonas Valančiūnas, atlikėjas Andrius Mamontovas, režisierė Dalia Ibelhauptaitė, verslininkas Antanas Guoga.Renginį globoja prezidentė Dalia Grybauskaitė. Jį organizuoja Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ZITADAS B L I N D A

ZITADAS  B L I N D A  portretas
Teisingos dainos,TEISINGOS MINTYS. SENIAI PAŽĮSTU A.KAUŠPĖDĄ - architektą, projektuotojų vadovą.,,tiesiog pasaulis pasidarė daug mobilesnis ir mums reikia susivokti toje naujoje situacijoje. Reikia bendrauti ir reikia kurti naujas bendradarbiavimo formas, struktūras, bendras įmones per visą pasaulį“, - dėstė A.Kaušpėdas. Bet ar jis žino, kad 32 proc. Lietuvos jaunimo neturi darbo. Tai už kokius , kieno pinigu ir kiek parsidavus nelietuviams jie gali sukurti tas bendra įmones su užsieniu? 2) lotynų k. KOMUNIKACIJA=SUSISIEKIMAS, ryšiai,susižinojimas; bendravimas. Pancūz SITUACIJA=PADĖTIS,aplinkybės, aplinkybių visuma. Saugokime valstybinę lietuvių kalbą-valstybingumo pagrindą.

nuseno

nuseno portretas
kaušpėda visiškai.. nupušoo...

tautietis

tautietis  portretas
Pagal p. Kaušpėdą reikia sukurti baisią "kaukių" kolekciją, kaip padarė Europos čempionatui, ir tai bus modernizavimas lietuvybės :). Tegul stato namukus ir dainuoja, o ne verslą iš tautinių jausmų daro
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių